Priemerný Slovák minie v reštauráciách a kaviarňach stovky eur. Aká krajina míňa najviac a ktorá najmenej?

  • Priemerný Slovák nechá v reštaurácii, kantíne, kaviarni či v bare približne 500 eur ročne
  • V roku 2018 tak Slováci minuli celkovo minuli 2,7 mld. eur
Unsplash
  • Priemerný Slovák nechá v reštaurácii, kantíne, kaviarni či v bare približne 500 eur ročne
  • V roku 2018 tak Slováci minuli celkovo minuli 2,7 mld. eur

Priemerný Slovák nechá v reštaurácii, kantíne, kaviarni či v bare približne 500 eur ročne. Ako ďalej na základe najaktuálnejších údajov Eurostatu a Štatistického úradu SR poukázala analytička WOOD & Company Eva Sadovská, stravovanie mimo domu uberá Slovákom z ich rodinných rozpočtov 5,4 %.

V roku 2018 tak celkovo minuli 2,7 mld. eur. Podľa Eurostatu pritom výdavky na stravovacie služby tvorili z hrubého domáceho produktu Slovenska podiel na úrovni 3 %. Aj v prípade výdavkov na stravovacie služby existujú na Slovensku regionálne rozdiely súvisiace s výškou príjmov, mierou nezamestnanosti a celkovo životnou úrovňou. S nárastom cien potravín, ale aj energií zároveň idú podľa Sadovskej ruka v ruke aj vyššie ceny za stravovanie mimo domova.

zdroj: Unsplash

Dostupnosť stravovacích zariadení sa zvyšuje

Na Slovensku sa za posledných 10 rokov zvýšila výmera a dostupnosť stravovacích zariadení. V roku 2017 bol počet miest za stolom v pohostinstvách na úrovni 104-tisíc. Oproti roku 2007 je to 51-percentný nárast, nakoľko vtedy bol počet miest za stolom vykázaný na úrovni 69-tisíc.

Najviac možností stravovania sa mimo domova ponúkajú reštaurácie a jedálne so samoobsluhou, spolu vyše 70-tisíc miest. Jedným z dôvodov rastúceho trendu je zvýšenie počtu nákupných centier a komerčných administratívnych budov.

„Nákupné či biznis centrá, v snahe byť čo najbližšie ku svojim zákazníkom a klientom, ponúkajú okrem nakupovania a kancelárskych priestorov aj možnosť stravovania sa, či posedenia pri káve. Ich neodmysliteľnou súčasťou sú tak práve reštaurácie, kantíny, bary, kaviarne či čajovne,“ konštatuje Sadovská.

zdroj: Unsplash

Kto míňa najviac?

Rozdiely vo výdavkoch na stravovacie služby sú v jednotlivých ekonomikách Európskej únie neprehliadnuteľné. Najvyššie sumy za stravovanie mimo svojho domova vynakladajú v prepočte na obyvateľa Íri (2 880 eur), nasledujú Rakúšania (2 430 eur) a Španieli (2 020 eur).

Naopak, najmenej nechávajú ročne v reštauráciách, baroch či kaviarňach Rumuni (120 eur), Poliaci (220 eur) a Bulhari (230 eur). V rámci Vyšehradskej štvorky viac ako my nechali v roku 2018 v stravovacích zariadeniach v prepočte na obyvateľa Česi aj Maďari.

Výdavky na stravovanie mimo domu tvoria najvyšší podiel na celkových výdavkoch v už spomínaných krajinách Írsko, Španielsko, Malta a Rakúsko. Naopak, najmenej na stravovacie služby vynakladajú Rumuni, ktorých podiel nepredstavuje ani 2 %. V prípade eurozóny aj únie sa podiel spomínaných výdavkov na celkových výdavkoch pohybuje okolo siedmich percent.

Zdroje: SITA

Najnovšie video