Šikana od hygienikov? Známa trnavská reštaurácia má v čase krízy splniť bizarnú požiadavku

  • Pekáreň, cukráreň a reštaurácia zlúčili predaj do jednej prevádzky, aby zvýšili bezpečnosť a ušetrili
  • Kontrola z hygieny ich však núti predávať chlieb z pekárne a jedlo z reštaurácie v samostatných prevádzkach
  • Kontrolórom predaj tovaru naprieč prevádzkami doteraz neprekážal
Nádvorie je úspešný projekt rodiny Trnkovcov, ktorý počas epidémie len prežíva. Kontroly z úradov im situáciu ešte sťažujú., Archív Nádvorie; Pixabay.com/Philippe Ramakers
  • Pekáreň, cukráreň a reštaurácia zlúčili predaj do jednej prevádzky, aby zvýšili bezpečnosť a ušetrili
  • Kontrola z hygieny ich však núti predávať chlieb z pekárne a jedlo z reštaurácie v samostatných prevádzkach
  • Kontrolórom predaj tovaru naprieč prevádzkami doteraz neprekážal

Podnik Akademia, pekáreň Chlieb náš a Kaviareň Thalmeiner v Trnave netreba zvlášť predstavovať. Patria k novej generácii slovenskej gastronómie a až donedávna sa im darilo. Všetko sa však zmenilo príchodom epidémie.

Aby aspoň prežili, rozhodli sa spojiť prevádzky do jednej a v pekárni spravili okienko, kde predávali chlieb, balené jedlo z reštaurácie, či kávu so sebou.

Kontrola z hygieny však bola proti, v pekárni vraj nemá jedlo čo hľadať, aj keď sa pripravuje inde. „Nebavíme sa o situácii, že by sme pekárov nechali variť, alebo by sme nemali vybavenie na prípravu jedla. Všetko jedlo sa pripravuje v reštaurácii a v pekárni sa iba predáva. Nedá sa, lebo na papieri je pekáreň, čiže nedá sa nič robiť,“ uviedol na Facebooku jeden zo zakladateľov projektu Nádvorie Michal Trnka.

Dnes nás prišli navštíviť dve pani z hygieny.Asi viete, že máme v Trnave viacero gastronomických prevádzok: Kaviareň…

Gepostet von Michal Trnka am Donnerstag, 2. April 2020

Majitelia sa však nevzdali. Keďže mohli podľa regionálneho úradu verejného zdravotníctva predávať jedlo v reštaurácii, vzali kávovar a ostatné vybavenie a výdajné okienko presunuli o niekoľko metrov vedľa- do reštaurácie Akademia. Tu však nastal ďalší problém. V reštaurácii sa vraj nesmie predávať chlieb z pekárne.

Tí ,čo poznáte Akademiu viete, že sme tam chlieb predávali 2 roky, absolvovali množstvo kontrol a nikdy s tým žiadny problém nebol. Máme náš chlieb aj na menu v reštaurácii. Zrazu to nejde, pretože…?“ čuduje sa Trnka (syn spoluzakladateľa firmy ESET Miroslava Trnku) s dovetkom, že pani z hygieny si asi myslia, že chlieb nie je jedlo.

V skutočnosti neexistuje zákon či predpis na to, či môže reštaurácia predávať chlieb a pečivo. Naopak, veľa reštaurácií to tak aj robí, predáva vlastný chlieb a pečivo, alebo ponúka tovar od dodávateľa.

Správu budeme aktualizovať o vyjadrenie hygienikov.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech