Rozlúč sa s pivným bruchom, slovenské vegan nealko craft pivo je čoraz populárnejšie. Lokálnu značku už nájdeš aj na terasách

  • Nealkoholické pivo bolo ešte nedávno vnímané pravými pivármi ako nevydarená alternatíva
  • Vďaka spojeniu vedy a pivného umenia vznikol na Slovensku prvý vegánsky nealko craft beer
  • Nilio vyvíja ďalšie nealko alternatívy, vrátane izotonického piva určeného vyslovene pre športovcov
nilio1
Unsplash/Markus Facebook/Spiske a Nilio
  • Nealkoholické pivo bolo ešte nedávno vnímané pravými pivármi ako nevydarená alternatíva
  • Vďaka spojeniu vedy a pivného umenia vznikol na Slovensku prvý vegánsky nealko craft beer
  • Nilio vyvíja ďalšie nealko alternatívy, vrátane izotonického piva určeného vyslovene pre športovcov

Nealko pivo bolo donedávna vnímané skôr ako falošné, ktoré nemalo chuť toho ozajstného remeselného. Malý pivovar z Liptova túto povesť statočne vyvracia a vyrába nealko, ktoré je naozaj na nerozoznanie od alkoholického. Tentoraz dokonca vytvoril aj novú, izotonickú verziu – prvú svojho druhu na Slovensku.

Nealko pivo na Slovensku

Trend nealka posledné roky rastie. Vidieť to aj na desiatkach príchutí radlerov od veľkých aj malých výrobcov. Okrem radlerov však chýbali v ponuke ozajstné pivá, ktoré napriek tomu, že sú nealko, tak aj dobre chutia. Nie všetkými obľúbená chuť vzniká pri procese výroby.

Najprv sa vyrobí klasické pivo a následne sa odstráni alkohol – to sa dosahuje viacerými spôsobmi, ako napríklad zohrievaním piva na bod varu alkoholu, ktorý sa z neho vyparí. Tento proces však ústi do zmeny chmeľovej chuti piva, čo je vo výsledku cítiť.

Ďalším príkladom je scedenie piva cez filter, cez ktorý sa dostane iba alkohol s vodou. Z vody sa následne odstráni alkohol a pridá sa naspať k ostatným prísadám. Aby pivo získalo späť stratené bubliny, dodáva sa doň ešte oxid uhličitý, a tým získava neželanú kyslastú chuť.

Ďalší spôsob je obmedzenie tvorby alkoholu už pri výrobe. Výsledkom tohto procesu však môže byť nedostatočne vyzreté pivo.

Výroba dobrého nealka je teda skutočná alchýmia. Ponuka sa však postupne snaží vyrovnávať dopytu a aj vďaka tomu vznikajú nealko alternatívy ako Nilio (ich Instagram a FB).

Za nealkom od Nilio sú dva roky driny

Vyvinúť ten správny recept nebolo ľahké. Zakladatelia dostali nápad na rozbehnutie nealko biznisu na Slovensku medzi prvými, vyvinutie správneho receptu ale trvalo dva roky. Nilio, ktorý vznikol koncom leta 2020, sa však stále pýši titulom prvý slovenský nealko pivovar.

zdroj: Nilio - Nealko a alko pivá z výroby Nilio.

Tajomstvom ich receptu je veda a chémia – nie však umelá. Všetko v ich pive je z prírodných surovín a Nilio na to má aj celosvetovo uznávaný certifikát VEGAN. Unikátna receptúra vznikla na základe riadenej fermentácie, teda obmedzeného kvasenia a rmutovania.

Kľúčovou osobou pri tvorbe receptu nealko piva Nilio bol hlavný sládok Juraj Vongrej, ktorý sa k projektu dostal ešte počas štúdia na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU.

zdroj: Facebook/Nilio - Hlavný sládok Juraj Vongrej.

Juraj musel najprv vypátrať tie správne kvasinky, potom ich bolo treba dobre skombinovať, a nakoniec pripraviť recept, ktorý zahŕňa postup ich správneho „stresovania“, teda dostávania kvasiniek pod tlak pomocou zmeny teploty.

Hlavné je zastaviť kvasenia v presne určených chvíľach. Kvasinky vtedy začnú namiesto alkoholu produkovať glycerol, teda látku, ktorá robí pivo hutnejšie a dodáva mu vonné látky, ktoré sú typické pre alkoholické pivo,“ vysvetľuje Vongrej.

Celý recept prípravy tohto nealko piva je však tajný. Pivá Nilio majú v súčasnosti 0,1 až 0,2 % alkoholu a obsahujú rôzne chute, ako napríklad kakaové bôby, dubovú kôru, mango či dokonca ovsené vločky.

Novinkou v ponuke je pivo pre športovcov

Pri jednom recepte na nealko sa výroba nezastavila. Najnovším prírastkom je špeciál Great Warrior – prvé izotonické nealkoholického pivo na Slovensku.

„Priniesli sme nealko, ktoré chutí ako pivo. Rozhodne však nechceme zastať, ale na slovenský trh prinášať zaujímavé novinky. Práve preto sme sa v posledných mesiacoch zamerali na nápoje s izotonickými vlastnosťami,“ vysvetľuje Juraj Vongrej.

K navareniu Great Warrior bolo potrebných 5 mesiacov vývoja a chutí po mangu a citróne. Zaujímavé na ňom je to, že je určené aj pre športovcov.

Ako hovorí Vongrej: „Nápoje s izotonickými vlastnosťami predstavujú skupinu nápojov, ktoré sa aktivitou všetkých molekúl obsiahnutých v nápoji zhodujú s aktivitou krvnej plazmy. Práve vďaka tejto vlastnosti je izotonický nápoj najlepšou možnosťou, ako doplniť tekutiny a energiu nielen počas, ale aj po športovom výkone. Okrem toho obsahujú cukry s nižším glykemickým indexom.“

Vlastnosti nealko piva Great Warrior:

  • obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6 a kyselinu listovú,
  • nemá žiadne pridané cukry, konzervanty či stabilizátory,
  • 1 liter zabezpečí 20 % draslíka a 15 % dennej dávky horčíka.

Nilio ťahá svoju komunikáciu aj cez športovcov vrátane tých profesionálnych, ako napríklad úspešný vodný slalomár pôvodom tiež z Liptova Alexander Slafkovský.

zdroj: Facebook/Nilio a Instagram/alexanderslafkovsky - Spolupráca so športovcom Alexandrom Slafkovským.

Nealko pivo dobýja bratislavské terasy  

Nilio sa dá kúpiť v e-shopoch zameraných na pivo, ale po novom aj na vybraných čerpačkách SHELL a v podnikoch po celom Slovensku.  

Najnovšie pribúdajú miesta aj v hlavnom meste – zákazníci Nilio nájdu vo vybraných potravinách YEME, v obľúbených podnikoch špecializujúcich sa na pivo, ako Pivovar u Ábela, ale aj v kaviarňach a reštauráciách, ako populárne Gatto Matto. Podrobné informácie o dostupnosti sú uvedené na webe pivovaru. 

V Bratislave však púť piva Nilio nekončí a čoskoro sa má vydať aj do zahraničia: „Pri Great Warrior som presvedčený, že sa nám podarilo vytvoriť produkt, ktorý dokáže konkurovať v celej Európe a bude vhodnou alternatívou soft drinkov a iných izotonických nápojov,“ hovorí Matúš Kozina, Head of Sales and Operations v pivovare Nilio.

Zdroje: Info, Interez , Startitup

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech