Revolučný objav: Vedci našli skrytú silu bežnej potraviny. Tento „nový proteín“ pomáha pri chudnutí
- Vedci skúmali rôzne druhy vlákniny
- Beta-glukán z ovsa a jačmeňa sa ukázal ako najúčinnejší
- Pomáha pri chudnutí a regulácii cukru v krvi

- Vedci skúmali rôzne druhy vlákniny
- Beta-glukán z ovsa a jačmeňa sa ukázal ako najúčinnejší
- Pomáha pri chudnutí a regulácii cukru v krvi
„Ako dieťa som miloval ovsenú kašu,“ nepovie takmer nikto a nikdy. Zdravé potraviny síce nepatria medzi obľúbené položky detských a niekedy ani dospeláckych tanierov. Lásku a rešpekt k nim si väčšina z nás totižto osvojuje až s príchodom dospelosti, keď začíname chápať, aký prínos majú pre naše zdravie.
Či už ide o vyhľadávanie čerstvého ovocia a zeleniny alebo o zahájenie užívania doplnkov stravy, čím ďalej tým viac si uvedomujeme, že zdravý životný štýl je často len o malých zmenách v našich stravovacích návykoch. A niekedy ide o naozaj jednoduché rozhodnutia, ako je výmena jedného druhu potraviny za iný.
Kým deti ešte nemajú tieto vedomosti, tínedžeri a dospelí už začínajú chápať, aký vplyv na naše zdravie a celkovú pohodu majú rozhodnutia, ktoré robíme každý deň. Dnes sa vďaka priekopníckym výskumom dozvedáme čoraz viac o tom, ako môžeme ovplyvniť našu dlhovekosť a kvalitu života. Nedávna štúdia vedcov odhalila nové, skryté výhody jednej bežnej potraviny, ktorá sa môže stať naším novým najlepším spojencom v boji proti nadváhe.
Povstanie „nového proteínu“
Odborníci na črevný mikrobióm testovali odvekú a známu zložky potravy – vlákninu. V tejto vedeckej oblasti spôsobili novými objavmi skutočnú revolúciu. Keďže sa vláknina dostala v posledných rokoch na popredné miesto, dovoľujú si ju dokonca nazvať „novým proteínom“. Nejde ale o všetky druhy vlákniny. Je tu jeden, ktorý kraľuje nad ostatnými.
Na pomyselnom tróne sa ocitol špecifický druh vlákniny nachádzajúcej sa v ovse a jačmeni. Nazýva sa beta-glukán a jej výnimočnosť sa nedá poprieť – podľa nového výskumu reguluje hladiny cukru v krvi a pomáha aj pri chudnutí.
Podľa autorov, ktorí testovali viaceré druhy vlákniny, išlo o jediný druh vlákniny, ktorý pomáhal znižovať telesný tuk. Testovali pri tom celulózu, pšenicový dextrín, pektín aj rezistentný škrob, ktoré rovnako a veľmi pozitívne ovplyvnili zloženie mikrobiómu. Ani jeden však nepreukázal jasné výsledky dokazujúce chudnutie.
Aj keď bol výskum realizovaný na hlodavcoch, jeho zistenia poukazujú na to, že nie všetky typy vlákniny majú rovnaké účinky. Pri meraniach zaznamenali po podávaní beta-glukánu nárast počtu baktérií leibacterium v črevách myší. Táto baktéria je úzko spájaná s chudnutím. Ich zistenia sa zhodovali aj s predošlým výskumom, v ktorom hlodavce kŕmili jačmennou múkou (obsahovala beta-glukán). Napriek tomu, že v strave mali veľa tuku, zvyšovali výdaj energie a tým pádom naďalej chudli.
Beta-glukán pomáha dokonca nielen pri chudnutí, ale aj pri uvoľňovaní inzulínu. Zvieratá v štúdii vykazovali aj zvýšené koncentrácie butyrátu v črevách, ktorý vzniká pri rozkladaní vlákniny. Ten podporuje uvoľňovanie glukagónu (GLP-1). Ide o prirodzený proteín, ktorý stimuluje uvoľňovanie inzulínu v organizme, a známe syntetické látky ako Oz*mpic ho umelo napodobňujú. Pri týchto výhodách vedci ale nekončia. Uvádzajú, že zlepšenia môžu nastať aj pri celkovom posilnení zdravia črevnej bariéry a zvýšení zdravia pečene.
Všetka vláknina pomáha
Ako už vieme, nie každý druh vlákniny má rovnaké prednosti. Beta-glukán síce vyniká, no vláknina vo veľkom meradle vždy bola, aj bude prospešná pre zdravé trávenie. A nielen pre trávenie.
Výhody vlákniny podľa Science Direct siaha aj k prevencii zložitejších a náročnejších diagnóz. Zvýšený príjem vlákniny totižto pomáha predísť kardiovaskulárnym ochoreniam, rakovine hrubého čreva, ale aj cukrovke 2. typu. Navyše, redukuje aj zápaly či respiračné ochorenia.
Známa podľa Mayoclinic je vláknina najmä ako karbohydrát, ktorý telo nedokáže spracovať. Najčastejšie ide o konkrétne časti rozličných rastlín.
Delí sa preto naozaj jednoducho na:
- rozpustnú vlákninu – rozpustí sa vo vode, v žalúdku tvorí formu gélu a spomaľuje trávenie,
- nerozpustnú vlákninu – nerozpustí sa a podporuje pohyb tráviaceho systému.
Neviditeľný pomocník
Vlákniny však takmer nikto nekonzumuje dostatok. Podľa odborníkov napríklad v Amerike konzumuje dostatok vlákniny menej ako 5 % ľudí. Existujú však možnosti, ako si ju doplniť mimo bežné potraviny, našťastie. Vtedy treba podľa nich siahať najmä po rôznych doplnkoch stravy – neviditeľnej vláknine.
Vyberať pri tom treba údajne skôr tie, ktoré sú vo vode rozpustné. Našťastie, aj priamo beta-glukán, ktorý ponúka úplne nový pohľad na svet výživy a zdravotných benefitov vlákniny, je dostupný aj v takejto forme. Rozpustnosť vlákniny zabezpečí ľahkú fermentáciu baktérií.
Denný odporúčaný príjem vlákniny podľa National Academy of Medicine:
- ženy nad 50 rokov – 21 gramov,
- ženy pod 50 rokov – 25 gramov,
- muži nad 50 rokov – 30 gramov,
- muži pod 50 rokov – 38 gramov.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: National Academy od Medicine, Mayo Clinic, Science Alert, BMC/Nutrition and Metabolism/Martinez ez al., Science Direct/Journal of nutrition/Howard et al.