Čaká nás drastický pokles úrody obľúbeného ovocia. Čoskoro môže celkom zmiznúť z tvojho jedálnička 

  • Obľúbené ovocie si možno už v najbližších rokoch nevychutnáš
  • Farmári a experti bijú na poplach a žiadajú bohaté krajiny, aby konali
Žena sedí za stolom, na ktorom sú raňajky
  • Obľúbené ovocie si možno už v najbližších rokoch nevychutnáš
  • Farmári a experti bijú na poplach a žiadajú bohaté krajiny, aby konali
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Nová správa organizácie Christian Aid poukazuje na ničivý vplyv klimatickej zmeny na pestovanie avokáda, ovocia, ktoré je cenené pre svoje zdraviu prospešné účinky a je základom moderných obedových menu po celom svete.

Avokádo je známe svojím vysokým obsahom vlákniny a zdravých tukov počas rastu potrebuje značné zdroje vody, takže je veľmi citlivé na problémy, ktoré prináša čoraz suchšia a otepľujúca sa planéta.

Keďže avokádo v roku 2010 prudko vzrástlo na celosvetovej popularite a často symbolizovalo stravovacie preferencie tisícročia, poľnohospodárske odvetvia v hlavných pestovateľských krajinách, ako sú Burundi, Čile, Peru, Španielsko, Južná Afrika a Mexiko, v súčasnosti čelia poklesu výnosov, informuje portál Sky News.

Náročné na vodu

Aktivisti bijú na poplach a požadujú zvýšenú pomoc pre pestovateľov avokáda po zverejnení správy, ktorá podrobne opisuje závažné dôsledky zmeny klímy na túto široko konzumovanú superpotravinu.

Avokádo, ktoré je bohaté na vlákninu a zdravé tuky, je pri pestovaní vo veľkej miere závislé od vody, čo ho robí obzvlášť citlivým na prostredie, ktoré sa vyznačuje rastúcimi teplotami a dlhotrvajúcimi suchami. Vypestovanie iba jedného avokáda podľa expertov spotrebuje až 320 litrov vody, píše The Independent.

Žena drží v rukách avokádo.
zdroj: Freepik/@Racool_studio

V štúdii sa predpovedá výrazné zníženie vhodných pestovateľských plôch do roku 2050. Očakávaný pokles sa bude pohybovať od 14 % do 41 % v závislosti od tempa znižovania globálnych emisií.

Konkrétne v Mexiku, ktoré je najväčším svetovým producentom avokáda, by sa mohol počet potenciálnych pestovateľských oblastí znížiť až o 31 %, ak sa nárast globálnych teplôt udrží pod 2 °C.

Toto zníženie by sa mohlo zvýšiť až na 43 %, ak by teplota stúpla na 5 °C, čo poukazuje na kritickú situáciu, ktorá by mohla narušiť dodávateľské reťazce avokáda a globálne trhy s potravinami, píše Sky News.

Farmári to majú ťažké

Jolis Bigirimana, pestovateľka avokáda a predsedníčka organizácie Farmer’s Pride Burundi, vykresľuje krutý obraz problémov, ktorým čelia pestovatelia avokáda v krajine v dôsledku klimatických zmien.

„V Burundi zápasíme s ťažkými klimatickými podmienkami – prudkým nárastom teplôt, intenzívnymi dažďami a výraznou eróziou. Tieto faktory drasticky znižujú našu poľnohospodársku produktivitu a následne aj naše príjmy,“ vysvetľuje Bigiriman v rozhovore pre The Independent.

Mariana Paoliová, vedúca globálnej advokačnej kampane v organizácii Christian Aid, upozornila na kritickú zraniteľnosť avokáda, ktoré je často označované za superpotravinu: je veľmi citlivé na zmenu klímy.

Paoliová zdôrazňuje, že poľnohospodárske komunity, najmä v rozvojových krajinách, sú v prvej línii klimatickej krízy, pretože sú veľmi závislé od stabilného počasia, aby si udržali živobytie a uživili svoje rodiny.

„Je nevyhnutné, aby tieto komunity dostali značnú finančnú pomoc na orientáciu a prispôsobenie sa týmto environmentálnym zmenám,“ tvrdí Paoli pre Sky News.

V súlade s týmto názorom farmárka Bigirimana vyzýva bohaté krajiny s vysokými emisiami na urýchlené prijatie opatrení na zníženie produkcie oxidu uhličitého a na financovanie adaptačného úsilia v zraniteľných regiónoch. Táto výzva zdôrazňuje naliehavú potrebu podpory v rozvojových oblastiach, ktoré sú najviac postihnuté klimatickými extrémami, dodáva The Independent.

Čítaj viac z kategórie: Životné prostredie

Zdroje: Sky News, The Independent

Najnovšie videá

Trendové videá