Problém na tanieri: ako spoznať potravinové intolerancie?
Rôzne potravinové intolerancie a alergie trápia množstvo Slovákov. Zatiaľ čo intolerancie život znepríjemňujú, alergie ho môžu aj priamo ohroziť. Laktózová, histamínová, fruktózová či gluténová sú tie intolerancie, ktoré u nás postihujú ľudí najviac.
Ako sú intolerancie rozšírené a ktoré jedlá zvyknú robiť problémy?
Podľa oficiálnych odhadov má u nás takmer každý piaty človek (15 – 20 % populácie) určitú mieru intolerancie na laktózu.1 Tá patrí medzi najčastejšie diagnostikované typy potravinových intolerancií.
Veľa ľudí si však svoje problémy s trávením mliečnych produktov s touto poruchou nespája. O svojej intolerancii nevedia, a to napriek tomu, že im spôsobuje rôzne tráviace ťažkosti, bolesti kĺbov a svalov či bolesti hlavy.
Podobne je to aj u celiatikov, teda ľudí s abnormálnou autoimunitnou reakciou na lepok v múčnych potravinách. S touto intoleranciou žije približne 1,5 % ľudí – dospelých aj detí.
Podľa Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti je toto číslo v skutočnosti oveľa vyššie. Až 90 % pacientov totiž o svojej celiakii nevie.2 Okrem intolerancie na laktózu či múčne potraviny môže nejasné tráviace ťažkosti spôsobiť aj ovocie či zelenina. V tomto prípade môže ísť o intoleranciu na fruktózu. Aj keď potravinové intolerancie patria medzi civilizačné ochorenia, miera nevedomosti je podľa gastroenterológov enormná.

Jedlo pod lupou
Syry, mlieko, jogurty, víno, jablká, hrušky, orechy, sója, med, chlieb, cestoviny či ryby. To sú len niektoré potraviny, ktorých konzumácia môže vyvolať nepríjemné zdravotné ťažkosti.
Medzi tie najčastejšie patrí nadúvanie, kŕče, hnačka či bolesti brucha. Ak ste na sebe spozorovali po konzumácii niektorých potravín tieto ťažkosti, rozhodne by ste ich nemali podceňovať.
Neliečená potravinová intolerancia síce väčšinou neohrozuje život, avšak môže viesť k chronickým zdravotným problémom, výživovým deficitom a zníženej kvalite života.
Kľúčovú rolu hrá vaša genetika
Výskumy v oblasti genetiky dokázali, že pravdepodobnosť zdedenia génov zodpovedných za alergie je vyššia od matky ako od otca a najčastejšie ich dedia prvorodené deti.3 Ak máte v rodine niekoho, kto trpí potravinovou intoleranciou, je vysoko pravdepodobné, že rovnaké zdravotné problémy máte aj vy.
Prečo? Genetika totiž určuje citlivosť organizmu, zatiaľ čo prostredie a stravovacie návyky určujú, či a kedy sa intolerancia u človeka prejaví.
Ak si nie ste istí, či trpíte potravinovou intoleranciou, pri hľadaní odpovede vám môžu pomôcť laboratórne testy pre samoplatcov, ktoré ponúka sieť laboratórií Unilabs Slovensko cez svoj e-shop Unilabs Online. Tieto testy môžu pomôcť pri odhalení príčiny vašich tráviacich ťažkostí.
Objednajte sa na genetické testy potravinovej intolerancie
Na tieto špecializované vyšetrenia sa môžete objednať jednoducho, bez výmenného lístka od lekára, z pohodlia vášho domova a výsledok dostanete už v krátkom čase. Cielené genetické testy potravinovej intolerancie, ktoré pre samoplatcov ponúka Unilabs Online, dokážu vylúčiť či potvrdiť prítomnosť génov spojených s intoleranciami laktózy, lepku či fruktózy.
Po doručení výsledkov, v prípade potvrdenia potravinovej intolerancie, by ste mali vyradiť problematické potraviny a upraviť vaše stravovacie návyky.
Ak sú vaše hodnoty testov mimo referenčného intervalu, odporúčame vám kontaktovať vášho lekára, ktorý výsledky zhodnotí a odporučí vám ďalší postup.
Takýto genetický test stačí absolvovať raz za život. Ľudský genóm sa totiž nemení, a to platí aj o vašich výsledkoch týchto testov.

Dva testy pre komplexnú diagnostiku intolerancie na lepok
V prípade podozrenia na celiakiu odporúča Unilabs objednať sa na dva typy testov intolerancie na lepok, ktoré ponúkajú spoločne ucelený obraz. Prvým z nich je spomínaný genetický test, ktorý hľadá špecifické, tzv. HLA gény spojené s náchylnosťou na celiakiu. Ak sú prítomné, poukazujú na predispozíciu, no o aktuálnej aktivite vášho ochorenia nerozhodujú.
Na druhej strane, sérologické vyšetrenie z krvi stanovuje špecifické protilátky (tzv. IgA/IgG), ktoré váš imunitný systém vytvára v boji proti lepku. Ich prítomnosť potvrdí práve prebiehajúcu imunitnú reakciu a je prvým krokom v diagnostike pred ďalším postupom u lekára, vrátane prípadnej biopsie.
Pre komplexný výsledok sa oplatí absolvovať oba testy naraz v balíku, pretože sa dopĺňajú. Genetika vám povie, či vám hrozí celiakia, a sérologické protilátky upozornia na aktuálny problém, ktorý treba riešiť s lekárom.
Prečo sa oplatí dať vyšetriť testom ako samoplatca
Na výber máte množstvo laboratórnych testov. Tie sú zamerané napr. na trávenie, hormonálne či nutričné profily, riešenie otázok ženského alebo mužského zdravia, a nájdete medzi nimi aj testy na prevenciu závažných ochorení. Nemusíte čakať niekoľko mesiacov, aby vám urobili vyšetrenie z krvi, výter či iný test lekári v špecializovaných ambulanciách.
Široko dostupná a moderne vybavená sieť laboratórií Unilabs Slovensko ponúka prostredníctvom e-shopu Unilabs Online profesionálnu laboratórnu diagnostiku aj pre samoplatcov.
Vegán či vegetarián? Viete, čo napovedia testy špeciálne pre vás?
Primárne rastlinná strava si vyžaduje viac plánovania a kontroly, aby vám v tele nechýbali žiadne dôležité látky. Ak uvažujete, že prejdete na životný štýl vegetariána či vegána, alebo sa tak už nejaký čas stravujete, oplatí sa objednať ako samoplatca na laboratórne testy.
Balíček testov Vegán/vegetarián od Unilabs Online z krvi a moču ukáže, či sú vaše kľúčové ukazovatele v norme – od krvného obrazu a funkcie pečene, obličiek až po hladiny vitamínov a minerálov. V praxi to znamená, že skôr než sa ozve vaše telo prejavenou únavou, bledosťou, lámavými vlasmi či suchšou pokožkou, viete týmito testami zachytiť prípadne klesajúci vitamín B12, D, folát, železo, vápnik, zinok či selén.
Z výsledkov testov BASIC a EXPERT zistíte, či je váš jedálniček v poriadku, alebo v ňom treba posilniť napríklad strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, listovú zeleninu alebo doplniť vitamíny B12, D3 či omega-3 mastné kyseliny. Namiesto experimentovania a metódy „pokus-omyl” môžete presne zistiť, na čo sa zamerať, a tak si udržať energiu, imunitu aj dobrú náladu.
Čítaj viac z kategórie: PR
Zdroje: 1: www.amedi.sk (24.9.2025), 2: www.sges.sk (29.9.2025), 3: https://cec.truni.sk (29.9.2025)