Priprav sa na jedlo budúcnosti, obľúbený hamburger ti vytlačí robot. Zloženie tvojho obeda ťa určite prekvapí

  • Patríš k nadšencom rastlinnej stravy?
  • Ak áno, zbystri pozornosť
Ilustračný obrázok
instagram/savoreat_plantbased, unsplash/Yasin Arıbuğa
  • Patríš k nadšencom rastlinnej stravy?
  • Ak áno, zbystri pozornosť

Predstav si scenár, počas ktorého sedíš v jedálni a plát rastlinného mäsa do hamburgeru ti 3D tlačí robotický šéfkuchár.

Vonia a chutí rovnako

Nejde o nijaké vzdialené predstavy, ale reálny proces, ktorý predstavil zahraničný startup s názvom SavorEat.

Vyššie spomenutý robot súčasne vytláča aj varí rastlinnú stravu. Zariadenie dokáže vyrobiť niekoľko produktov vrátane rastlinných hamburgerov. V blízkej budúcnosti do svojej ponuky však plánujú zaradiť aj rastlinný kebab či steaky, informuje Thespoon.

Ako by v známom teleshopingu povedali – toto však stále nie je všetko. Robot dokáže vďaka pokročilým nastaveniam vytvoriť mäso na rastlinnej báze, ktoré bude prispôsobené tvojim predstavám. Zvoliť si môžeš rôzne množstvo bielkovín, tuku, celulózy, vody aj príchutí.

SavorEat je tiež schopné pripraviť tri jedlá naraz, každých päť minút. Výsledkom je vegánsky, bezlepkový a bezalergénový burger vyrobený z hrachu i iných rastlinných bielkovín so slnečnicovým a kokosovým tukom, ktorý vyzerá a vonia ako hovädzí burger.

Logo
 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SavorEat (@savoreat_plantbased)

Testovanie na vysokých školách

Spoločnosť SavorEat minulý rok v novembri pri predaji akcií získala od izraelských inštitucionálnych investorov približne 13 miliónov dolárov. 

Firma má ďalej v pláne uviesť svoje produkty do izraelských reštaurácií, ktoré majú v ponuke hamburgery.

Úspechov však majú na konte niekoľko už teraz. Nedávno uzavreli partnerstvo so Sodexo Operations, americkou dcérskou spoločnosťou konglomerátu Sodexo, ktorá sa zameriava na stravovacie služby. Cieľom má byť spustenie pilotného projektu v USA, ktorý sa bude realizovať na vysokých školách a univerzitách, informuje Times of Israel.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SavorEat (@savoreat_plantbased)

Mäso aj vajcia

Okrem rastlinného mäsa sa však spoločnosť zaberá aj inou kategóriou živočíšnych potravín – vajec. V spolupráci s investorom Millennium Food-Tech, ktorý predtým podporoval SavorEat pri počiatočnom financovaní, spoločnosť spustila nezávislý podnik Egg’n’up, informuje Vegconomist.

Trh s rastlinnými vajcami nie je taký silný, ako v prípade alternatívneho druhu mlieka či mäsa, no treba podotknúť že neustále rastie. 

Good Food Institute odhaduje, že sektor vajec vyrobených na rastlinnej báze má v súčasnosti hodnotu 27 miliónov dolárov a od roku 2019 do roku 2020 zaznamenal rast o 168 percent. Spomínaný start-up uviedol, že vajíčka plánuje uviesť na trh koncom roka 2022. Kedy sa toho dočkáme na Slovensku, je však skutočne vo hviezdach.

Zdroje: thespoon.tech, timesofisrael.com, vegconomist.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie