Poznáme časti Slovenska, kde žijú ľudia kratšie o 4 až 5 rokov. Život si dokážeš predĺžiť jednoducho

  • Tvrdosť vody nemá vplyv iba na spotrebiče, ale aj na zdravie ľudí
  • Zisti, v ktorých regiónoch Slovenska je voda pre tvoje zdravie najlepšia
Žena pije vodu a mapka tvrdosti vody.
Ilustračné foto, Freepik/@Racool_studio, quadroflex.sk/Screenshot
  • Tvrdosť vody nemá vplyv iba na spotrebiče, ale aj na zdravie ľudí
  • Zisti, v ktorých regiónoch Slovenska je voda pre tvoje zdravie najlepšia

Na Slovensku nájdeš rôzne druhy vody – tvrdú, mäkkú, s bublinkami, bez nich aj minerálnu. No vedel si, že nie každá voda je rovnako dobrá pre tvoje zdravie?

Ako uvádza portál tvnoviny.sk, voda z kohútika na Slovensku je síce kvalitná, ale sama osebe nepokrýva všetky potreby tvojho tela. Preto by si mal skúsiť aj minerálne vody. Avšak dávaj pozor, lebo nie všetky minerálky sú si rovnaké.

Dopĺňaj magnézium

Niekedy pridávajú do perlivých vôd magnézium a kalcium, čo je niečo, čo naše telo určite využije.

„Magnézium je pre nás potrebné, v tele sa zúčastňuje na všetkých procesoch,“ vysvetlila nutričná špecialistka Jana Kondrcová pre tvnoviny.sk.

Náš organizmus postupne stráca magnézium, takže je dôležité nezabudnúť ho pravidelne dopĺňať.

V týchto regiónoch zomierajú Slováci skôr

Aj keď voda z kohútika nemá veľa minerálov, stále ju potrebujeme. Na Slovensku je pitná všade, ale v rôznych regiónoch má odlišné zloženie. „Tvrdá voda je napríklad tam, kde sú vápence, na severe Slovenska. Relatívne tvrdá je aj na Žitnom ostrove, čo je veľmi dobré pre západné Slovensko,“ objasnil geochemik Stanislav Rapant. 

Tvrdá voda má viac vápnika, ktorý je dôležitý pre naše kosti. Naopak, mäkká voda ho má málo, a to isté platí aj pre horčík. Ľudia z oblastí s mäkkou vodou by mali tieto minerály dopĺňať inak.

Mapa, ktorá ukazuje tvdosť vody.
zdroj: quadroflex.sk/Screenshot

Rapant sa tiež podieľal na výskume, ktorý sledoval zdravie ľudí v regiónoch Slovenska podľa toho, či pijú tvrdú, alebo mäkkú vodu. „Mohli sme skonštatovať, že tí ľudia, ktorí pijú tvrdú vodu, sú zdravší,“ povedal.

Geochemik dodal, že ľudia, ktorí žijú v oblastiach, kde je mäkká voda, žijú priemerne o 4 až 5 rokov menej. 

Pravidelná kontrola je základ

Vodu v studni, využívanú na domáce účely, treba pravidelne kontrolovať, aby sa predišlo prípadným zdravotným problémom. Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča nechať skontrolovať kvalitu vody jeden až dvakrát do roka.

Odborníci upozornili, že síce sa voda na prvý pohľad môže zdať číra a neškodná, stále existuje riziko, že obsahuje nebezpečné látky či mikroorganizmy, ktoré môžu poškodiť zdravie.

„Kvalitu vody vo vlastných studniach je potrebné si dať skontrolovať v laboratóriu jeden až dvakrát ročne v rôznom ročnom období. V prípade, že sa za posledné tri roky kvalita vody v studni nezmenila, je možné tento interval predĺžiť,“ ozrejmili.

V prípade, že by majiteľ studne zaznamenal zmeny vo farbe, chuti či zápachu vody, je potrebné vykonať rozbor vody okamžite a vodu prestať používať do doby potvrdenia jej vyhovujúcej kvality laboratórnou analýzou.

„Mimoriadne rozbory je vhodné vykonávať aj po záplavách, zemetraseniach, opravách a čistení studní,“ dodali odborníci. Vysvetlili, že analýza vody sa vykonáva výlučne v akreditovaných laboratóriách.

Pozor na nákazu

Najčastejšie prekračovanými limitmi chemických ukazovateľov kvality pitnej vody zo studní sú podľa ÚVZ limity pre dusičnany a dusitany.

„Ide o látky, ktoré predstavujú zdravotné riziko najmä pre malé deti, ale ich dlhodobý príjem môže predstavovať riziko aj pre dospelú populáciu,“ priblížil odbor. Zdravie môžu ohrozovať aj patogénne mikroorganizmy, ktoré spôsobujú črevné a hnačkové ochorenia.

Odborníci zdôraznili, že ak sa vo vode zo studne potvrdí prítomnosť patogénnych mikroorganizmov, je potrebné prestať kontaminovanú vodu piť a zároveň obmedziť jej použitie aj na iné domáce účely.

Žena si nalieva vodu z džbánu do pohára.
zdroj: Freepik/@freepik

„Nákaza sa totiž môže prenášať prostredníctvom vodou kontaminovaných potravín, rúk, kuchynských nástrojov a pod. Prevarením vody sa mikroorganizmy síce môžu zničiť, ale vzhľadom k zdravotným rizikám je aj tak najvhodnejšie prečistenie a dezinfekcia studne a domových rozvodov,“ uviedli.

Dôležité je tiež odstrániť možné zdroje kontaminácie z okolia studne. V prípade studní, ktoré majú nestabilnú a v zdravotne významných ukazovateľoch nevyhovujúcu kvalitu vody, je podľa odborníkov potrebné zvážiť ich používanie ako zdroja pitnej vody v domácnosti.

Zdroje: Univerzita Komenského v Bratislave, tvnoviny.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá