Prebalili 120 ton kuraciny a vydávali to za slovenské mäso

  • Prebaľovacia spoločnosť uviedla v máji do obchodnej siete 120 ton hydinových výrobkov
  • Kontrolnému orgánu firma nevedela pôvod mäsa preukázať
mäso
Ilustračný obrázok, Unsplash/Eiliv-Sonas Aceron, Unsplash/@dirtjoy
  • Prebaľovacia spoločnosť uviedla v máji do obchodnej siete 120 ton hydinových výrobkov
  • Kontrolnému orgánu firma nevedela pôvod mäsa preukázať

Prebaľovacia spoločnosť v máji uviedla do obchodnej siete 120 ton hydinových výrobkov, konkrétne kurča chladené a kuracie zadné štvrte chladené.

Mäso bolo klamlivo označené pôvodom zo Slovenska, pričom to kontrolnému orgánu firma nevedela preukázať. Došlo tak k porušeniu zákazu umiestňovať na trh potraviny klamlivo označené. Informuje o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na sociálnej sieti.

Detaily ohľadom značky mäsa či spoločnosti, ktorá sa činu dopustila, aktuálne nie sú verejne známe, ani to, ako mäso hodnoverne identifikovať, prípadne, či bolo všetko stiahnuté z obehu. V dostupných informáciách sa neuvádza, že by mal byť takýto hydinový produkt poškodený, nevhodný na konzumáciu či akokoľvek nebezpečný.

O vyjadrenie sme požiadali Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru (SPPK), článok budeme aktualizovať.

Pôvod je dôležitý

„Spotrebiteľov pravidelne upozorňujeme na to, aby sa pri nákupe hydinového mäsa nezaujímali výlučne o cenu, ale najmä o pôvod mäsa, a uprednostňovali to, ktoré bolo spracované na slovenských hydinových bitúnkoch. Majú garanciu slovenského pôvodu hydinového mäsa, jeho kvality, čerstvosti a zdravotnej bezpečnosti,“ uviedol Ľubomír Urban z Únie hydinárov Slovenska, informuje SITA.

„Obchodné reťazce by takisto mali trvať na tom, aby im dodávateľ jasne a preukázateľne deklaroval pôvod dodávaného mäsa,“ doplnil Urban.

Inšpektori opakovane zaznamenávajú prípady falšovania označovania krajiny pôvodu hydinového mäsa. Vo februári tohto roku zistili, že prebaľovacia firma zo Slovenska na dodacích listoch neuvádzala krajinu pôvodu hydinového mäsa a krajina pôvodu nebola preukázateľná, čo je v rozpore s nariadením Európskej komisie.

Žiadna istota

V posledných rokoch to ide so slovenským hydinárstvom doslova ku dnu, avšak aj napriek tomu nie je o slovenské kurčatá núdza. Ako informuje portál Pravda, ponúkajú ich aj také firmy, ktoré nevlastnia bitúnky či nemajú hydinárske farmy. Avšak tieto spoločnosti sú expertmi v rozrábke a následnom prebaľovaní dovezenej hydiny. 

hydina
zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V máji minulého roku sa podarilo veterinárom nachytať istú prebaľovaciu spoločnosť, ktorá vydávala hydinu zo zahraničia za domácu. Celkovo išlo až o 120 ton, čo predstavuje tisícky kuracích zadných štvrtiek či chladených kurčiat. Výrobky kúpili od inej slovenskej firmy, ktorú si zobrala polícia na mušku.

Avšak v súčasnosti si žiadny spotrebiteľ nemôže byť na 100 % istý, že kupuje čerstvú a slovenskú hydinu. Ešte počas roku 2019 sa na rozrábku a prebaľovanie špecializovalo celkovo 30 firiem, pričom odvtedy ich počet stúpa. Slovenský chov a spracovanie pritom živoria, aj keď podľa výsledkov hospodárenia to tak nemusí vyzerať.

Tvrdé opatrenia

Poctiví hydinári, ktorí sa snažia a tvrdo pracujú, už majú toho dosť. Ešte minulý rok informovali, že ak si Slovensko neurobí poriadky s hydinou, domáca výroba pôjde ku dnu. Ostane totiž v tieni podnikateľov, ktorí zarábajú na dovoze lacných výrobkov. 

Import dosiahol ešte v roku 2020 hranicu celkovo 87 388 ton. To znamená, že sebestačnosť Slovenska klesla v oblasti hydiny na úroveň 51,6 %, čo v praxi znamená, že takmer každý druhý kilogram, ktorý sa na Slovensku skonzumuje, pochádza z dovozu. 

Slovenskí hydinári majú za to, že ak sa má pomôcť domácej výrobe hydinového mäsa, treba zaviesť omnoho viac tvrdšie opatrenia. „Klamlivo označované mäso by malo byť okamžite stiahnuté z trhu,“ vyjadril sa riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár

Okrem toho požadujú odobrať licencie tým prevádzkam a ich vlastníkom a konateľom, ktorí falšujú pôvod potravín. Taktiež žiadajú intenzívne kontroly a dohľad v rozrábkových a prebaľovacích prevádzkach na hydinové mäso. 

Zdroje: SITA, Pravda

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá