Prehliadkové móla vymenila za sladký biznis v Bratislave. Na jej dezerty ľudia nedajú dopustiť (FOTO)

  • Michaela Budáčová sa rozhodla Slovákom na tanier naservírovať Paríž
  • Hoci je jej podnik zvonku nenápadný, ihneď ťa chytí za srdce
Colette Gourmand Boutique
Kávičkári.sk
  • Michaela Budáčová sa rozhodla Slovákom na tanier naservírovať Paríž
  • Hoci je jej podnik zvonku nenápadný, ihneď ťa chytí za srdce

Colette – staré francúzske meno, tradičné, elegantné, vznešené, nezabudnuteľné. A presne taký je aj francúzsky gurmánsky butik Colette, ktorý založila modelka Michaela Budáčová. Zvonka nenápadný, zvnútra nápaditý, na rušnej bratislavskej Krížnej ulici, píšu Kávičkári.sk.

Colette je prvým gurmánskym butikom na Slovensku, ktorý ponúka Slovákom Paríž na tanieri. Čo všetko môžete čakať a aký príbeh sa skrýva za týmto jedinečným konceptom?

Posedenia s priateľmi, pri ktorých zdieľate navzájom nielen zážitky, ale aj jedlá. Takéto zážitkové posedenia a večere zažívala Michaela ako modelka na svojich cestách bežne. Na Slovensku, konkrétne v Bratislave, jej však také miesto chýbalo. A tak jej neostalo nič iné, ako si „vyhrnúť rukávy“ a jedno také, svoje vlastné, si vytvoriť.

Za prvým gurmánskym butikom na Slovensku stojí modelka

Colette dýcha Parížom – na tanieri, no i mimo neho

Z frekventovanej ulice v centre Bratislavy vstúpime do podniku s jedinečnou francúzskou atmosférou. Skôr, ako zažijeme Paríž na tanieri, nasávame parížsky pocit sálajúci z interiéru. Tomu kraľuje červené LED svetlo, ktoré si majitelia nechali doviezť priamo z Francúzska.

Bolo vlastne prvou vecou, ktorú si do svojho budúceho podniku kúpili, a to aj napriek tomu, že ešte nemali zadefinovaný dizajn interiéru. Vedeli však, že tento jedinečný kúsok bude súčasťou Colette. Dominantné svetlo dopĺňa kombinácia čiernej a krémovej farby v spojení s dubovým drevom. 

Pri návšteve určite nevynechajte toalety, ktoré sú obľúbeným miestom na zaobstaranie si selfie. Červený LED nápis „J’adore“ je neprehliadnuteľným prvkom, ktorý si fotku priam pýta. Tento zaujímavý prvok mala Michaela v hlave ešte skôr, ako získal interiér Colette finálny vzhľad.

Celý dizajn a zariaďovanie bolo v réžii Michaely a jej priateľa. On má skvelý a nefalšovaný francúzsky štýl, ona dotiahla detaily a pridala k tomu ženský cit. 

Od madleniek ku Colette Gourmand Boutique – náhoda či osud?

Nielen syr, víno či bagety. Synonymom Francúzska sú aj madlenky, ktoré patria k jedným z najobľúbenejších francúzskych dezertov. A práve Colette prináša túto tradičnú pochúťku z piškótového cesta v tvare mušličky. V jednoduchosti a striedmosti surovín sa skrýva ich čaro a možnosť prípravy rôznych variantov.

Pôvodne chcela Michaela laboratórium na madlenky, slúžiace iba ako predajňa. Nakoniec však skončila pri gurmánskom butiku. Osud jej totiž do cesty zavial veľkorysý priestor, ktorý by bola škoda nevyužiť. A keďže mala doma a po svojom boku Francúza, rozhodnutie bolo jasné – z laboratória na madlenky bude francúzsky gurmánsky butik.

Prvý gurmánsky butik na Slovensku a after-work koncept

Colette v sebe spája modernú francúzsku kuchyňu a koncept after-work podniku, ktorý je otvorený v čase od 16:00 do neskorých večerných hodín. Čo si však môžeme predstaviť pod pojmom gurmánsky butik? 

„Chcela som podnik, ktorý by ponúkal príjemný priestor. Nie príliš veľký, ale taký akurát, útulný, otvorený, priateľský a unikátny svojím štýlom a konceptom. Ako keď navštívite butik ponúkajúci unikátne kúsky, ktoré nenájdete v bežných obchodoch. A presne také unikátne a jedinečné jedlo modernej francúzskej kuchyne sme chceli ponúkať,“ približuje majteľka Colette, pôvabná Michaela Budáčová.

Varenie pred zákazníkmi – divadlo, umenie a pôžitok

Varenie je umenie, divadlo, predstavenie. A to si vyžaduje nielen umelca v podaní kuchára, v prípade Colette šéfkuchára Zoltána Baláža a kuchára Šimona Jurčáka, ale aj divákov, čiže hostí. Front cooking, varenie pred zákazníkmi, je určitá forma zážitkovej gastronómie.

Popritom, ako sedíte, popíjate a vychutnávate si spoločnosť priateľov, môžete sledovať kuchárov pri príprave jedla. A to po celú dobu prípravy. Koncept otvorenej kuchyne je čoraz obľúbenejší.

Colette nie je výnimkou a hosťom chce ponúknuť zážitok z prípravy, no aj pohľad na to, ako sa ich pokrm pripravuje. „Myslím, že toto by malo byť samozrejmosťou. Aj ja ako hosť chcem vidieť, z čoho a ako sa moje jedlo pripravuje,“ vysvetľuje Michaela.

Colette Gourmand Boutique
zdroj: Kávičkári.sk

Sharing starters i hlavné jedlá

V jedlách, ktoré Colette ponúka, nájdete správne namiešaný koktail tradičnej francúzskej kuchyne so štipkou moderného umenia či nápadite primiešaných ingrediencií. Výsledkom toho je menu s jedinečným rukopisom. To má pod palcom šéfkuchár Zoltán Baláž, ale aj Michaelin priateľ, ktorému akosi prirodzene prúdi v žilách zmysel pre kvalitnú gastronómiu.

Po otvorení jedálneho lístka na vás zažmurká ponuka rozdelená na sharing starters a hlavné jedlá. Sharing starters – to je koncept, kedy sa o predkrmy delíte s ostatnými pri stole. Ochutnávate a vychutnávate si jedlo a spoločnosť priateľov či známych. 

Colette ponúka správne zostavené menu pre každého. Poriadna dávka mäsa, rýb, ale aj niečo pre vegánov. Jedlá, o ktorých ste možno nikdy nepočuli, ale aj klasiky spojené s francúzskou kuchyňou. Cibuľová polievka je asi to prvé, čo mnohým v spojení s francúzskou kuchyňou napadne.

Tá nechýba ani v Colette. Podávajú ju s chrumkavým zelerom a chlebíkmi so syrom Comté. A áno, nechýba ani foie gras či french fries. V ponuke však nájdete aj jedlá, ktoré nie sú prvoplánovo spájané s Francúzskom. Vyberie si tak skutočne každý.

Sestry, ktoré vymenili mólo a parket za kuchyňu

Jedna je kráľovnou prehliadkových mól, druhej patrí tanečný parket. Sebavedomými krokmi a ladnými pohybmi však ovládli aj niečo viac ako mólo či parket. Každý deň si nasadia zásteru, obklopia sa plechmi, mixérmi a zdobiacimi vreckami a tvoria sladké dezerty.

Michaela a jej sestra Evamária ručne pečú sladké francúzske dezerty, ktoré nájdete vo vitríne. Každý deň čerstvé, s láskou a ručne pripravené. Nielen madlenky na viacero spôsobov, ale aj tarty či iné francúzske dezerty. Obe dámy v kuchyni rady experimentujú, skúšajú nové veci a prinášajú nové a vylepšené dezerty.

Colette – francúzska kuchyňa pretkaná modernými niťami

Colette vám okrem gurmánskeho zážitku dá pocit, že nie ste iba jedným z mnohých hostí. Vskutku raritný koncept, vyšperkované jedlo, prvotriedne víno či koktaily a výnimočná starostlivosť, a to všetko v elegantnom, štýlovom prostredí. 

Hlavným cieľom bolo priniesť zahraničný, medzinárodný koncept, poskytnúť kvalitné služby a jedlá na svetovej úrovni aj u nás. A to všetko s nádychom Francúzska.

My sme mali možnosť na chvíľu zažiť atmosféru tohto podniku, ako aj ochutnať vyladené chute, a musíme konštatovať, že Michaele sa skutočne podarilo vytvoriť Paríž na tanieri priamo v hlavnom meste Slovenska.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá