Príbeh slovenskej whisky, ktorá „porazila“ aj Jacka Danielsa. Zo Spiša ju dnes vyvážajú do celého sveta

  • Slováci nadväzujú na 270-ročnú tradíciu liehovarníctva
  • Aktuálne v Hniezdom zrejú 3 milióny litrov whisky destilátu vo viac ako 17 000 sudoch
Nestville
  • Slováci nadväzujú na 270-ročnú tradíciu liehovarníctva
  • Aktuálne v Hniezdom zrejú 3 milióny litrov whisky destilátu vo viac ako 17 000 sudoch

V slovenských baroch väčšinou dostaneš najmä írsku, škótsku či americkú whisky a ak by ti niekto ponúkol whisky zo Slovenska, zrejme by si sa len zasmial. Slováci sú síce fantastickí vo výrobe borovičky, no whisky jednoducho našou devízou nikdy nebola. Teda, aspoň tak to tvrdí stereotyp, pretože výsledky slovenskej destilérie Nestville Distillery hovoria niečo diametrálne odlišné.

Nestville, kde sa vyrába prvá slovenská whisky, leží len niekoľko minút od Starej Ľubovne, priamo v dedinke Hniezdne. Ich aktivity sa pritom ani zďaleka nekončia pri whisky a dokonca ani alkohole. Ak je reč o histórii, slovenská whisky tradíciami jednoznačne poráža amerického Jacka Danielsa, keďže pokračuje v 270-ročnej tradícii. Navyše ide o lokálny produkt.

zdroj: Nestville

Všetko sa to začalo v roku 2006, kedy sa Marián Gurega zveril svojim spolupracovníkom s nápadom, ktorý mu vŕtal v hlave už tri roky. Od myšlienky k činom však museli prejsť ďalšie dva roky, kým sa spišská whisky stala prvou na Slovensku.

Na Spiši verili, že základom whisky je kvalitný obilný destilát, čiže tekutina podobná vodke, ktorá sa vyrába z rovnakých surovín, ako množstvo druhov whisky. Prečo teda nezačať vyrábať whisky práve v krásnom náručí Spiša? Novopostavený liehovar v Hniezdnom by na to slúžil perfektne.

zdroj: Nestville

V Nestville nadväzujú na staré liehovarnícke tradície, ktoré sú na severe Spiša ukotvené už stovky rokov. Tie plynú najmä z historických dokumentov, ktoré výrobu liehu datujú minimálne 270 rokov dozadu.

Vetrom ošľahané kamene liehovaru pritom držia viacero rekordov. Je dokonca starší než najstarší liehovar v USA, kde sa dnes vyrába Jack Daniels. Jeho história plynie len do roku 1875 a má tak ledva 140-ročnú tradíciu.

zdroj: Nestville

Výroba whisky sa v parku Nestville doslova usadila. Názov Nestville je totiž odvodený z názvu dedinky Hniezdne, kde destiléria sídli.

zdroj: Nestville

Späť však k tradíciám. Liehovarníctvo má na Spiši korene poriadne hlboko. Vzácnu zručnosť sa tak Nestville rozhodlo obnoviť. Fľaše tak nebudú pripomínať len tradíciu, no tiež históriu a zručnosť ľudí, ktorí na Spiši dlhé generácie žijú.

zdroj: Nestville

Starý slovník z roku 1851 uvádza, že liehovar sa nachádzal aj v hrade Ľubovňa, pričom jeho základy existujú dodnes.

zdroj: Nestville

Pri zrode prvej slovenskej whisky stála len malá hŕstka nadšencov. Okrem majiteľa, hlavnej technologičky výroby, Lucie Jakubíkovej a technológa, Ľubora Hrebíka tam bolo ešte pár ďalších ľudí, ktorí týmto mladým, vtedy len tridsaťročným, ľuďom fandili a verili.

zdroj: Nestville

V Hniezdnom sa vtedy udiala historická udalosť. Mnohí si pri nápade vyrábať whisky ťukali na čelo, no výsledný produkt ich napokon presvedčil.

„Pre mňa asi najhoršie bolo, keď sme potrebovali skonzultovať niektoré zásahy do technológie s ľuďmi, ktorí to sami navrhli a postavili a naozaj slušne povedané – vysmiali nás,spomína hlavná technologička, Lucia Jakubíková.

Svetlo sveta však čoskoro uzrel prvý slovenský whisky destilát, ktorý sa do drevených sudov začal plniť na jar 2008. Osemdesiatjedna 500 a 700-litrových sudov sa naplnilo dohromady 36 625 litrami whisky.

zdroj: Nestville

V tej dobe to však bol stále whisky destilát. Aby sa nápoj mohol volať iba whisky, museli prejsť ďalšie tri roky, ako tvrdí legislatíva.

Prvá slovenská whisky s názvom Nestville Whisky bola vyskladnená v roku 2012 a slávnostne uvedená na trh 30.6. 2012.

zdroj: Nestville

V súčasnosti v Nestville Distillery zreje viac ako 3 milióny litrov whisky destilátu vo viac ako 17 000 sudoch. Podstatná časť whisky vyrobenej na Slovensku sa exportuje do zahraničia.

Od roku 2012 mohli chuť prvej slovenskej whisky ochutnať jej milovníci v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Taliansku, Francúzsku, Rusku, Litve, Lotyšsku, na Ukrajine, v Gruzínsku, Mexiku, Taiwane, Vietname, Indii, USA i Číne.

zdroj: Nestville

V Hniezdnom nájdeš okrem masívnej produkcie alkoholu aj expozíciu liehovarníctva. Tradícia pálenia whisky musí podľa autorov ostať zachovaná.

zdroj: Nestville

Mnoho ľudí však ani nevie, čo to whisky je. Podľa predpisov EÚ sa vyrába z obilia (najmä z jačmeňa, pšenice, kukurice) a má obsah alkoholu najmenej 40 %. Nestville dokonca na kvasenie používa svoje vlastné vyšľachtené kvasinky.

zdroj: Nestville

Obilie (slad) sa pomelie a zaparí. Počas nasledujúcich 72 hodín sa zápara kvasí a potom putuje do destilačného zariadenia. Whisky destilát sa pred plnením do sudov riedi tatranskou vodou. Napokon zreje v dubových sudoch.

Dub pritom nie je náhodne vybraný strom – jeho drevo obsahuje špeciálne látky, ktoré sú pre whisky prospešné.

zdroj: Nestville

V Nestville sa však zďaleka nezaoberajú len whisky, v ich parku nájdeš aj čosi sladšie. Dnes sa človek nad chuťou čokolády ani nepozastaví, aj keď kedysi išlo o kráľovské jedlo. Preto v ich priestoroch nájdeš aj luxusnú čokoládovňu, plnú belgických praliniek a iných kvalitných výrobkov.

zdroj: Nestville
zdroj: Nestville

Nestville má dokonca aj vlastné kone a výbehy. V tomto prípade úzko spolupracuje s Holandskom, keďže ide o špeciálny chov frízskych koní a v tejto krajine majú chov aj zaregistrovaný.

zdroj: Nestville

V Nestville parku na teba čakajú čokoládovňa, expozície a aj výbehy. Ak budeš v okolí Spiša, určite sa tu cestou zastav.

Najnovšie video