Príbeh legendárnych spišských párkov ťa prekvapí. Šľachta ich milovala a slovenskú klasiku dokonca ocenila Európska únia

  • Maďarská šľachta patrila medzi prvých ochutnávačov spišských párkov
  • Pôvodný recept mäsiara Štefana Varsányiho sa nepodarilo uchovať, napriek tomu patria k najobľúbenejším výrobkom v obchodoch
  • V roku 2011 získali spišské párky od Európskej komisie ochrannú známku
spišské parky
TASR/Milan Kapusta, IG/foodtipskosice
  • Maďarská šľachta patrila medzi prvých ochutnávačov spišských párkov
  • Pôvodný recept mäsiara Štefana Varsányiho sa nepodarilo uchovať, napriek tomu patria k najobľúbenejším výrobkom v obchodoch
  • V roku 2011 získali spišské párky od Európskej komisie ochrannú známku

Predpísané zloženie spišských párkov definované európskou normou

Podľa normy musia obsahovať: 21,2 % hovädzieho mäsa s obsahom tuku maximálne 10 %, 21 % bravčového mäsa, tiež s obsahom tuku 10 %, 38 % bravčového mäsa s obsahom tuku maximálne 50 % a 12 % bravčových koží.

Norma nariaďuje minimálny obsah mäsa bez kože 80,2 %. Mäso v párkoch musí byť tvorené z 10 % čistej svalovej bielkoviny. Je zakázané pridávať do párkov sóju či farbivo košelina získavané z hmyzu, tiež známe ako E120. 

Možno aj tvoje rána sprevádza vôňa varených párkov. Za tie najlepšie, ktoré si mohol mať na stole, boli kedysi považované Spišské párky. S originálnym receptom prišiel mäsiar zo Spišského Podhradia Štefan Varsányi pred viac ako sto rokmi, avšak jeho presné znenie nepoznáme.

Párky si od ich vzniku našli stále miesto na slovenských stoloch a ich jemne pikantná chuť je ikonická. 

Získali si maďarskú šľachtu 

Na začiatku 20. storočia mäsiar Varsányi ponúkol maďarskej šľachte na jarmoku jeho mäsový výrobok – spišské párky. Spočiatku to bol len experiment. Zaujímavosť, ktorou chcel upútať pozornosť bohatých hostí. Pravdepodobne im zachutili, pretože onedlho sa začali predávať aj v Maďarsku a Poľsku.

Dodávka nebola prerušená ani v letných mesiacoch, hoci sú mäsové výrobky náchylné na vysoké teploty. Obchodníci ich rozvážali do okolia Budapešti vlakom a údeniny obložili ľadom, ktorý zo zamrznutého Hornádu nasekali v zime a ukryli ho v pivnici.

Obchod bol jednoduchší aj vďaka novej vlakovej trati. Mäsové výrobky stačilo naložiť do prvého ranného vlaku a na obed si už na nich mohli pochutnávať obyvatelia Budapešti.

Svojich fanúšikov si našli medzi tými najbohatšími aj chudobnými. Známymi konzumentmi boli ministri Rakúsko-Uhorska, ale aj česko-slovenský prezident Tomáš Garrigue Masaryk. 

Párky sa stali symbolom rôznych podujatí, populárnym bol napríklad Trh ľudových remesiel v Spišskej Novej Vsi. Podávali sa v špeciálnej nádobe z kameniny s dvojitým dnom na vriacu vodu. Vďaka tomu ostali dlhšie horúce. 

V tom čase si mohol na každej železničnej stanici v Spišskom regióne počuť predajcov ponúkať párky (viršle) cestujúcim ako občerstvenie.

Norma, aby bola kvalita

Párky sa dostali aj do literatúry. Vnučka slávneho mäsiara Monika Varsányiová napísala historickú novelu s názvom Spišské párky, kde opisuje význam lahôdky pre jej rodný región.

„Spišské párky sú jeden z letokruhov v rodokmeni Spiša. Nikdy neprestanú byť jeho pýchou, sú ako vinič v erbe. V symfónii bohatosti Spiša sú spišské párky výrazným melodickým akordom, nesúcim sa ponad čas,“ vzdáva úctu pochúťke. 

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Zdroje: sme.sk, TV Košice, SME Korzár

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK