Varia vegánske sushi, myslia ekologicky a neznesú nenávisť. Podnik ŠMAK je kombináciou zábavy a dobrého jedla (ROZHOVOR)

  • Adam a Ján si v januári v Bratislave otvorili jedinečný podnik
  • Ponúkajú v ňom vegánske sushi, pivko, drinky a punkovú hudbu
sushi bratislava šmak
Ilustračný obrázok, archív ŠMAK, Instagram/reprofoto/smak.vegan.sushi
  • Adam a Ján si v januári v Bratislave otvorili jedinečný podnik
  • Ponúkajú v ňom vegánske sushi, pivko, drinky a punkovú hudbu

Dvaja kamaráti si otvorili prevádzku, v ktorej „punkáči varia vegan sushi“, a to priamo pár metrov od Michalskej brány. Vedúci podniku ŠMAK ho na Facebooku opisujú ako „reštaurácio-bistro-baro-kaviarňo-kultornopriestorový žúrplace zameraný na vegánske produkty, craftové pivko, kvalitnú kávu a drinky“.

Ich vegánstvo pramení primárne z ekologického zamerania sa na problematiku, pričom myslia aj na recykláciu, či už pri používaní materiálu pri prestavbe, inventári alebo pri budúcom nakladaní s odpadmi. V neposlednom rade majú vyhradené názory a neznesú žiadnu formu nenávisti, ale ani „nevinné“ formy netolerancie.

Startitup sa spojil s Adamom, jedným zo zakladateľov prevádzky, a rozprávali sme sa o prvých piatich mesiacoch fungovania ŠMAKU.

A ako sa hovorí, aký podnik, taký rozhovor – priprav sa teda na čítanie netradičných odpovedí s poriadnou dávkou humoru a originality. 

  • Aký bol prvý impulz na založenie tohto podniku?
  • Čo ich od projektu odrádzalo?
  • O aký koncept ide?
  • Koľko do projektu vrazili?

Kto všetko stojí za vaším projektom?

Sme v tom dvaja – Longjohn a ja. Môžeme ma nazvať pracovne Adam, keďže nemám nijakú superzaužívanú prezývku.

Koľko máte rokov?

Longjohn má 74 a ja som tuším tiež mal prednedávnom toľko isto.

Čomu ste sa pred týmto projektom venovali?

Štrikovanie a krížovky. Ale nie, boli sme v gastre už veľa rokov, 15-16 rokov určite. Nechcem sa opustiť a priveľa opisovať čo všetko a kde všade, to asi nie je úplne cieľ rozhovoru. 

Bolo niečo, čo vás od rozbehu tohto projektu odrádzalo?

Asi trochu rodina, ale nenazval by som to úplne odrádzaním, ale skôr takým zdravým strachom v rámci situácie s utíchajúcou koronou v období, keď sme otvárali. Všade bolo počuť, kde aké gastro skrachovalo a podobné dramenbejzy, tak sa ani niet čomu diviť. Na druhú stranu nám práve rodina a pár najbližších kamošov najviac pomohlo.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ŠMAK (@smak.vegan.sushi)

Čo bolo prvotným impulzom na jeho založenie?

Tak začal som to hrotiť ja, jednak z osobných dôvodov, ale aj existenčných. Keď som mal ako takú víziu, oslovil som Longjohna, či sa mu nechce vyhaluziť sa so mnou. Chcelo sa mu.

No a z toho, čo môžem prezradiť, respektíve chcem prezradiť, je určite stereotyp, až vyhorenie, ktoré nastalo v práci predtým, to môžem povedať za oboch. Potom sme sa cítili tak, že zarobíme kopec peňazí, ale na to sa ešte čaká.

Tie hlavné dôvody, ktoré určite všetkých najviac zaujímajú, si nechám pre seba, nerád sa v mojom súkromí šťúram verejne. Možno sa nechám prehovoriť, keď sa ma niekto spýta osobne.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroj: Facebook/ŠMAK

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá