Primerané množstvo alkoholu údajne znižuje riziko vzniku demencie

  • Či je alkohol v primeranom množstve pre ľudský organizmus prospešný, momentálne preveruje niekoľko štúdií a testov
  • Najnovšie výsledky ukazujú prekvapujúce prepojenie alkoholu a rizika vzniku Alzheimerovej choroby
alcohol-1853380_1280
pixabay.com
  • Či je alkohol v primeranom množstve pre ľudský organizmus prospešný, momentálne preveruje niekoľko štúdií a testov
  • Najnovšie výsledky ukazujú prekvapujúce prepojenie alkoholu a rizika vzniku Alzheimerovej choroby

O tom, či je požívanie malého množstva alkoholu pre ľudský organizmus prospešný alebo nie sa vedie posledné roky búrlivá debata. Do celosvetovej diskusie vliala nové poznatky istá britská štúdia, ktorá sa zamerala na to, či je možné ovplyvniť riziko vzniku demencie u ľudí prostredníctvom konzumácie alkoholu.

Štúdia, do ktorej sa prihlásilo viac ako 9000 Britov, trvala 23 rokov a výsledky sú známe až dnes. Vedcom sa podarilo zistiť, že u ľudí v strednom veku, ktorí alkoholu neholdujú alebo sú úplní abstinenti, hrozí riziko vzniku demencie až o 45 % viac než u ľudí, ktorí si občas doprajú dúšok alkoholu. Počas štúdie prebiehajúcej dve desaťročia sa u 397 testovaných osôb objavili príznaky vzniku tejto nebezpečnej choroby.

„Naša štúdia je len ďalšou ukážkou toho, ako dokáže úplná abstinencia ovplyvniť ľudské zdravie,“ povedal profesor David Spiegelhalter, jeden z autorov štúdie na univerzite Cambridge.

Z výsledkov nie je jasné, aké množstvo alkoholu ochráni ľudí pred potenciálnym rizikom vzniku choroby, avšak dokazuje, že úplná abstinencia môže priniesť negatíva. V priebehu tohto roka vydali vedci z univerzity Rochester správu, v ktorej sa zamerali na spojitosť alkoholu s glymfatickým systémom.

Glymfatický systém odkazuje k procesom, ktoré odstraňujú škodlivé látky z mozgu, hlavne počas spánku. V priebehu dňa glymfatický systém pracuje na rozkladaní odpadných látok v mozgu a následne tieto látky recykluje. Nedostatočným spánkom vzniká postupné zlyhávanie glymfatického systému.

Vedci pri skúmaní glymfatického systému u myší zistili, že malé množstvo alkoholu v tele dokázalo naštartovať glymfatický systém a podporiť tak rozklad škodlivín v mozgu myší. Týmto spôsobom sa znížilo riziko vzniku beta-amyloiduov, ktoré priamo súvisia so vznikom Alzheimerovej choroby.

„Ľudia ktorí abstinujú mohli mať v minulosti veľké problémy s alkoholom, a to môže do určitej miery skresľovať výsledky testov,“ vyjadrila sa doktorka Sara Imarisio, vedúca výskumu Alzheimerovej choroby vo Veľkej Británií.

V oblasti prevencie chorôb spojených s nízkou konzumáciou alkoholu je však potrebné vytvoriť dostatočne podložené a overené fakty, na základe ktorých sa v budúcnosti budeme môcť pozerať na choroby, akými sú Alzheimerova, ako na liečiteľné.

zdroj: iflscience.com / bmj.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech