Pracovníci gastra sa majú vyrovnať s tým, že z nich budú robotníci. Šéf českých odborov opäť šokuje

  • Nebolo to tak dávno čo šéf odborov Bohumír Dufek pobúril Čechov svojím tvrdením, že polovica reštaurácií je zbytočná, preto môžu skrachovať
  • Teraz znovu zopakoval svoje názory, pričom uviedol, že ľudia z cestovného ruchu, gastronómie a hotelierstva by sa mali rekvalifikovať
  • Podľa Dufeka by lepšie urobili keby prešli na robotnícke a technologické profesie
  • Šéf odborov chce rekvalifikovať aj živnostníkov, ktorí si to majú "myšlienkovo vyrovnať"
Kuchár, zvárač
Unsplash/Redcharlie/ Max LaRochelle
  • Nebolo to tak dávno čo šéf odborov Bohumír Dufek pobúril Čechov svojím tvrdením, že polovica reštaurácií je zbytočná, preto môžu skrachovať
  • Teraz znovu zopakoval svoje názory, pričom uviedol, že ľudia z cestovného ruchu, gastronómie a hotelierstva by sa mali rekvalifikovať
  • Podľa Dufeka by lepšie urobili keby prešli na robotnícke a technologické profesie
  • Šéf odborov chce rekvalifikovať aj živnostníkov, ktorí si to majú "myšlienkovo vyrovnať"

Nebolo to tak dávno, čo predseda Asociácie samostatných odborov Bohumír Dufek vyvolal vášne u obyvateľov Česka. Najskôr v rozhovore CNN Prima NEWS uviedol, že nech reštaurácie pokojne skrachujú, čo je podľa neho „očistný proces“. Ďalej tvrdil, že polovicu reštaurácií vlastne Česko nepotrebuje a sú to len „nalievarne“.

„Polovica reštaurácií je zbytočných, nech skrachujú.“ V Česku majú veselo, šéf odborov má jasno

Svoje tvrdenia potom zopakoval aj v dueli CNN Prima NEWS so známym šéfkuchárom a podnikateľom Zdeňkom Pohlreichom. Keď sa ho moderátorka pýtala, ako to myslel, odpovedal: „Ja si za tým stojím a možno to bude ešte horšie. Sú to podniky, kde sa nalieva len alkohol a nie je tam žiadna pridaná hodnota. Ku každej reštaurácii patrí slušná obsluha a slušné jedlo,“ povedal Dufek.

Česi ho chcú preplieskať 

Pre televíznu reláciu 168 hodín Českej televízie zase uviedol, že obedné menu za 160 českých korún (približne 6 eur)  je „nehoráznosť.“

Asociácia samostatných odborov je druhá najväčšia v Česku a tvrdenia Dufeka spustili vlnu kritiky od samostatných odborárov, politikov aj verejnosti. Niektorí ľudia na sociálnych sieťach dokonca želajú Dufekovi, aby ho dakto poriadne „preplieskal“.

Dufek, ktorý bol v minulosti aktívnym členom Komunistickej strany Československa (KSČ) sa nepoučil a znova sa v rozhovore pre web Asociácie pustil do reštaurácií a cestovného ruchu. Okrem toho si našiel nový cieľ, a to živnostníkov.

Z kuchárov robotníci ? 

„Najviac je postihnutý segment hotelierstva, reštaurácií a cestovného ruchu, a to hlavne v Prahe,” konštatoval Dufek v rozhovore, pričom uviedol, že segment služieb má 60-percentný podiel na českej ekonomike. Cestovný ruch tvorí podľa oficiálnych dát približne 3 percentá českého HDP.

Podľa neho bude treba, aby ľudia z týchto segmentov podstúpili rekvalifikačné kurzy. „Náš trh práce potrebuje predovšetkým robotnícke a technické profesie. Chýbajú kvalifikovaní remeselníci a súčasne aj stredoškoláci s maturitou, ktorí dokážu ovládať modernú techniku, ktorá sa presadzuje predovšetkým v priemyslovej výrobe, ale aj inde,” uviedol Dufek.

zdroj: Unsplash/ Michael Browning

Filozofoval aj o nastavení mysle živnostníkov, ktorým odporúča aby sa prestali sťažovať na štátnu pomoc ale radšej  zmenili profesiu. „Problém sa ukrýva v tom, že zamestnanci, ktorých ako odbory zastupujeme, sú zvyknutí počítať aj s vynútenou zmenou zamestnania či dokonca profesie, ale pre živnostníkov a samostatné OSVČ (Osoba samostatně výdělečně činná) je to nová životná situácia, z ktorou sa veľa z nich zatiaľ nevie myšlienkovo vyrovnať.”

Zdroje: Asociácie samostatných odborov, CNN Prima News

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá