Príbeh legendárnych spišských párkov ťa prekvapí. Šľachta ich milovala a slovenskú klasiku dokonca ocenila Európska únia

  • Maďarská šľachta patrila medzi prvých ochutnávačov spišských párkov
  • Pôvodný recept mäsiara Štefana Varsányiho sa nepodarilo uchovať, napriek tomu patria k najobľúbenejším výrobkom v obchodoch
  • V roku 2011 získali spišské párky od Európskej komisie ochrannú známku
spišské parky
TASR/Milan Kapusta, IG/foodtipskosice
  • Maďarská šľachta patrila medzi prvých ochutnávačov spišských párkov
  • Pôvodný recept mäsiara Štefana Varsányiho sa nepodarilo uchovať, napriek tomu patria k najobľúbenejším výrobkom v obchodoch
  • V roku 2011 získali spišské párky od Európskej komisie ochrannú známku

Predpísané zloženie spišských párkov definované európskou normou

Podľa normy musia obsahovať: 21,2 % hovädzieho mäsa s obsahom tuku maximálne 10 %, 21 % bravčového mäsa, tiež s obsahom tuku 10 %, 38 % bravčového mäsa s obsahom tuku maximálne 50 % a 12 % bravčových koží.

Norma nariaďuje minimálny obsah mäsa bez kože 80,2 %. Mäso v párkoch musí byť tvorené z 10 % čistej svalovej bielkoviny. Je zakázané pridávať do párkov sóju či farbivo košelina získavané z hmyzu, tiež známe ako E120. 

Svojich fanúšikov si našli medzi tými najbohatšími aj chudobnými. Známymi konzumentmi boli ministri Rakúsko-Uhorska, ale aj česko-slovenský prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Reč je o legendárnych spišských párkach, ktoré sú obľúbenou pochúťkou aj dnes.

Možno aj tvoje rána sprevádza vôňa varených párkov. Za tie najlepšie, ktoré si mohol mať na stole, boli kedysi považované Spišské párky. S originálnym receptom prišiel mäsiar zo Spišského Podhradia Štefan Varsányi pred viac ako sto rokmi, avšak jeho presné znenie nepoznáme.

Párky si od ich vzniku našli stále miesto na slovenských stoloch a ich jemne pikantná chuť je ikonická. 

Získali si maďarskú šľachtu 

Na začiatku 20. storočia mäsiar Varsányi ponúkol maďarskej šľachte na jarmoku jeho mäsový výrobok – spišské párky. Spočiatku to bol len experiment. Zaujímavosť, ktorou chcel upútať pozornosť bohatých hostí. Pravdepodobne im zachutili, pretože onedlho sa začali predávať aj v Maďarsku a Poľsku.

Dodávka nebola prerušená ani v letných mesiacoch, hoci sú mäsové výrobky náchylné na vysoké teploty. Obchodníci ich rozvážali do okolia Budapešti vlakom a údeniny obložili ľadom, ktorý zo zamrznutého Hornádu nasekali v zime a ukryli ho v pivnici.

Obchod bol jednoduchší aj vďaka novej vlakovej trati. Mäsové výrobky stačilo naložiť do prvého ranného vlaku a na obed si už na nich mohli pochutnávať obyvatelia Budapešti.

Svojich fanúšikov si našli medzi tými najbohatšími aj chudobnými. Známymi konzumentmi boli ministri Rakúsko-Uhorska, ale aj česko-slovenský prezident Tomáš Garrigue Masaryk. 

Párky sa stali symbolom rôznych podujatí, populárnym bol napríklad Trh ľudových remesiel v Spišskej Novej Vsi. Podávali sa v špeciálnej nádobe z kameniny s dvojitým dnom na vriacu vodu. Vďaka tomu ostali dlhšie horúce. 

V tom čase si mohol na každej železničnej stanici v Spišskom regióne počuť predajcov ponúkať párky (viršle) cestujúcim ako občerstvenie.

Norma, aby bola kvalita

Párky sa dostali aj do literatúry. Vnučka slávneho mäsiara Monika Varsányiová napísala historickú novelu s názvom Spišské párky, kde opisuje význam lahôdky pre jej rodný región.

„Spišské párky sú jeden z letokruhov v rodokmeni Spiša. Nikdy neprestanú byť jeho pýchou, sú ako vinič v erbe. V symfónii bohatosti Spiša sú spišské párky výrazným melodickým akordom, nesúcim sa ponad čas,“ vzdáva úctu pochúťke. 

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: sme.sk, TV Košice, SME Korzár

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá