Schovať centrum horského strediska do terénu? Slovenskí architekti sa s touto výzvou popasovali a vytvorili unikát

  • Bachledova dolina je známa najmä vďaka Chodníku korunami stromov
  • V jeho blízkosti však čoskoro pribudne zaujímavý projekt, ktorého súčasťou bude reštaurácia a 3 apartmány
bachledka
Compass architekti/ Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata © BoysPlayNice
  • Bachledova dolina je známa najmä vďaka Chodníku korunami stromov
  • V jeho blízkosti však čoskoro pribudne zaujímavý projekt, ktorého súčasťou bude reštaurácia a 3 apartmány

Areál v Bachledovej doline navštívi denne približne 6 000 turistov. Aj kvôli tomu bolo nutné na tomto území vybudovať zázemie, ktoré bude slúžiť ako centrum strediska. Túto úlohu sa rozhodli splniť architekti z Compass Architekt. Fotografie projektu zverejnil portál earch.cz

Hlavným cieľom architektonického štúdia Compass Architekt bolo dosiahnuť maximálne splynutie stavby s terénom. Budova by nemala narúšať okolitú prírodu a tým pádom ju architekti vložili priamo do terénu.

zdroj: Compass architekti/ Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata © BoysPlayNice

Vznikli tak podzemné denné priestory, ktoré sú otvorené. Pri tomto riešení dosť pomohla aj orientácia svahu smerom na juh. V týchto otvorených priestoroch sa bude nachádzať reštaurácia. Návštevníci si tak budú môcť okrem chutného jedla vychutnať aj úchvatný výhľad na krásne Belianske Tatry. 

zdroj: Compass architekti/ Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata © BoysPlayNice

Zložité tvary

Budova zaujme už na prvý pohľad svojím netradičným tvarom. Ten bolo možné vyskladať vďaka smrekovým doskám, ktoré dopĺňajú betón a drevo. Pre tieto materiály sa architekti rozhodli kvôli tomu, že dokonale ladia s horským prostredím.

Hoci exteriéru budovy dominuje betón, v interiéri to je drevo. Nachádza sa napríklad aj na stenách apartmánov, ktorú sú taktiež súčasťou stavby. Drevo však nájdeš aj v dennej časti ako obklad barových pultov alebo deliacich priečok. 

zdroj: Compass architekti/ Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata © BoysPlayNice

zdroj: Compass architekti/ Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata © BoysPlayNice

Apartmány sa nachádzajú v nižšom podlaží budovy. Sú rozdelené do hlavného priestoru s menším kuchynským kútikom, dvoch spální so šatníkom a kúpeľňou. Zaujímavosťou je, že nad šatníkom je ukrytý malý spací kút, ku ktorému sa návštevníci dostanú pomocou rebríka. 

Vstup do jednotlivých apartmánov je vyriešený taktiež zaujímavo. Vstupuje sa do nich cez multifunkčný priestor, ktorý je spoločný. Slúžiť môže ako televízna miestnosť, detský kútik alebo miestnosť na raňajky. Priestor sa dá veľmi rýchlo premeniť aj na konferenčnú sálu alebo učebňu. 

zdroj: Compass architekti/ Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata © BoysPlayNice

zdroj: Compass architekti/ Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata © BoysPlayNice

zdroj: Compass architekti/ Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata © BoysPlayNice

 

Zdroj: earch.cz

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK