Počas korony sme si museli umývať riady sami, hovoria autori najlepšej talianskej pizze v Bratislave

  • Koronu prežili v zdraví, no plány na novú sezónu sa im zrealizovať nepodarilo
  • Dnes im v menu chýbajú rizotá aj cestoviny, ostala však famózna pizza
  • Rozprávali sme sa o následkoch koronakrízy ale aj o tom, čo ich čaká v blízkej a ďalekej budúcnosti
basilico
Vychýrená talianska reštaurácia Basilicó má už v Bratislave 2 prevádzky. Jednu na Dunajskej 25 a druhú na Župnom námestí 9. Obe prežili koronu v zdraví. FOTO: Instagram basilico_bratislava
  • Koronu prežili v zdraví, no plány na novú sezónu sa im zrealizovať nepodarilo
  • Dnes im v menu chýbajú rizotá aj cestoviny, ostala však famózna pizza
  • Rozprávali sme sa o následkoch koronakrízy ale aj o tom, čo ich čaká v blízkej a ďalekej budúcnosti

Gerardo Cardillo a Alfonso Puzella sú dvaja Taliani. Pochádzajú z juhu krajiny, z regiónu Campania. Po slovensky nehovoria, o to väčšiu autenticitu má ich neapolská pizza, ktorú pred dvomi rokmi priniesli do Bratislavy, na Dunajskú ulicu. Zakladajú si na tom, aby boli aj kuchári z Talianska. Len tí totiž vedia pripraviť jedlo, ktoré doma nacítili od nefalšovanej talianskej „mammy“.

Dnes sú už v hlavnom meste dve talianske reštaurácie, ktoré sa volajú Basilicó. Pôvodná na Dunajskej a druhá na Župnom námestí. Majitelia sú však iní. 

Tá nová je skôr franšíza. Otvoril si ju náš bývalý pizziar, tiež je Talian,“ hovorí Denisa Eliášová, priateľka jedného z majiteľov. Podnik a jeho zákulisie pozná dokonale, denne prežíva radosti a starosti spolu s Gerardom a Alfonsom. 

Pizza v čase korony

Keď prišla pandémia, boli nútení zatvoriť. Stalo sa tak 13.marca. Presne vtedy, keď prišlo nariadenie z vládnych kruhov, že chod všetkých gastro prevádzok musí byť z dôvodu rýchleho šírenia koronavírusu zastavený s okamžitou platnosťou. V Taliansku bola už vtedy situácia zlá. Denne pribúdalo niekoľko tisíc nových prípadov, ľudia umierali a tí, ktorí ostali na Slovensku sa o svoje rodiny báli. Cestovať sa nedalo. Okrem toho bolo treba riešiť biznis. Nikto nevedel, ako dlho bude Basilicó musieť byť zatvorené a ušlý zisk sa vyčísliť nedal. 

Po dvoch týždňoch spustili donášku. „Začali sme spolupracovať s Bolt Food. Niektorých to tešilo, iných menej,“ spomína Eliášová, ktorej humorné príhody s rozvozom pizze až ku dverám sa mnohokrát spájali s nehodami pri prevoze, za ktoré nikto nemohol. Niektorým prišla povestná quattro formaggi prilepená na vrchnej časti krabice a ostalo len cesto. 

Basilicó na Župnom námestí však využívalo inú spoločnosť, Wolt. Takéto situácie sa však stávali aj tu. Aj také sú úskalia pizza donášky. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Basilicò® (@basilico_bratislava),

Existovala aj iná možnosť. Mohol si si prísť vziať jedlo na dohodnutú hodinu priamo na Dunajskú. Takáto forma take-away fungovala až kým nenastúpila 3.fáza uvolňovacích procesov a s ňou možnosť využívať vnútorné priestory reštaurácií. „Basilicó nie je stavané na balenie pizze či donáške. Je dobré, keď ju zákazníci jedia u nás, vtedy je najlepšia teplota syru, cesta, všetkého,“ vysvetľujú. 

Korona ich poznačila. Za dva týždne museli prišli o kuchárov, museli prepustiť niekoľkých zamestnancov, ktorých v tom čase nepotrebovali. „Riady sme si umývali sami, nebolo ich toľko. Pre donášku sme síce piekli veľa, no nepotrebovali sme taniere, poháre ani príbory,“ dodávajú.  Po čase sa však ku svojim starým zamestnancom plánujú vrátiť. Nielen z lojality, skôr z potreby držať si pri sebe ľudí, ktorí svoju prácu robia dobre a majú k reštaurácii vybudovaný vzťah. 

Pred koronou mali plány

Tie hovorili napríklad o rozšírení pôvodného menu, o niekoľkých produktových zmenách a nových značkách vín. Dnes si na večeru v najobľúbenejšej bratislavskej pizzérii môžeš objednať len pizzu. Cestoviny a iná vára z jedálneho lístka na niekoľko mesiacov vymizli. Nemajú kuchárov. 

Chceli začať ponúkať jedlá z plodov mora iné fajnoty, ktoré v Bratislave len tak hocikde nenájdeš.

Nie je to navždy, určite sa chceme znovu vrátiť k cestovinám, polievkam či rizotám. Kedy, to netušíme,“ vysvetľuje mi do telefónu Denisa Eliášová a následne dodáva, že snáď sa im to podarí už na jeseň. Talianom odhodlanie a úsmev na tvári nechýba. Veria, že tak, ako sa postupne vraciame k normálnemu životu, vrátia sa aj oni k realizácii všetkého, čo si v milovanom Basilicó predsavzali. 

Na otázku, či využili finančnú pomoc mesta, týkajúcu sa príspevkov na nájom, respektívne jeho zníženiu, odpovedali neisto. „Nevyužili. Ale pravdepodobne aj preto, lebo my zmluvu o nájme s mestom nemáme. Finančná pomoc, ktorá by nám nahradila ušlý zisk sa nekonala pravdepodobne preto, lebo sme po dvoch týždňoch spustili spolu s Bolt Food rozvoz pizze a príjmy sme mali,“ hovorí Eliášová.  

Nič sa však nevyrovná pocitu z pohľadu na reštauráciu plnú spokojných zákazníkov, ktorí si užívajú nielen jedlo ale aj dobré talianske víno. Teraz majú podľa nových pravidiel reštauráciu otvorenú len pre polovičnú kapacitu. Ak bolo niekedy v Basilicó možné usadiť 60 ľudí, teraz môžu len 30. Víkendy sú však podľa ich slov najsilnejšie stále. Ľudia sa už neboja a užívajú si prichádzajúce leto v rámci možností. Do Talianska sa asi tento rok nepôjde, preto si malý kus Stredomoria príď vychutnať do jednej z prevádzok.

Viac foto nájdeš na Instagrame.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá