Pre mnohých najlepšia zmrzlináreň v Bratislave dnes otvorila novú prevádzku

  • Arthur gelato je love brand, na ktorý ľudia stoja rady
  • Aj napriek náročným postpandemickým časom otvorili novú prevádzku
  • My sme ju navštívili
Na snímke zakladatelia zmrzlinárne Arthur Gelato.
Startitup/Arthur gelato
  • Arthur gelato je love brand, na ktorý ľudia stoja rady
  • Aj napriek náročným postpandemickým časom otvorili novú prevádzku
  • My sme ju navštívili

Zmrzlináreň Arthur gelato, ktorá sídli v centre Bratislavy, zrejme nemusíme nikomu obzvlášť predstavovať. V priebehu pár rokov sa stala love brandom a pred jej predajňami stoja zástupy miestnych i turistov.

Jej zakladatelia Cuneyt Memeti a Jana Memeti nám prezradili, že ide síce o sladký biznis, no svojmu synovi aj tak radia, aby v dospelosti radšej nebol zmrzlinárom. „Je to náročná robota, ktorej sa musíte venovať. Keď sa tomu nevenujete naplno, je to zbytočné. Aj preto chceme, aby náš syn v budúcnosti robil niečo iné a nemusel znášať taký obrovský tlak, či už psychický alebo fyzický.“

DSC05443
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

Arthur gelato teraz aj napriek náročným časom expanduje. Novú prevádzku otvára doslova za rohom pôvodnej zmrzlinárne na Laurinskej 2. „Každý rok ľuďom predstavujeme 4 až 5 noviniek. Klasickú ponuku, ktorú máme, nechceme veľmi meniť, lebo ľudia ju milujú. No každý rok dávame nové príchute.“

DSC05441
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

„V pláne sú novinky bez cukru, do ktorých nebudeme pridávať ani stéviu či umelé sladidlá. Budú jednoducho 100 % bez cukru s vyšším obsahom vlákniny a proteínov. Aktuálne hľadáme tú pravú konzistenciu. Je náročné robiť zmrzlinu bez cukru. To, ako nahradíme sladkosť napríklad v mliečnych zmrzlinách, nemôžem povedať, lebo by som prezradil tajomstvo a každý by to robil.“

Manželia a majitelia Arthur gelato sú v biznise už 25 rokov, no v rámci ich rodiny sa zmrzlina vyrába vyše 100 rokov. Pokračovať v tomto remesle bolo preto pre nich jasnou voľbou.

DSC05437
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

Najskôr chceli ísť do Viedne, no nenašli pekný priestor. „Najskôr sme začínali na Slovensku, potom v Slovinsku, teraz sme sa vrátili späť na Slovensko.“

Za perfektnou zmrzlinou podľa manželov stoja predovšetkým kvalitné ingrediencie. „Ak šetríš a nedávaš, čo treba, je to cítiť. Je to alchýmia.“

DSC05428
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

Základ remeselnej výroby sa naučili od ich predkov, no svoje know-how musia neustále modernizovať. „Je moderná doba, nastupujú nové trendy. Niekedy sa vôbec nerobila mango zmrzlina či tá s príchuťou passionfruit.“

„Všetko, čo ponúkame, je momentálne gluten free. Lepok je jedine v keksíkoch na zmrzline. Základ zmrzliny je však absolútne vhodný aj pre väčšinu alergikov. Nepoužívame žiadne stabilizátory či emulgátory. Naša zmrzlina je len na jeden deň, na druhý deň je už nepredajná. Každú hodinu nosím čerstvo navarenú zmrzlinu.“

DSC05426
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

Zakladatelia Arthur gelato do projektu investovali už okolo 100-tisíc eur, prezradili nám, že návratnosť tejto investície odhadujú na približne dva až tri roky. Najnáročnejšie pri rozbehu biznisu v našej krajine bolo podľa ich slov nájdenie vhodného personálu, no zabrať im dala aj slovenčina.

To, keď je zmrzlina z prášku, podľa nich človek môže rozoznať najmä podľa farby. „Slováci vedia rozoznať poctivú zmrzlinu. Najdrahšia zmrzlina sa nám predáva najlepšie, to znamená, že ľudia vedia, čo je dobré.“

DSC05424
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

„Na niektorých zmrzlinách, prisahám, zarobíme 0 eur, jednoducho nemáme žiaden zárobok. Kopček zmrzliny stojí 2 eurá, no cenu budeme musieť zvýšiť. Adekvátna cena za kopček dobrej zmrzliny je vzhľadom na zvyšovanie cien minimálne 2,50 eur. Samozrejme, to hovorím o zmrzline, akú robíme my. Kopček práškovej sa dá predávať aj za 0,50 centov.

DSC05445
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

Ceny sa podľa skúsených zmrzlinárov rapídne zvyšujú, minulý rok platili za liter živočíšnej smotany 2 eurá, dnes je to 6 eur. „Všetko ide hore, no zatiaľ sme udržali cenu.“ 

Každý rok chodia aj na celosvetové výstavy zmrzlín, no v jednom majú jasno. „Najlepšiu zmrzlinu sme jedli u Arthura. Nikto zatiaľ nemá lepšiu zmrzlinu, síce sú dobré, no nie sú lepšie. V Taliansku bola dobrá, ale napríklad v Chorvátsku nemajú vôbec dobrú zmrzlinu. Každý rok cestujeme napríklad aj do Istanbulu, kde je veľká výroba, ale zatiaľ sme neochutnali lepšiu. Naša zmrzlina je jednoducho najlepšia v celej Európe.“

Startitup/Arthur gelato
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

Keďže biznis so zmrzlinou je viac-menej sezónnou záležitosťou, v lete často pracujú aj 16 hodín denne. Počas zimných mesiacov si však naplno užívajú oddych a venujú sa rodinne. 

Arthur Gelato si okrem Bratislavy vieš vychutnať aj na pobočke v Košiciach. Majitelia priznávajú, že z Bratislavy odísť neplánujú, avšak otvoreniu franšíz v iných mestách sa nebránia.

„Pred koronou bol veľký záujem, aby sme otvorili pobočky aj v iných mestách. Potom sa to však celé zastavilo. Na tento rok máme ale naplánované nejaké pohovory a stretnutia so záujemcami napríklad z Rakúska a Dubaja. Uvidíme, ako to dopadne.“

Startitup/Arthur gelato
zdroj: Startitup/ Arthur gelato

Práve pandémia prinútila viacerých podnikateľov v gastro segmente úplne zatvoriť svoje prevádzky. Majitelia zmrzlinárne priznávajú, že ich biznis mal šťastie práve v tom, že prevádzku majú otvorenú vždy v lete, kedy boli opatrenia najviac voľné.

„Aj keď sme kvôli korone nemali funkčnú prevádzku, našťastie sa to znovu rozbehlo. Takú zlú krízu, aby sme museli zavrieť, sme ešte nemali. Keby sme museli byť zatvorení celý rok, to by bolo už trošku ťažšie.“ 

Okrem výnimočnej kvality zmrzliny je aj samotný interiér prevádzky úplne odlišný ako v „klasických“ zmrzlinárňach. Nad pultom visia 24-karátové zlaté lustre, ktoré sú vyrobené z jedlého zlata. Majitelia do tejto netradičnej výzdoby zainvestovali približne 17-tisíc eur.

Startitup/Arthur gelato
zdroj: Startitup/Arthur gelato

„Sme lukratívna firma a chceli sme mať v našej prevádzke niečo atraktívne. Rozhodli sme sa pre zlaté lustre, zohnať ich však bolo veľmi náročné a dlho sme na ne čakali. Sú vyrobené v Londýne a ide o ručnú prácu. Chytať sa môžu iba v rukaviciach, inak na nich zostanú otlačky prstov.“

O svojich plánoch do budúcna hovoria skromne a s veľkou pokorou. „Hlavne chceme, aby sme boli šťastní, zdraví a aby to fungovalo. Aby boli ľudia trošku slobodnejší a šťastnejší. Jednoducho tak, ako to bolo pred koronou.“

Ľuďom, ktorí by si chceli otvoriť vlastnú zmrzlináreň, odporúčajú, aby to nerobili kvôli peniazom. K remeslu treba mať v prvom rade vášeň, iba kvôli peniazom sa to robiť nedá. „Ak to chcete robiť len kvôli peniazom, nerobte to. Ľudia zacítia, že to nie je robené s láskou, ale iba kvôli zisku.“

Ak v týchto dňoch zavítaš do Arthura, ochutnať môžeš aj vegánsku zmrzlinu Startitup s príchuťou banán/mango.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá