Skutočná „vysoká škola života“: Titul v odbore dostaneš za labužnícke jedenie a popíjanie, na nudné prednášky zabudni

  • Vysedávanie na prednáškach, skúšky a prebdené noci. Aj o tom je vysoká škola
  • Odbor na prestížnej francúzskej univerzite však dáva zbohom nudným prednáškam
  • Študentom ponúka titul z jedenia, pitia a užívania si života
Untitled design - 2022-01-05T130814.929
Unsplash/Taisiia Shestopal, Unsplash/Kate Hliznitsova
  • Vysedávanie na prednáškach, skúšky a prebdené noci. Aj o tom je vysoká škola
  • Odbor na prestížnej francúzskej univerzite však dáva zbohom nudným prednáškam
  • Študentom ponúka titul z jedenia, pitia a užívania si života

Univerzita politických vied vo francúzskom meste Lille ponúka magisterský kurz s názvom BMV, skratka pre „boire (piť), manger (jesť), vivre (žiť)“, informuje portál Unilad.

Víno, tvrdý alkohol aj kvalitné gastro 

Na svoje si tam prídu aj tí najlenivejší študenti. Na kurze sa naučia všetko o chutne pripravenom jedle, o kvalitnom víne aj tvrdom alkohole. Zároveň nadobudnú pocit spokojného života. 

Súčasťou študijného programu sú aj moduly gastro-diplomacia, potravinárske technológie. Okrem toho kurz zahŕňa boj proti sexizmu v kuchyni, čím reaguje na vlnu sťažností zamestnancov na zneužívanie zo strany nadradených šéfkuchárov. 

Lektor Benôit Lengaigne vedie lekcie o „pozemských potravinách“, zatiaľ čo prednášky sa doteraz zameriavali na témy ako rastlinné alternatívy mäsa, história poľnohospodárstva a sila ekologických značiek, uvádza The Telegraph.

Tajomstvo piatej chute i rozoznanie dobre kávy od tej horšej

Študenti sa zúčastňujú aj na konferenciách, aby si rozšírili svoje vedomosti. Učia sa o témach, ako sú tajomstvá piatej chuti, rozoznanie dobrej kávy od tej horšej, ktorú prednáša Dajo Aertssen, vicemajster sveta v degustácii kávy.

Lektor priznáva, že odbor sa nemá podobať na Michelinský kurz. Ide o jeden z najlepších spôsobov, ako u 20-ročných študentoch zapáliť vášeň pre zmenu alebo záchranu sveta prostredníctvom ich budúceho povolania. Tiež podnecuje ich vášeň ku kvalitnej gastronómii.

Študentka kurzu Clémence Ricartová pre francúzsky denník Le Monde povedala, že sa so svojimi spolužiakmi vrhli do tohto kurzu bez toho, aby vedeli, o čo v ňom ide, napriek tomu je to fascinujúce.

„Je to magisterský kurz, ktorý nás spája okolo jednej vášne: sveta gastronómie a jedla. Vzhľadom na núdzovú situáciu v oblasti klímy budú potraviny v jadre globálnych výziev,“ dodala.

Eseje aj herectvo

Okrem písania esejí sú študenti hodnotení aj na základe rolí, ktoré hrajú. Študenti sa hrajú na televíznych novinárov a šéfov spoločností rozvážajúcich jedlo, ako je napríklad Uber, a to preto, aby sa navzájom pýtali na burzové kótovanie či na neisté pracovné podmienky.

Jeden zo študentov, ktorý je v prvom ročníku, uviedol, že sa spočiatku pýtali sami seba, či sa naši budúci zamestnávatelia budú smiať, keď uvidia v našom životopise titul „piť, jesť, žiť“, ale nadobudli sebadôveru, keď si vypočuli názory podnikov na tento projekt.

Zdroje: unilad.co.uk, telegraph.co.uk, news18.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie