Prevencia cukrovky sa nachádza priamo v tvojej kuchyni: Tieto bežné potraviny vedia postrážiť hladinu cukru v krvi

  • Brokolica obsahuje látku silnejšiu ako mnohé lieky
  • Škorica dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi
  • Ranná káva bez cukru znižuje riziko o 10 percent
kava, doktorka, lekar, lekarka, posedenie,
Ilustračná foto Unsplash/Alexandr Podvalny/Nathan Dumlao
  • Brokolica obsahuje látku silnejšiu ako mnohé lieky
  • Škorica dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi
  • Ranná káva bez cukru znižuje riziko o 10 percent

Cukrovka sa stáva globálnou epidémiou a vedci intenzívne hľadajú nové spôsoby jej prevencie a liečby. Potešujúce je, že účinné riešenia môžeš nájsť priamo vo svojej kuchyni – od brokolice cez škoricu až po rannú šálku kávy. Informujú o tom weby pravda, knowridge a štúdia z Medical News Today

Prelomový výskum sulforafánu z brokolice

Vedci už dlhšie poznajú antidiabetické účinky sulforafánu. V roku 2017 štúdia preukázala, že vysoké dávky tejto látky extrahovanej z brokolicových klíčkov výrazne znižujú hladinu cukru v krvi u diabetikov. Najnovší výskum publikovaný v časopise Nature Microbiology prináša ešte nádejnejšie výsledky v oblasti prevencie.Do štúdie sa zapojilo 89 ľudí s vysokou rannou glykémiou, ktorá signalizuje prediabetes. Všetci účastníci mali nadváhu alebo obezitu a boli vo veku 35 až 75 rokov. Vedci im náhodne pridelili buď sulforafán, alebo placebo na dvanásť týždňov.

Z celkového počtu dokončilo všetky fázy štúdie 74 účastníkov. Skupina užívajúca sulforafán zaznamenala výrazne lepšie výsledky ako placebo skupina. Najvýraznejšie zlepšenie sa prejavilo u ľudí, ktorí mali počiatočné príznaky miernej cukrovky súvisiacej s vekom, relatívne nízky index telesnej hmotnosti, nízku inzulínovú rezistenciu, nízky výskyt pečeňových tukov a nízku sekréciu inzulínu.

Káva a škorica – každodenní spojenci v prevencii

Tvoja ranná rutina môže zohrať kľúčovú úlohu v prevencii cukrovky. Najnovšia štúdia Harvardovej univerzity, publikovaná v januári 2025 v The American Journal of Clinical Nutrion, sledovala 290-tisíc ľudí. U tých, ktorí pravidelne pili kávu, zaznamenali o desať percent nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Existuje však jedno dôležité pravidlo – káva by mala byť bez cukru, pretože aj jediná lyžička môže znížiť jej ochranné účinky. Namiesto cukru môžeš vyskúšať stéviu, vanilkový extrakt alebo kakao. Mlieko pritom môžeš do kávy pokojne pridávať – jej benefity nijako neovplyvní.

Podobne povzbudivé výsledky priniesla aj štúdia účinkov škorice, publikovaná v Journal of the Endocrine Society. Počas 12-týždňového výskumu 51 účastníkov s prediabetom užívalo 500 mg škorice trikrát denne. Výsledky ukázali zlepšenie rannej glykémie aj reakcie organizmu na sacharidy, a to bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Dr. Giulio R. Romeo z Joslin Diabetes Center v Bostone zdôrazňuje potrebu ďalšieho výskumu na potvrdenie dlhodobých preventívnych účinkov škorice.

Znepokojivá štatistika cukrovky na Slovensku a vo svete

Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR bolo v roku 2022 na Slovensku diagnostikovaných 319 049 pacientov s cukrovkou 2. typu. Celosvetovo trpí týmto ochorením približne 422 miliónov ľudí a ročne si vyžiada 1,5 milióna životov. Alarmujúce je, že počet prípadov neustále stúpa. Cukrovka je hlavnou príčinou závažných zdravotných komplikácií – od slepoty a zlyhania obličiek až po srdcové infarkty, mŕtvice a amputácie dolných končatín. ÚVZ SR upozorňuje, že diabetes mellitus 2. typu úzko súvisí so životným štýlom, najmä s nadváhou a nedostatkom pohybu, hoci svoju úlohu zohráva aj genetika.

Včasné rozpoznanie príznakov a komplexný prístup k prevencii

Zákernosť cukrovky spočíva v jej nenápadných príznakoch. Zvýšený smäd, častejšie močenie, rozmazané videnie či únava – tieto prejavy môžu trvať roky, kým im človek začne pripisovať význam. Preto býva choroba často diagnostikovaná až roky po jej skutočnom nástupe. Anders Rosengren, spoluautor štúdie o sulforafáne, zdôrazňuje: „Liečba prediabetu v súčasnosti v mnohých ohľadoch chýba. Naše zistenia otvárajú cestu k možnej presnej liečbe pomocou sulforafánu z brokolice ako funkčného jedla.“ Zároveň však pripomína, že základom zostáva zdravý životný štýl.

Výskumy brokolice, škorice a kávy prinášajú nádej v boji proti cukrovke. Tieto bežné potraviny môžu významne prispieť k prevencii ochorenia, no musia byť súčasťou komplexného prístupu zahŕňajúceho pravidelné cvičenie, vyváženú stravu a udržiavanie optimálnej hmotnosti. Každá malá zmena v životnom štýle, či už je to ranná káva bez cukru, pravidelná konzumácia brokolice alebo doplnok škorice, môže znamenať významný krok k lepšiemu zdraviu.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: zdravie.pravda, eurekalert, nature, knowridge, ajcn.nutrition, medicalnewstoday, endocrine, joslin.org, uvzsr

Najnovšie videá

Trendové videá