Prvá krajina uvažuje o zákaze zariadenia, ktoré používa väčšina Slovákov. Má ísť o „skryté nebezpečenstvo“

  • Spojené štáty uvažujú o zákaze plynových sporákov
  • Žiadny návrh ale ešte nie je na stole
  • Viaceré štúdie preukázali ich škodlivosť pre zdravie človeka
varenie na plyne
Freepik
  • Spojené štáty uvažujú o zákaze plynových sporákov
  • Žiadny návrh ale ešte nie je na stole
  • Viaceré štúdie preukázali ich škodlivosť pre zdravie človeka

Na milióny domácností po celom svete číha nebezpečenstvo, ktoré si nemusia uvedomovať. Sú ním plynové sporáky v kombinácii so zlým alebo chýbajúcim vetraním. Spojené štáty teraz uvažuje o ich zákaze.

V rozhovore pre agentúru Bloomberg to prezradil Richard Trumka ml., ktorý pracuje ako komisár pre Americkú komisiu pre bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov (CPSC). „Ide o skryté nebezpečenstvo,“ povedal Trumka. „Na stole je akákoľvek možnosť. Výrobky, ktoré nemôžeme urobiť bezpečnými, môžu byť zakázané.“

Ako pripomína NBC News, zatiaľ nepadol žiaden oficiálny návrh v tejto vec, a ak by aj padol, akékoľvek opatrenie na reguláciu spotrebičov by znamenalo „zdĺhavý proces“.

Trumka neskôr na sociálnych sieťach uviedol, že ak by aj takýto zákaz prešiel, netýkal by sa starých spotrebičov, ale naopak nových. Už teraz administratíva prezidenta Joea Bidena ponúka príspevok vo výške 840 dolárov, ktorý má slúžiť na výmenu starých plynových zariadení ako je sporák.

Oxid uhoľnatý a iné znečisťujúce látky 

Napriek tomu, že zákaz plynových šporákov v USA môže byť ešte behom na dlhú trať, viacero štúdií, či už z USA alebo Európy, preukázalo škodlivosť plynových šporákov v kombinácii so zlým alebo chýbajúcim vetraním.

Vyplýva to aj z novej štúdie organizácie CLASP, Európskej aliancie verejného zdravia (EPHA) a Organizácie pre aplikovaný vedecký výskum (TNO).

Greenpeace Slovensko upozorňuje, že laboratórne testy Organizácie pre aplikovaný vedecký výskum (TNO) odhalili, že plynové varné dosky produkujú okrem iného aj oxid uhoľnatý, oxid uhličitý a nespálený metán, ultrajemné častice a iné znečisťujúce látky, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy najmä u detí.

Problémom je, že sa často varí bez mechanického vetrania miestnosti. Nebezpečné splodiny sa tak môžu v miestnosti udržiavať celé hodiny.

Vedci simulovali varenie typických európskych jedál s použitím mechanického vetrania, ale aj bez. Vo všetkých simuláciách, kde sa nepoužila mechanická ventilácia, bola vonkajšia hodinová limitná hodnota EÚ 200 µg/m3 NO2 prekročená v interiéri nad povolených 18 hodín za rok.

Napriek tomu, že veľkosť kuchyne hrá úlohu a vetranie znižuje znečistenie, správa uvádza, že vetracie otvory sú však často neúčinné, nedostatočné alebo málo využívané. U dospelých toto znečistenie negatívne ovplyvňuje mozog, dýchací a nervový systém.

Počet detí v EÚ s príznakmi astmy, ktoré nadobudli za posledný rok v dôsledku varenia na plyne, sa podľa správy odhaduje na viac ako 700 000. To predstavuje 12 % súčasných prípadov detskej astmy v Európskej únii.

„Ľudia trávia väčšinu času vo vnútri. Kvalita vzduchu v interiéri môže mať veľký vplyv na naše zdravie a pohodu. Málokto si uvedomuje, aké riziká môžu predstavovať plynové spotrebiče a to, že varenie večere vás môže vystaviť toľkým znečisťujúcim látkam ako pasívne fajčenie. Plynové varné spotrebiče by mali mať rovnaké varovné štítky, aké sú na balíčkoch cigariet. Je povinnosťou predstaviteľov EÚ, aby sa týmito zdravotnými rizikami zaoberali,“ uviedla Christine Eganová, riaditeľka organizácie CLASP.

Slovensko je druhým najväčším používateľom plynových šporákov 

V Európskej únii používa plyn na varenie viac ako 100 miliónov ľudí, vrátane viac ako polovice všetkých domácností v Maďarsku, Taliansku, Holandsku, Rumunsku a na Slovensku. Na Slovensku až 68,5 % domácností varí na plyne, čo predstavuje druhý najvyšší podiel v EÚ, hneď za Talianskom s 68,7 %. 

používanie plynových šporákov v Európe
zdroj: clasp

Generálna riaditeľka Európskej aliancie verejného zdravia Milka Sokolovićová sa obáva, že by sa kvalita vzduchu v domácnostiach s plynovými sporákmi mohla počas zimy výrazne zhoršiť. Ľudia totiž počas energetickej krízy obmedzujú vetranie, aby ušetrili za teplo.

„Najviac ohrozené sú deti a dospelí, ktorí už trpia respiračnými ochoreniami. Vlády by mali vytvoriť také legislatívne podmienky, aby ľuďom umožnili prechod od plynu k čistému elektrickému vareniu. A to najmä vzhľadom na všetky zdravotné a environmentálne dôsledky využívania fosílnych palív v našich domácnostiach. Súčasnou revíziou smernice o ekodizajne môže EÚ dokázať, že napĺňa svoju víziu a ambície nulového znečistenia,“ dodala.

K podobným záverom nedávno dospela Americká lekárska asociácia, ktorá zistila, že plynové sporáky zvyšujú znečistenie vzduchu v domácnosti a ovplyvňujú vznik astmy u detí a závažnosť jej priebehu.

Výskum tiež poukázal na prepojenie využívania plynu v domácnosti a poruchy pozornosti u detí. Nedávna štúdia zase naznačuje, že varenie na plyne počas tehotenstva môže viesť k hyperaktivite u batoliat. Tiež sa ukázalo, že takéto varenie má negatívny vplyv na dýchací a nervový systém dospelých.

Greenpeace chce skoncovať s plynom, Asociácia tvrdí, že problémom je vetranie 

Greenpeace Slovensko preto volá po konci plynu v Európe.

„Ďalší z dôvodov, prečo skoncovať s fosílnym plynom. Okrem toho, že zhoršuje klimatickú krízu a stojí za súčasnou energetickou krízou, nám ešte aj preukázateľne ničí zdravie. Nemali by sme vystavovať ľudí znečistenému ovzdušiu z plynu, a to priamo u nich doma. Vláda musí zaviesť kroky, ktoré znížia našu závislosť od plynu a odstránia negatívne zdravotné dôsledky pre tých najmenších a najzraniteľnejších z nás,” myslí si koordinátorka energetickej a klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Barbara Bagiová.

Plynárenské spoločnosti aj americká Asociácia výrobcov domácich spotrebičov uviedla, že zákaz plynových sporákov by bol neuvážlivý. Varenie pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ale aj pre reštaurácie by sa predražilo.

„Zákaz by neriešil celkový problém kvality vzduchu v interiéri počas varenia, pretože všetky formy varenia, bez ohľadu na zdroj tepla, vytvárajú látky znečisťujúce ovzdušie, najmä pri vysokých teplotách. Zameranie sa na zvýšené využívanie ventilácie je efektívnym riešením na zlepšenie kvality vzduchu v interiéri počas varenia,“ tvrdí asociácia.

Zdroje: Bloomberg, NBC News, CLASP, researchgate.net

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá