Pekárka Razija si plní sny. Vo svojej výrobni tvorí Sladké záležitosti bez umelín

  • Hovorí sa, že uspieť v gastro biznise chce nielen množstvo odvahy, ale aj veľkú dávku šťastia. Mladá Slovenka Razija Trnačevič však ten potrebný mix faktorov našla a vďaka tomu už pár rokov šťastne pečie lahodné koláče pre stovky ľudí.
collagebb
Sweet Affairs
  • Hovorí sa, že uspieť v gastro biznise chce nielen množstvo odvahy, ale aj veľkú dávku šťastia. Mladá Slovenka Razija Trnačevič však ten potrebný mix faktorov našla a vďaka tomu už pár rokov šťastne pečie lahodné koláče pre stovky ľudí.

Táto 28-ročná Slovenka s krásnym a nezvyčajným menom síce pochádza z Bratislavy, no má balkánske a štipku maďarských koreňov. Lásku k jedlu v nej prehĺbilo štúdium na hotelovej akadémii a následne práca v kaviarni s cukrárňou. „Cukrárky tam každú stredu piekli koláčiky. Pamätám si moment, keď som jednu z nich pozorovala, ako miesi vo veľkej mise cesto a s láskou sa naň usmieva. Tá príjemná energia, ktorá z nej vyžarovala, ma dostala. Myslím, že vtedy sa vo mne niečo pohlo a chvíľu na to som upiekla svoj prvý čokoládový cheesecake,“ spomína Razija.

Potom to už podľa jej slov išlo úplne samo a pečenie ju pohltilo natoľko, že piekla takmer každý jeden deň. Vždy ju totiž zaujal nejaký nový recept, ktorý musela okamžite vyskúšať. Razija tak pomaly rozvíjala svoje pekárske zručnosti a rozhodne jej v tom pomohla aj súťaž Master Chef, kde si svoje skills otestovala pred prísnou porotou. Potom už bol len krok k tomu, aby sa rozhodla vrhnúť do sveta gastronómie naplno. „Po Master Chefovi sme sa s priateľom rozhodli, že si zriadime cukrárenskú výrobňu a rok sme na tom makali. Doslova,“ povedala Razija.

Tu prišlo zhmotnenie hádam všetkých obáv a negatív, ktoré sa s rozbiehaním podnikania v gastronómii spájajú. Nekonečné vybavovačky na úradoch, jednoducho úplná demotivácia. „Nebol to ľahký boj. Keď sa však na to celé spätne pozriem, myslela som si, že viem, do čoho idem. Opak bol pravdou. Na druhej strane nás to veľmi veľa naučilo a posunulo dopredu. Tu presne platí, že čo ťa nezabije, to ťa posilní,“ uviedla pekárka.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Sweet Affairs

Vďaka nadšeniu a vytrvalosti všetko prekonali a sladký projekt s názvom Sweet Affairs, teda po slovensky Sladké záležitosti, mohol odštartovať. Vo svojej vlastnej pekárničke dnes už Razija rok pečie sladké skvosty bez výčitiek. Prečo? Lebo nie sú len chutné a lákavé na pohľad, ale najmä z kvalitných surovín. Filozofiou tejto skvelej pekárky je, aby bol každý koláčik čo najzdravší, ale aby zároveň všetkým chutil.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Sweet Affairs

„Všeobecne nemám rada chémiu a vyhýbam sa jej.Pečenie mi robí radosť, keď ho môžem robiť podľa seba, a s tým sú spojené aj kvalitné suroviny. Nepoužívam preto bielu múku ani biely cukor, žiadne náhrady ani umeliny, ako fondán či margarín. V mojej dielničke naopak nájdeš trstinový cukor, špaldovú múku, maslo, vajcia či kokosový tuk,“ vysvetlila Razija, ktorá pečie na objednávky a nerobí jej problém prichystať dokonalú tortu alebo candy bar na party, firemnú oslavu či svadbu.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Sweet Affairs

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Sweet Affairs

V portfóliu Sweet Affairs nájdeš sladkosti od výmyslu sveta, či už ovocné, s jedlými kvetmi, s množstvom čokolády alebo ladené sezónne, napríklad do jesenného štýlu. Nenájdeš tu pestrofarebné „vyčačkané“ koláče, ale skôr prírodnejšie ladenie. „Po určitom čase zdobenia tort som zistila, že mám rada rôznorodosť. Nie som preto zameraná na jeden štýl. Rada sa učím stále nové veci, študujem a vylepšujem postupy, aby bol krém lahodnejší, korpus jemnejší a vláčnejší a dizajn stále lepší,“ uviedla kreatívna pekárka.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Sweet Affairs

A čo radí ľuďom, ktorý by sa tiež radi vrhli do gastro biznisu? „Poriadne si premyslite, či do toho ísť alebo nie, lebo cesta k vysnívanému podnikaniu, najmä v odvetví gastronómie, tu na Slovensku vôbec nie je ľahká. Ak sa však do toho pustíte, nenechajte sa odradiť nikým a ničím,“ dodáva s úsmevom. Veď Razija je dôkazom, že keď niečo človek miluje, všetko sa dá. Jej cieľom zostáva ďalej sa zdokonaľovať a budovať rodinnú pekárničku, do ktorej sa budú ľudia radi vracať po chutné koláče, z ktorých budú mať rovnakú radosť, ako ona sama. :)

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Sweet Affairs

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Sweet Affairs

Sweet Affairs nájdeš na Facebooku aj Instagrame, kde si môžeš objednať sladké záležitosti na akúkoľvek príležitosť.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK