Bolo to ako z hororu, bola tma a niekto klopal na dvere. Nikdy som nič také nezažil

O 9 idú do práce, o 10 sú na káve a o 11 majú aperitív. Sám neviem, kedy Taliani pracujú

Veronika Remišová: Štátne IT bolo jedno veľké eldorádo. Po novom ušetríme milióny

Potravinový test potvrdil, že na Slovensku sa neoplatí kupovať najlacnejšie výrobky

  • U našich západných susedov neplatí, že lacnejšie rovná sa menej kvalitné
  • O výrobkoch zo slovenských predajní to nemôžeme povedať
  • Za nízku cenu tu dostaneme aj nízku kvalitu
  • Potvrdil to magazín dTest
 srcset
pixabay.com
  • U našich západných susedov neplatí, že lacnejšie rovná sa menej kvalitné
  • O výrobkoch zo slovenských predajní to nemôžeme povedať
  • Za nízku cenu tu dostaneme aj nízku kvalitu
  • Potvrdil to magazín dTest

Porovnanie kvality najlacnejších produktov ukázalo, že v Nemecku a Rakúsku môžeš pokojne nakupovať podľa ceny bez toho, aby si musel študovať kvalitu vybraného výrobku. Pri domácich nákupoch však odborníci radšej odporúčajú nespoliehať sa len na cenu a pri nákupe by sme mali kontrolovať aj zloženie. Deklarovaná kvalita najlacnejších slovenských a českých výrobkov bola totiž u viac ako polovice prípadov tá najslabšia. Vo všeobecnosti mali slovenské ale aj poľské či slovenské výrobky problémy s prítomnosťou niektorých nadbytočných pridaných látok a nižším obsahom či kvalitou hlavných surovín.

Cestoviny

Odborníkov sa v testoch zamerali aj na najlacnejšie vaječné cestoviny. V tomto prípade sledovali najmä obsah vajec. Niektorí producenti pri výrobe stavili na celé vajcia, iní použili žĺtok. Pre porovnanie všetky deklarácie prepočítali na sušený žĺtok a najviac, a teda 2,5 % sľubovali poľské cestoviny.

České a slovenské cestoviny spoločne obsadili posledné miesto, v prepočte totiž obsahovali len 1,4  % sušeného žĺtku. Nepotešujúcou správou je aj to, že jedine produkt z Rakúska obsahoval drahšiu múku z tvrdej pšenice, takzvanú semolinu.

Konzervy

Najvýraznejšie odchylky v rámci kvalitatívneho štandardu v jednotlivých krajinách sa ukázali pri konzervách s rybami. Prvé dve miesta v kvalite sardiniek patrili nemeckej a rakúskej vzorke. Hlavným dôvodom bolo, že obsahovali pravé sardinky. Ako „sardinky“ v konzerve sa totiž môže predávať viac ako desať druhov rýb. Avšak pravou sardinkou je len Sardina pilchardus. V konzervách zo Slovenska a Česka sa ukrývala Sardinella longicepsa, v Poľsku pod názvom sardinky predávali len šproty.

Víťazné sardinkami z Nemecka oslovili odborníkov nie len kvôli použitému druhu rýb ale aj kvôli ich úprave – boli totiž vykostené a bez kože. V ostatných prípadoch boli spracované len podľa predpísaného spôsobu- teda oddelením hlavy, chvostovej plutvy a vnútorností.

Coca-Cola

V prípade nápojov s kofeínom sa potvrdili rozdiely, o ktorých sa hovorí už nejaký ten čas. Coca-Cola určená pre slovenský a český trh je rovnako ako americký originál sladená fruktózo-glukózovým sirupom. Nápoje dovezené z ostatných krajín obsahovali obyčajný cukor.

Inak sa ostatné deklarované zloženie vo všetkých štátoch zhoduje. Rozdielny spôsob sladenia sa však prejavil aj v deklarovaných výživových hodnotách. Pri vzorkách zo Slovenska a Česka bol dokonca dokázaný vyšší obsah cukru.

Útechou nám môžu byť kvalitné hygienické vreckovky

Zoznam najlacnejších položiek uzatvárajú papierové vreckovky. Ako inšpirácia poslúžil test toaletného papiera, kde testy ukázali na medzištátne rozdiely v počte vrstiev. Tie najslabšie – dvojvrstvové boli kúpené v Česku, ktorým patrí posledné miesto. Na špici sa umiestnili slovenské, ktoré boli štvorvrstvové a ako jediné boli dokonca aj parfumované.

Po Rakúsku sme najdrahší

Ak by sme spočítali jednotlivé ceny za 100 g, ml či kusov každého z testovaných potravín, na pozícii dvoch najdrahších krajín by sa ocitlo Rakúsko a Slovensko. Poľsko sa dostalo na tretie miesto a nálepku nákupného raja by získalo Nemecko.

zdroj: dtest.cz

Najnovšie video