Skvelé správy: Slovenská špecialita žiari v prestížnom rebríčku. Ľudia sa do nej zamilovali

  • Slovenská špecialita prekvapila v rebríčku
  • Nájdeš ju pritom na každom trhu alebo jarmoku
placky
TASR: František Iván,Ladislav Vallach
  • Slovenská špecialita prekvapila v rebríčku
  • Nájdeš ju pritom na každom trhu alebo jarmoku

Zemiakové placky 

Zemiakové placky by sme mohli nazvať aj národným klenotom medzi trhovými a jarmokovými jedlami. Opäť rovnako ako pri haluškách je základnou surovinou zemiak.

Veľa krajín má svoju vlastnú verziu zemiakovej placky, niekedy sa dokonca považuje za raňajkové jedlo ako v prípade hash brownu. Možno aj vďaka našej kombinácii s múkou a zmesou korenín sme sa so zemiakovými plackami dostali na neuveriteľné 4. miesto. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lydia Argilli/ Food Photographer/ Recipes developer (@recepis.sk)

Na zemiakové placky ťažko odporučiť prevádzku, je to totiž také jednoduché jedlo, že ho zvládneš aj ty doma. Často je však rozhodujúce, s čím placky ješ. Podľa mnohých je totiž najlepšou kombináciou kyslá smotana, orestovaná zlatistá cibuľka a vypečené kúsky slaniny. Kreativite sa však v tomto prípade limity nekladú.

Toum

Prvú priečku obsadilo jedlo Toum. Je to autentická pasta z Libanonu, kde je hlavnou prísadou libanonský cesnak. Pre mnohých je toto jedlo neznáme, ale ako portál Taste Atlas aj píše, tak táto pasta sa pripravuje z celých strúčikov cesnaku, ktoré sa pomaly drvia v mažiari alebo sa v súčasnosti jednoducho pomelú v mixéri.

Počas tohto postupu sa jemne pridáva olej (najlepšie neutrálny olej, ako je repkový, alebo aromatický olivový), aby sa vytvorila jednotná cesnaková pasta s neobvyklou, nadýchanou štruktúrou.

Nakoniec sa do zmesi pridá soľ a citrónová šťava, čím pasta získa slanú chuť a farbu slonovej kosti. Toum sa používa do marinád, omáčok a dipov a môže obohatiť každé jedlo. Zvyčajne sa kombinuje s kuracím mäsom v tradičných jedlách, ako je pečené kurča, kuracie špízy alebo kuracia šawarma, ale bežne sa kombinuje aj s hovädzím, jahňacím alebo kozím mäsom.

Aké sú najlepšie zeleninové pokrmy jednotlivých krajín podľa umelej inteligencie? 

  1. Taliansko – Lasagne: Vrstvené cestovinové pláty s vrstvami paradajkovej omáčky, bešamelu, mäsa a zeleniny.
  2. India – Saag Paneer: Klasické jedlo z paneeru (tvarohového syra) v špenátovej omáčke.
  3. Grécko – Moussaka: Pečená vrstvená zelenina (často baklažán) s mäsom a bešamelovou omáčkou.
  4. Mexiko – Enchiladas: Tortilly plnené zeleninovou náplňou a poliate omáčkou z paradajok a syrom.
  5. Japonsko – Yasai Itame: Zeleninová miešanina na rýchlo orestovaná s často používanými zeleninami, ako sú mrkva, paprika a kapusta.
  6. Thajsko – Som tam: Klasický zeleninový miešaný šalát s bylinkami, arašidmi a koreninou.
  7. Čína – Kung Pao: Korenené kung pao jedlo s kalerábom, arašidmi a inými zeleninami.
  8. Francúzsko – Ratatouille: Tradičné provensálske jedlo s miešanými zeleninami, ako sú baklažán, cukety, papriky a paradajky.
  9. Thajsko – Zeleninový zeleninový kari: Kokosová mliečna zeleninová omáčka s koreninami, ktorá sa podáva s ryžou.
  10. India – Chana Masala: Zeleninové kari z cíceru s paradajkovou omáčkou a korením.
Zdroje: Taste Atlas , AI, Taste Atlas/Toum

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá