Pozreli sme sa na vyhrotené kávy s mliekom. Nachádza sa medzi nimi klasika, ale aj unikáty

  • Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
  • Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne
cappuccino a Lena so šalkou
Goriffee, Unsplash/Hunter Newton
  • Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
  • Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne

Eggnog latté

Každý rok sa vyskytne zopár sezónnych kávových drinkov. Cez leto tu máme napríklad espresso tonic. Na jeseň zas napríklad pumpkin spice latté.

Ak by však akýkoľvek nápoj mal vystihovať zimu a Vianoce, bolo by to eggnog latté. Ide o latté, do ktorého je pridaný kvalitný vaječný likér. Miestami tiež známe ako alžírska káva. Táto sa však na rozdiel od tej alžírskej podáva bez šľahačky.

Začiatok tohto fenoménu sa pripisuje Amerike. Zaslúžil sa o neho známy reťazec kaviarní Starbucks. Nápoj sa takmer okamžite stal veľkým hitom a podáva sa už aj vo viacerých kaviarňach na Slovensku. Sladkosť a sýtosť dodáva nápoju skvelé vlastnosti na to, aby sa stal tvojím zimným tekutým dezertom.

Epika: Kaviareň, ktorá je vyladená do posledného detailu

Affogato

Keď už sme pri sezónnych drinkoch, tak zaspomínajme na chvíľku na leto. Vonku je horúco a ty sa urgentne potrebuješ schladiť, pokiaľ možno s doplnením kofeínu? Affogato by mohlo byť priamo pre teba. Kombinuje lahodnú chuť výrazného espressa doppia a krémovosť aj nadýchanosť vanilkovej zmrzliny. 

Affogato
zdroj: Unsplash/Jojo Yuen

Samotný názov pochádza z taliančiny a doslovný preklad znamená utopený. Presne to sa pri príprave afogatta deje. Kopček vanilkovej zmrzliny jednoducho utopíš v dvojitej porcií espressa. 

Cà phê sữa đá

Vietnam je veľká kávová veľmoc. Je druhým najväčším vývozcom kávy na svete a je známy hlavne vďaka odrode Robusta. Vo Vietname sa zároveň objavila aj veľmi sladká káva cà phê sữa đá. Jej sladkosť zapríčiňuje hlavná ingrediencia – kondenzované mlieko. 

vietnamská káva
zdroj: Unsplash/Nguyen Dang Hoang Nhu

Celá príprava spočíva v tom, že sa nasype mletá káva do kovového sitka, ktorú zaleješ a necháš prekvapkať. Následne ju naleješ do pohára spolu s kondenzovaným mliekom. Najčastejší variant je s ľadom za studena.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá