Samuel Chlpek: Súťaž Barista nie je len o káve, ale aj o vizuálnom či kultúrnom zážitku

  • Bratislava sa cez víkend premenila na kávove centrum Európy
  • Priestor Mozartovho domu na Ventúrskej ulici privítalo desiatky súťažiacich a ďalších vzácnych hostí z kávového sveta
  • Prečítajte si rozhovor s jedným z organizátorov podujatia Barista 2019, Samuelom Chlpekom
zdroj: Archív Samuel Chĺpek
  • Bratislava sa cez víkend premenila na kávove centrum Európy
  • Priestor Mozartovho domu na Ventúrskej ulici privítalo desiatky súťažiacich a ďalších vzácnych hostí z kávového sveta
  • Prečítajte si rozhovor s jedným z organizátorov podujatia Barista 2019, Samuelom Chlpekom

Minulý víkend sa v priestoroch bratislavského FACHU konal ďalší ročník národných baristických majstrovstiev a kávového festivalu pod záštitou SCA Slovakia a Standart Czechoslovakia. Barista 2019 je najdôležitejšou súťažou kaviarenského sveta na Slovensku. V tejto súťaži si sily zmerali najlepší domáci baristi a baristky v príprave espressa, filtrovanej kávy, kávových koktejlov, latte artu a v ochutnávaní kávy.

Víťazi piatich kategórii budú mať možnosť reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta v Bostone a Berlíne v kategóriach Barista, Cup Tasters, Latte Art, Coffee in Good Spirits a Brewers Cup.

My sme sa porozprávali s baristom a organizátorom súťaže, Samuelom Chlpekom, ktorý mal na starosti kompletný marketing a komunikáciu eventu.

V čom bol Barista 2019 výnimočný a iný od ostatných ročníkov?

Dalo by sa charakterizovať, že už posledné dva ročníky, teda aj tento aj predošlý, boli iné. Do koordinátorských radov Specialty Coffee Association Slovakia zasadli nové, mladé tváre, ktoré sa pohybujú v káve nielen na národnej úrovni, ale na celosvetovej. Majstrovstvá baristov tak chytili nový dych, nový look a snažili sa viac cieliť aj na laickú verejnosť, ktorá sa tak mohla dozvedieť viac o kvalite kávy.

Oba ročníky sme spájali event s dlhodobo pôsobiacim Standart Coffee festivalom a tento celok sme preniesli do zaujímavých priestorov. Rok 2018 to bolo novozrekonštruované trnavské Nádvorie, tento rok sme sa ocitli v Mozartovom dome prevádzky FACH Bratislava. Ľudia to neskutočne ocenili, čo nás potešilo.

O čo vlastne v tejto súťaži ide? Ide iba o vyhlásenie najlepšieho baristu?

Ide o vyhlásenie najlepších baristov v jednotlivých kategóriách. Súťaž trvala od skorých ranných hodín až do príchodu tmy. Niekoľko členná porota v jednotlivých kategóriách hodnotila chuťovú, vizuálnu, technickú, ale aj prezentačnú stránku súťažiaceho. Tí sa niekoľko mesiacov pred svojim výstupom dôkladne pripravovali, chceli dať do toho všetko. Nečudujem sa im, veď víťazi jednotlivých kategórií pôjdu Slovensko reprezentovať do Berlína a Bostonu a stretnú sa tam s najlepšími celosvetovými baristami.

S akými zvučnými menami sa mohli hostia tohto podujatia stretnúť?

V rámci súťažnej časti sme do poroty pozvali certifikovaných SCA porotcov, ktorí tak majú celosvetovo právo hodnotiť jednotlivých baristov. Zabezpečiť koordináciu dvanástich ľudí nie je ľahké, no myslím, že organizátorsky sme to zvládli na výbornú o čom svedčia aj všetky reakcie od samotných porotcov. Vo festivalovej časti sme si pre návštevníkov pripravili takých hostí, ktorých po iné roky nemali možnosť stretnúť, respektíve aktuálne patria medzi top odborníkov na kávu vo svete.

Emi Fukahori – svetová majsterka v príprave filtrovanej kávy za rok 2018 (2018 World Brewers Cup Champion), ktorá pochádza z Japonska, ale teraz žije vo Švajčiarku, kde otvorila vlastnú kaviareň, Richard Stiller zastupujúci Specialty Coffee Association v Londýne ako vyhlasovateľská organizácia celosvetových majstrovstiev, Monika Palová – Slovenka, ktorá už 10 rokov žije v Írsku a pracuje pre veľmi známu pražiareň kávy 3FE ako hlavná pražiarka, no a v neposlednom rade aj Gwilym Davies a Petra Davies Veselá – dve veľké kávové „celebrity“. Žijú síce v Čechách, kde majú vlastné školiace stredisko a teraz už aj pražiareň kávy, no ich kalendár je taký plný skrz eventov vo svete, že je ťažké dostať ich „pár kilometrov“ od Prahy, na Slovensko. Nám sa to podarilo.

Na tomto podujatí mali možnosť odprezentovať sa aj slovenskí pražiari. Máme teda na Slovensku kvalitnú kávu?

Dali sme možnosť odprezentovať sa v prvom rade slovenským pražiarňam na brew a espresso baroch. Niektorí túto ponuku prijali, iní nie. Na Slovensku je veľmi veľa pražiarní kvalitnej výberovej kávy. Myslím si však, že dôležitejšie ako robiť si marketing na svojom piesočku, je stretávanie sa s odbornou a laickou verejnosťou na takýchto eventoch.

Čo všetko si mal v rámci marketingu a organizácie na starosti?

Asi to nebudem celkom rozvíjať, ale bolo to 6 mesiacov tvrdej práce. Nielen mojej, ale nášho SCA Slovakia tímu, ktorý toto všetko robí bez nároku na akýkoľvek honorár, po nociach a často s vypätím posledných síl. Často sa pýtame, prečo to robíme, ale keď vidíme tie spokojné tváre ľudí počas eventu, je to jednoznačná odpoveď. Mojou hlavnou prácou bolo zabezpečiť komunikačne celú akciu a doslova spraviť takú kampaň, aby na každého, nie len odborníka v káve, ale aj laického kávového milovníka, vyskakovala táto udalosť z každej strany a on nemal inú šancu, len sa jej zúčastniť. A v tomto prípade to nie je len spraviť pár Facebook a Instagram príspevkov, ale dôkladne cieliť a poznať ľudí, ich návyky.

Samozrejme, koordinácia dobrovoľníkov, ktorých bolo tento rok okolo 22, pretože ich práca je extra dôležitá a veľmi nám pomáhajú počas konania udalosti. Všetky ostatné veci musia ísť ako hodinky, takže hostia a porota musia niekde bývať, nesmie to byť ďaleko od miesta konania, aby stihli včas ráno prísť a večer nemuseli cez celé mesto kráčať na hotelovú izbu, zabezpečiť ich letenky, jedlo, raňajky na určitú hodinu, pretože porota sa musí špeciálne kalibrovať a jedlo im nesmie zatieniť chuťové vnemy. No a dôležitou súčasťou je aj komunikácia s partnermi, bez nich a ich finančnej pomoci by sme túto akciu nedokázali pripraviť a nedokázali by sme ani zabezpečiť cestu jednotlivým víťazom na celosvetové majstrovstvá.

Mal tento ročník silných súperov? Ako hodnotíš výsledky súťaže?

V niektorých kategóriách boli medzi prvým a druhým miestom výsledky tesné len o 0,5 bodu, čo je veľmi veľmi tesné. O čom to svedčí? Že súťažiaci sa dôkladne pripravovali, trénovali, že im táto súťaž nie je ľahostajná a idú naplno. Čo sa týka výsledkov súťaže, nedovolil by som si nikdy o nich pochybovať. Porota, ktorú vyberáme, pochádza z niekoľkých miest na svete (Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Česko, Slovensko, Anglicko, Amerika). Je tak nepravdepodobné, že by prišlo k akémukoľvek stretu záujmov alebo prilepšeniu výsledkov niektorému súťažiacemu. Naviac, porotu nepredstavujeme dopredu a súťažiaci sa s ňou spoznajú až v deň svojho súťažného vystúpenia.

Kto sa umiestnil na prvých miestach v jednotlivých súťažných kategóriách? Čo táto výhra pre jednotlivých víťazov znamená?

Vyhlasovanie bolo veľmi napínavé, no Slovensko budú reprezentovať ľudia ako Jakub Jandík v kategórii Cup Tasters (pôjde do Berlína), Dušan Pavelka v kategórii Coffee in Good Spirits (pôjde taktiež do Berlína), Lucia Ondrušková v kategórii Latte Art (pôjde rovnako do Berlína), Šimon Janík v kategórii Barista (reprezentovať bude v Bostone) a Mário Adamčík v kategórii Brewers Cup (pôjde do Bostonu).

Z časti táto výhra pre jednotlivých súťažiacich znamená prestíž. Sú najlepšími baristami za rok 2019 na Slovensku – toto im už nikto nezoberie a nikto ich nepredbehne. Sú to ľudia denne pracujúci v prevádzkach po celom Slovensku, čiže ďalšou charakteristikou pre nich je, že získali zo strany ľudí pocit dôvery – v zmysle, že v prevádzkach, ktoré zastupujú nesmú poľaviť v kvalite a pripravovať kávu poctivo, kvalitne a s dôrazom na perfekcionizmus. No a ako posledné, získali možnosť ísť reprezentovať Slovensko na celosvetové baristicke majstrovstvá. Teraz musia pochopiť, že energiu a námahu, ktorú investovali na národné kolo musia zdvojnásobiť, pretože súperi, ktorí ich čakajú v Berlíne a Bostone sú veľmi, ale veľmi namakaní a vytrénovaní.

Takže výhrou sa to pre nich nekončí, ale práveže začína. Je už len na nich, ako sa k tomu postavia, no krásnym dôkazom úspešnosti vďaka výhre je náš Martin Hudák, rodák zo Slovenska, ktorý sa v roku 2017 stal Majstrom sveta v kategórii Coffee in Good Spirits a táto výhra mu otvorila dvere do celého sveta. Je rešpektovaným odborníkom na kávu a keď vidím na jeho Facebooku, kde všade cestuje, len ticho závidím. Ale dostať sa až na jeho miesto nie je nemožné. Chce to len vytrvalosť a množstvo tréningu. Verím, že sa tohtoročné naše horúce želiezka v ohni posnažia najviac ako vedia.

Tento rok bola táto akcia obohatená o jedinečné priestory národnej kultúrnej pamiatky Mozartovho domu z 18. stočočia. Vieš nám prezradiť, na čo špeciálne sa môžeme tešiť v ďalšom ročníku súťaže Barista?

Momentálne sme vo fáze, kedy sme asi všetci organizátori dospávali pol rok nonstop práce, v týchto dňoch začíname pracovať na fotografiách a aftermovie – z marketingového hľadiska sú tieto veci veľmi dôležité.

Niekedy okolo mája však končí dvojročné obdobie aktuálnych koordinátorov SCA Slovakia. Budú teda nové voľby a snáď budú aj nové tváre, ktoré budú akciu robiť plnohodnotne a hlavne pre dobro kávovej komunity, odhliadnuc od akéhokoľvek bohapustého obohacovania sa na úkor tejto skvelej kávovej komunity a milovníkov výberovej kávy. Možno opätovne zvolia niektorých z nás, ktorí sa rozhodneme kandidovať na post koordinátorov, ale to uvidíme až na základe výsledkov. Ak sa to podarí, budeme pokračovať v intenzite akcie, ktorá nie je len klasickou kávovou súťažou, ale aj zážitkom vizuálnym, chuťovým a kultúrnym.