Včelia farma z Michaloviec vyrába medové destiláty, pivo aj kozmetiku

  • Včelia farma z Michaloviec má už štyridsať rokov starú tradíciu, v roku 2013 si vytvorila vlastnú unikátnu značku Pčola
  • Zákazníkov si okrem kvalitného medu získala predovšetkým vďaka originálnym výrobkom z vosku, medu či propolisu
  • Rodina Vasiľovcov nám okrem iného porozprávala, koľko času m zaberie práca na farme a či sa dá včelárením zarobiť
mekoo
pixabay.com
  • Včelia farma z Michaloviec má už štyridsať rokov starú tradíciu, v roku 2013 si vytvorila vlastnú unikátnu značku Pčola
  • Zákazníkov si okrem kvalitného medu získala predovšetkým vďaka originálnym výrobkom z vosku, medu či propolisu
  • Rodina Vasiľovcov nám okrem iného porozprávala, koľko času m zaberie práca na farme a či sa dá včelárením zarobiť

Tradícia včelárenia začala vo vašej rodine už v polovici 70. rokov minulého storočia. Kto z vašej rodiny s ňou začal a ako?

S včelárením začal svokor už ako malý chlapec. V rodine predtým nikdy nikto nevčeláril, no vďaka jeho vtedajšiemu učiteľovi sa dostal ku včelám a včelári dodnes.

Kedy a prečo ste sa rozhodli dať vašej včelej farme vlastnú značku?

Chceli sme sa trošku odlíšiť od všetkých včelárov naokolo, vytvoriť si klientelu, ktorá nás bude vedieť presne pomenovať. Značka vznikla v máji 2013, keď sme sa rozhodli budovať si popri svokrovcoch (a zároveň spolu s nimi) aj vlastné včelárenie. Pôvodný názov „Pčola – med z východu“ sme po presťahovaní sa do Martina zmenili na „Včelia farma Pčola“. Východniarsky pôvod farmy a teda aj manžela sa nestratil, názov „pčola“ totiž vo východniarskom dialekte znamená včela.

Koľko včiel tvorí vaše včelstvo a aké množstvo medu sú schopné ročne vyprodukovať?

Včelstvo (jednu včeliu rodinu) tvorí priemerne asi 50 tisíc včiel (v závislosti od ročného obdobia). Máme (v Martine aj v Michalovciach) okolo 200 včelstiev. Keďže ide o živý organizmus, ich stavy kolíšu. Nepomáha tomu ani zmena prirodzených podmienok, ani škodlivé látky v prostredí, niekedy náhoda, no väčšinou celková činnosť človeka ako taká. A od toho všetkého závisí aj produkcia medu, ktorá tiež kolíše v závislosti od počasia. Posledné roky nie sú podľa našich predstáv a bez kočovania so včelami za znáškou by sme určite nemali dostatočné množstvo medu pre zákazníkov.

Okrem medu spracúvate aj včelí vosk a propolis. Čo všetko z nich vyrábate? Ktorý produkt je medzi zákazníkmi najviac obľúbený?

Snažíme sa postupne využiť všetko, čo nám včielky vedia poskytnúť. Od medu, vosku, peľu, až po propolis. V pláne máme aj spracovanie materskej kašičky. Keď bude viac času… :) Med je samozrejme TOP produkt a aj z neho ešte následne vyrábame dobrôtky ako ochutené medy (kakao, škorica), medovinu, medové pivo či aktuálne najväčšiu novinku – medový destilát.

Z vosku vyrábame najmä rôzne odlievané sviečky či ozdôbky (vianočné, veľkonočné, svadobné). Zároveň ho používame ako prísadu do mastičiek či balzamov na pery. Propolis využívame v prvom rade na výrobu propolisovej tinktúry a tú potom ďalej využívame všade, kde sa dá – mastičky, balzamy, emulzia. Práve propolisová tinktúra a mastička patria po medových výrobkoch k najobľúbenejším produktom, lebo vedia naozaj veľmi dobre pomôcť pri kožných problémoch, či rôznych infekciách.

O zázračných zdravotných účinkoch medu sa toho popísalo už veľa. Má nejaké zdravotné benefity aj spomínaný propolis či vosk?

Samozrejme, prakticky všetko od včiel ako aj včely samotné majú určité zdravotné benefity. Propolis je niečo ako prírodné antibiotikum, zároveň je baktericídny, lokálne anestetický, antifungálny… má naozaj veľa priaznivých účinkov na zdravie. O ňom sa hádam popísalo viac ako o mede. Včelí vosk je využívaný v kozmetike najmä pre jeho hydratačnú funkciu, antibakteriálny účinok, zjemňovanie pokožky atď.

Práca včelára so sebou isto nesie mnoho povinností. Ako si medzi sebou rozdeľujete povinnosti?

Áno, práca včelára zo sebou nesie VEĽMI veľa časovo náročných povinností, ktoré sú samozrejme príjemné, no sú obdobia, kedy je povinností vyše hlavy. Žiaľ, mnoho ľudí vidí včelárenie len ako veľký biznis, čo vie niekedy zamrzieť. No človek pochopí, až keď to zažije…

Starostlivosť o včely má na starosti výhradne manžel a ja sa venujem následnému spracovaniu včelích produktov. Naozaj si užívame tie zriedkavé chvíle, keď môžeme pri včelách pracovať spolu a našich drobcov si užívajú starí rodičia, bez ktorých by to pravdepodobne ani nešlo. Včelárenie je ako droga, väčšinou jeden v rodine začne a ostatní sa ani nenazdajú a už sú na práci so včelami závislí tiež.

 

Ako to časovo zvládate popri vašom bežnom povolaní a dvoch malých deťoch? Koľko hodín týždenne sa venujete farme?

Zvládnuť všetko niekedy jednoducho nie je možné. Preto sme niektoré činnosti (trhy, výrobu niektorých produktov, včelie krúžky, návštevy včelnice a pod.) museli dočasne stopnúť, no časom sa k nim určite vrátime.

Samozrejme, o včely musí byť postarané vždy, niekedy aj nad rámec našich síl, no bez nich by to jednoducho nešlo. Veľa si od nich berieme, veľa im teda musíme a chceme aj vrátiť. Nikdy sme túto prácu neprepočítavali na hodiny, to jednoducho ani nie možné. Avšak, keby mali niektoré dni viac hodín, určite by sme to uvítali ;)

Po rokoch ste sa z Michaloviec presťahovali do Martina. Nestratili ste tým časť stálych zákazníkov?

Nie, práve naopak, stále máme nových a nových zákazníkov, ktorí k nám prichádzajú najmä na odporúčania tých stálych. Presťahovaním do Martina sa nám počet zákazníkov znásobil. Martin je moje rodné mesto, kde žije väčšina známych, ktorí už o naše výrobky mali záujem aj v čase, keď sme bývali na východe.

Zákazníci žijúci v Michalovciach a okolí stále nakupujú naše produkty na rovnakom mieste, kde aj doteraz – u svokrovcov. Nič sa nezmenilo, časť včiel je stále tam, časť včiel je v Martine a všetky tvoria jednu rodinnú včeliu farmu. Nadnesene povedané, my sme proste iba expandovali na západ :)

Akú veľkú časť vašich príjmov tvoria výnosy z včelárenia a výroby produktov?

Pre väčšinu ľudí to bude znieť neuveriteľne, no vzhľadom na to, že farmu od jej oficiálneho začiatku v roku 2013 stále rozširujeme, vylepšujeme a dolaďujeme, tak príjmy ešte nestačili preliezť nulovú hranicu. Našim snom je samozrejme to, aby nás v budúcnosti dokázala uživiť a veríme, že sa to aj podarí.

Výrobky predávate cez stránku Sashe.sk či prostredníctvom vášho webu. Chodia za vami ľudia aj priamo na farmu alebo väčšinu produktov predáte cez internet?

Áno, samozrejme, zákazníci chodia aj priamo k nám a tento spôsob sme vždy preferovali aj vzhľadom na osobný kontakt, minimalizáciu odpadu i nákladov a podporu lokálnosti produktov. Nemáme problém pozrieť sa našim zákazníkom do očí, zreferovať aktuálnu situáciu, vypočuť pochvalu či jednoducho prehodiť pár milých slov :)

Na druhej strane, samozrejme chápeme, že nie každý bude k nám cestovať pre naše výrobky a teda ich posielame aj kuriérom či poštou po celom Slovensku. Sashe nám otvorilo brány k zákazníkom najmä pri výrobe sviečok a ozdôb z včelieho vosku a personalizovaných svadobných medíkov.

Zdedia farmu aj vaše deti?

Keďže ide o rodinnú farmu, tak určite áno. To, či ich táto záľuba a práca v jednom bude baviť a či sa jej budú chcieť venovať však ukáže až čas. Zatiaľ včielkam radi načúvajú, radi ich pozorujú a to nás momentálne teší najviac.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá