Nimbu
Nimbu
Nimbu

Rasizmus mohol byť na Slovensku problém, no neriešili. Ind a Slovenka priniesli do Žiliny skutočnú indickú reštauráciu

  • Nimbu je nová, autentická indická reštaurácia, ktorá vznikla v Žiline na Daxnerovej 43
  • Jej zakladateľom je slovensko-indický manželský pár
  • Podnikať na Slovensku sa rozhodli potom ako opustili prácu na jednej z najznámejších medzinárodných výletných lodí
  • Nimbu je nová, autentická indická reštaurácia, ktorá vznikla v Žiline na Daxnerovej 43
  • Jej zakladateľom je slovensko-indický manželský pár
  • Podnikať na Slovensku sa rozhodli potom ako opustili prácu na jednej z najznámejších medzinárodných výletných lodí

Petra Nair je Žilinčanka, ktorá dlhé roky túžila v rodnom meste otvoriť si malú indickú reštauráciu. V roku 2005 totižto prvýkrát navštívila Indiu, kde si zamilovala krajinu, ľudí, kultúru, no najmä jedlo. Napokon si pri práci na medzinárodnej výletnej lodi Carnival Cruise Lines so sídlom v Doral na Floride našla aj manžela z Indie.

zdroj: Carnival Cruise Lines

„Manžel pracoval v Carnival Cruise Line ako manažér reštaurácie, ja som pracovala ako účtovníčka. Mali sme možnosť spojiť prácu s cestovaním. Tých 7 rokov, ktoré som tam pracovala, mi dalo veľa krásnych spomienok a skúsenosti s prácou s ľuďmi. Manžel tam pracoval až do začiatku pandémie. V apríli 2020 sa vrátil nastálo na Slovensko,“ povedala Petra Nair pre Startitup.

Petra priznáva, že najskôr uvažovala skôr nad tým, že spolu odídu žiť radšej do Indie. Manžel ju však napokon presvedčil, aby zostali na Slovensku s argumentom, že tu sa žije lepšie.

zdroj: Unsplash/Aditya Siva

Problém nevideli ani v možnom rasizme, ktorý môže byť v niektorých slovenských mestách pomerne citeľný.

„Priznám sa, som šťastná a hrdá na to, že som sa s rasizmom v našej krajine nestretla. Kým syn nechodil do školy, veľa sme rozmýšľali medzi anglicky hovoriacimi krajinami a Indiou. Zrazu mal 6 rokov, prišiel zápis do školy a už to bolo vyriešené.“

Kvôli materským povinnostiam nemala Petra roky čas na podnikanie, no situácia sa už zmenila. Finálnym impulzom na štart biznisu bol napokon spomínaný návrat jej manžela do Žiliny.

zdroj: Nimbu

Ich bistro Nimbu začali tvoriť od nuly, v miestnosti so štyrmi stenami, čo malo dopad aj na výšku investície, ktorú bolo nutné na rekonštrukciu vynaložiť. Absolútne najväčšiu čiastku z rozpočtu im zhltli stavebné práce a zariadenie kuchyne. Do svojho projektu investovali všetky svoje úspory a nakoniec si museli zobrať aj pôžičku.

„Priestor sme našli pomerne rýchlo. Náš dobrý kamarát nám pomohol s projektom interiéru. Ale celý proces trval trochu dlhšie, ako sme predpokladali, práve kvôli druhej vlne pandémie. Dočkali sme sa aj uvoľňovaní, tak len dúfame, že to bude už len lepšie ohľadom situácie a opatrení.“

Petra priznáva, že nad návratnosťou vynaložených financií ešte nemali veľmi čas ani premýšľať, nakoľko sú stále v investičnej fáze.

„Momentálne stále investujeme do korenín a ingrediencií, ktoré nie sú u nás veľmi dostupné. Taktiež používame kompostovateľné obaly, ktoré sú drahšie ako plastové. Zameriavame sa od začiatku na kvalitu jedla a v tom chceme pokračovať.“

Prvá India v Žiline

Ich prevádzka Nimbu je celkom prvou indickou reštauráciou v Žiline. Jej zakladateľom sa dokonca podarilo presvedčiť a dostať na Slovensko šéfkuchárov z Indie zo štátu Kerala, ktorí majú s pravou indickou kuchyňou a receptúrami naozaj bohaté skúsenosti. 

Indická kuchyňa je prirodzene vegánska a vegetariánska. Obzvlášť v štáte Kerala, v južnej časti Indie, je populárna hlavne vegetariánska a prirodzene bezlepková strava. Tieto aromatické a chutné jedlá sú vytvorené v súlade s Ayurvedou a sú podľa tímu Nimbu prospešné aj pre zdravie.

zdroj: Unsplash/Jason Leung

„India je obrovská krajina a každý región je typický svojou kuchyňou. My budeme viac pripravovať jedlá v štýle južnej Indie, ktoré sú ľahšie a zdravšie. Naši kuchári v Nimbu navyše používajú špeciálnu zmes korenia s názvom Masala. Využívajú aj kardamón, zázvor, kmín, kari listy, kurkumu, koriander, čili a mnoho, mnoho ďalších.“

V ponuke však nájdeš aj niečo pre milovníkov mäsa, treba však rátať s tým, že v Indii sa najviac používa kuracie mäso a ryby. Mäso majú zo slovenského chovu a tiež pracujú len s čerstvým kokosom od ich výhradného dodávateľa, ktorého našli po náročnom hľadaní.

zdroj: Nimbu

Momentálne tím prevádzky pracuje na ich stálej ponuke a čoskoro otvoria aj terasu, na ktorej budú ponúkať aj tradičné indické nápoje. Autentické indické jedlá si tu môžeš dať za cenu od 6 do 12 eur. 

Gastro nie je zlatá baňa

Petra vďaka dlhým rokom stráveným prácou na medzinárodnej výletnej lodi dobre vie, že práca v gastre nie je prechádzka ružovou záhradou. Navyše, situáciu v tomto segmente na dlhé roky dopredu skomplikovala aj pandémia. Zakladateľka Nimbu si tak nič neidealizuje a tvrdí: „Ak na konci mesiaca budeme môcť splatiť všetky náklady a trošku nám ostane, budeme veľmi šťastní.“

zdroj: Nimbu

Nad prípadným neúspechom zakladatelia reštaurácie príliš neuvažovali a sú presvedčení, že úspech či neúspech aj tak meria každý človek celkom inak.

„Pre nás je úspech, keď nám prví zákazníci povedali, že sú šťastní, že si konečne môžu dať v Žiline indické jedlo. Úspechom bude, keď budeme mať veľa spokojných zákazníkov a budeme sa môcť vďaka nim zlepšovať.“

Momentálne majú preto v hlavách najmä to, že sa rozhodli splniť si svoj dlhoročných podnikateľský sen, ktorý už nechcú viac rokov odkladať.

„My sa učíme na vlastných chybách. Na začiatok treba byť hlavne vnútorne presvedčený, že to chcem a nevzdávam to, aj keď vznikne mnoho problémov. Sú na to, aby sa riešili.“ 

Petra tvrdí, že nakoľko je Žilina celkom veľké mesto, žije tu aj množstvo scestovaných ľudí, z ktorých mnohí sa po dlhých rokoch kvôli pandémii vrátili domov zo zahraničia. Aj v domácom prostredí tak očakáva dostatočný záujem o „exotickú kuchyňu“.

'

Najnovšie