Priemerný Slovák vyprodukuje 173 kíl potravinového odpadu ročne. Poradíme ti, ako neplytvať

  • Priemerný Slovák vyprodukuje 173 kíl potravinového odpadu ročne
  • V koši pritom končí dobré a kvalitné jedlo
  • Iba v Európskej únii ročne vyhodíme až 88 miliónov ton potravín
  • Tesco darovalo od roku 2018 už 1 792 ton potravín ľuďom v núdzi
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Priemerný Slovák vyprodukuje 173 kíl potravinového odpadu ročne
  • V koši pritom končí dobré a kvalitné jedlo
  • Iba v Európskej únii ročne vyhodíme až 88 miliónov ton potravín
  • Tesco darovalo od roku 2018 už 1 792 ton potravín ľuďom v núdzi

Na Slovensku vyprodukujeme ročne 0,86 milióna ton potravinového odpadu. Podobné množstvo vyprodukuje aj susedné Maďarsko, ktoré má dvakrát viac obyvateľov. Nepatríme teda medzi krajiny, ktoré by svoje odpadkové koše nejako šetrili, no plytvanie zdrojmi predstavuje vážny problém. Potravinový odpad po celom svete by zabral rozlohu Číny, Mongolska aj Kazachstanu alebo 28 % celkovej poľnohospodárskej pôdy.

zdroj: Google Maps

Podľa odhadov OSN, asi 1/3 celosvetovo vyprodukovaných potravín skončí ako odpad. Za rok takto teda dopadne asi 1,3 miliardy ton jedla. Iba v Európskej únii ročne vyhodíme až 88 miliónov ton potravín, čo predstavuje približne 173 kilogramov na jedného obyvateľa. Vo vyspelých krajinách sa odpad tvorí najmä na konci dodávateľského reťazca, a to u samotných domácností. Za jeho tvorbu sme teda zodpovední my všetci a jeho obmedzenie máme vo svojich rukách.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti

Mnohí z nás, nanešťastie, nepoznajú rozdiel medzi týmito dvoma pojmami. Dátumom spotreby sa označujú čerstvé potraviny, ktoré majú sklon rýchlo sa kaziť ako napríklad zelenina, ovocie, mäsá či jogurty. Ak dátum spotreby týchto výrobkov už uplynie, sú pre konzumáciu nebezpečné a môžu ohroziť tvoje zdravie.

zdroj: Archív Startitup

Minimálna trvanlivosť sa uvádza na potravinách, ktoré vydržia dlhšie. Ich konzumácia je bezpečná aj po uplynutí minimálnej trvanlivosti. Patrí sem napríklad múka, cukor, káva, ryža, cestoviny a podobne. Podľa laboratórnych štúdií môžeš tieto výrobky konzumovať až tri mesiace po uplynutí minimálnej trvanlivosti.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Čo môžeš urobiť, aby si neplytval jedlom?

  • Nenakupuj, keď máš hlad – Nie nadarmo sa hovorí, že hlad má veľké oči, spoľahlivo ich privrieš, keď vyrazíš do najbližšieho supermarketu s plným žalúdkom.
  • Urob si nákupný zoznam – Predtým, ako si to namieriš do obchodu, zisti, čo všetko už doma máš, aby si nenakupoval nič zbytočne. Potom si všetko naplánuj a zoznamu sa aj drž.
  • V chladničke má byť chladno – Potraviny je najlepšie skladovať pri teplote od 1 do 5 stupňov Celzia.
  • Meň poradie – Dopredu daj produkty, ktoré sú v chladničke už dlhšie, naopak dozadu daj tie, ktoré ešte nejakú dobu vydržia.
  • Zamrazuj – Ak sa ti nepodarí skonzumovať všetky, miesto vyhadzovania zvyšky radšej zamraz a nechaj si ich na neskôr.
  • Pozor na kontamináciu – Mäso a mliečne výrobky neukladaj vedľa seba, mohli by sa navzájom kontaminovať. Vajcia vyber z pôvodného papierového obalu, mohol by byť zdrojom mikroorganizmov.
  • Toto do chladničky nepatrí – Mango, ananás aj banány sú citlivé na chlad, najlepšie sa cítia pri izbovej teplote. To isté platí aj o avokáde, baklažáne, uhorkách, paprike, zelenej fazuľke, cukete či paradajkách.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Čo robia reťazce, aby zabránili vzniku odpadu?

Od januára 2017 môžu obchody darovať potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti charitatívnym organizáciám. Tesco darovalo od roku 2018 už 1 792 ton potravín ľuďom v núdzi, okrem toho sa firme podarilo darovať 2043 ton jedla ako krmivo pre zvieratá. Za jediný rok sa im podarilo zredukovať množstvo odpadu zo 7934 ton na 4779 ton. Do projektu sa zapojilo 130 143 obchodov naprieč celým Slovenskom. Do konca roku 2020 budú do projektu darovania prebytkov ľuďom v núdzi zapojené všetky predajne v krajine.

Tescu sa už teraz podaril dosiahnuť cieľ udržateľného rozvoja OSN a svoj potravinový odpad znížilo na polovicu. „Nepoľavíme v našom boji proti plytvaniu potravinami iba preto, že sa nám podarilo dosiahnuť cieľ OSN. Ďalej budeme tvrdo pracovať na tom, aby dobré potraviny neskončili ako odpad a vyzývame aj ostatných maloobchodníkov a spoločnosti pôsobiace v potravinovom priemysle, aby sa k nám pridali v meraní a zverejňovaní svojich údajov a potravinovom odpade,“ vyjadril sa výkonný riaditeľ Tesca na Slovensku Martin Kuruc.

Okrem toho organizuje Tesco aj Kurzy varenia bez zvyškov. Zapojilo sa tiež do programu Perfectly imperfect, v ktorom ponúkajú výzorovo nedokonalé, avšak inak nezávadne ovocie a zeleninu za zvýhodnené ceny. S odborníkmi tiež organizuje rôzne konferencie o plytvaní a živote bez odpadu.

Zdroj: Free-Food, Odpadlíci, FAO, TS

Najnovšie video