Presťahoval sa na Slovensko a spolu s manželkou vyrába panenské oleje najvyššej kvality

  • Manželia Katka a Stéphane na východe Slovenska vyrábajú za studena lisované oleje
  • Tie vyrábajú z čerstvých sezónnych surovín
Karpathia
karpathia.sk
  • Manželia Katka a Stéphane na východe Slovenska vyrábajú za studena lisované oleje
  • Tie vyrábajú z čerstvých sezónnych surovín

Katarína a Stéphane Di Giacomo sa stretli počas štúdií na Sicílii. On je Belgičan a ona zas Slovenka. Preskočila medzi nimi iskra a o niekoľko rokov sa zosobášili a presťahovali na Slovensko.

Mnohí tvrdia, že kameňom úrazu zmiešaných párov sú kultúrne odlišnosti. V tomto prípade však boli skôr prínosom než nevýhodou. Stéphane bol totiž tradíciami a zvykmi Slovákov unesený. Po príchode na východné Slovensko ho očarila aj kvalita svojpomocne dopestovaných surovín.

Stéphane uvádza: „Po zoznámení sa s miestom, kde bývala moja manželka Katka, som bol prekvapený, že potraviny z tejto oblasti majú tak vysokú kvalitu. Vnímal som toto prostredie ako vhodné na pokračovanie gazdovských tradícií, ktorými žili Katkini starí rodičia.“ Inšpiroval ho totiž aj manželkin starý otec, ktorý na jeseň zberával orechy.

Nakoľko sa po svadbe rozhodli žiť zdravším životom, viac sa zamerali aj na pôvod jednotlivých potravín. Kombinácia dvoch predchádzajúcich faktorov ich motivovala k tomu, aby vlastné suroviny, ktoré mali k dispozícii, využili správnym spôsobom.

Tak vznikla značka Karpathia, ktorá vyrába kvalitné slovenské oleje. Nehovoríme však o klasických slnečnicových, ale o takých, pri ktorých výrobe sa využívajú vyššie spomenuté orechy či mak.

Karpathia
zdroj: web karpathia

Využili potenciál regiónu

Mnoho ľudí žijúcich na východnom Slovensku odchádza za prácou do nášho hlavného mesta. Manželia sú však verní regiónu, kde Katarína vyrastala.

Tá tvrdí: „Rozhodli sme sa pôsobiť vo východnom regióne, pretože veríme, že tento kraj má svoje kvality i potenciál. Príroda a prostredie, ktoré nás obklopujú, sú do vysokej miery čisté a neskazené, podporené tradíciou.“ Taktiež uvádza, že obdivovala manželovo optimistické vnímanie regiónu, ktorý jej už rokmi zovšednel.

Práve jeho pohľad na slovenské prostredie Katku presvedčil o tom, že v nápade vyrábať slovenské produkty ho má podporiť. Obaja totiž túžili vnímanú jedinečnosť nášho regiónu sprostredkovať aj ostatným.

Preto spočiatku pri výrobe využívali iba suroviny zo Slovenska, nakoľko mak aj vlašské orechy boli k dispozícii v podstate v celom okolí.

Keďže však chceli svoju ponuku rozšíriť, stavili na dodávateľov z Talianska, kde obaja určitý čas žili. Odtiaľ si nechávajú dovážať lieskovce a mandle.

Karpathia
zdroj: web Karpathia

V kuchyni aj kozmetike

Jednotlivé produkty majú mnoho blahodarných účinkov. Orechový olej podporuje činnosť mozgu, zlepšuje pamäť a koncentráciu a znižuje hladinu cholesterolu. Pozitívne účinky možno vidieť aj v súvislosti s problémami s krvným tlakom či optimalizáciou hladiny cukru v krvi. Vo všeobecnosti možno povedať, že zlepšuje funkciu imunitného systému a kvalitu obranyschopnosti organizmu.

Využitie však možno vidieť aj v kozmetike. Orechový olej pomáha pri mnohých kožných ochoreniach – počnúc problémami s akné až po výskyt psoriázy. Dámy ho zas môžu využívať ako zábal na poškodené končeky vlasov.

Množstvo pozitívnych účinkov má aj makový olej, ktorý manželia ponúkajú. Ten zas pomáha pri osteoporóze a upokojuje psychické napätie. Taktiež tlmí bolesť hlavy a zmierňuje chronickú únavu a vyčerpanie.

Karpathia
zdroj: web Karpathia
Ako olej vzniká?

Oleje, ktoré mechanicky vyrábajú Katka a Stéphan, vznikajú už počas prvého lisovania pri teplotách od 30°C do 45°C. Produkt viac tepelne neupravujú a nechávajú ho prirodzene usadiť. Práve spomínaný proces lisovania zachováva v oleji všetky potrebné minerály a vitamíny. Reč je najmä o vitamíne E a mastných kyselinách omega 3 a omega 6.

Vďaka zvolenému postupu si tiež olej zachová nenahraditeľnú vôňu a chuť. Aj spomínaný proces však trpí jednou nevýhodou. Je ňou menšia výťažnosť oleja. V porovnaní s tými rafinovanými sú preto drahšie.

Na strane druhej sú zdravšie, nakoľko manželia nepoužívajú nijaké chemické rozpúšťadlá ani vysoké teploty, ktoré by mastné kyseliny premieňali na škodlivé látky.

Vďaka všetkým vyššie spomenutým faktorom sa oleje Karpathia tešia prívlastku „panenský.“ Ako oni sami uvádzajú, mnoho ľudí žije v domnienke, že ak je olej lisovaný za studena, automaticky je označený za panenský. To však nie je pravda.

Pri panenskom oleji je nutné nielen lisovať bez akejkoľvek ďalšej tepelnej a chemickej úpravy či rafinácie, ale ho aj vyrábať z prvého lisovania, bez použitia chemických rozpúšťadiel alebo iných pomocných látok.

Práve vďaka Katke a Stéphanovi a ich zodpovednému prístupu k svojej práci sa Slováci môžu tešiť netradičným orechovým či makovým olejom, s označením panenský.

Zdroje: karpathia, forbes

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK