Skvost na zelenej lúke: Letné dizajnové sídlo z dielne českých architektov pre tri generácie

  • Dom v stredných Čechách je určený pre tri generácie
  • Na ploche 235 štvorcových metrov sa nachádza všetko, čo pre svoj komfort potrebujú ľudia doslova všetkých vekových skupín
  • Vyrástol na zelenej lúke a stoja za ním architekti zo štúdia DDAANN
 srcset
Boys Play Nice Photography & Concept
  • Dom v stredných Čechách je určený pre tri generácie
  • Na ploche 235 štvorcových metrov sa nachádza všetko, čo pre svoj komfort potrebujú ľudia doslova všetkých vekových skupín
  • Vyrástol na zelenej lúke a stoja za ním architekti zo štúdia DDAANN

Dom je poskladaný z niekoľkých menších, na seba nadväzujúcich objemov. Ide o letné sídlo pre tri generácie a situované je na lúke, obklopenej lesmi v stredných Čechách.

Rozpočet bol 7 miliónov českých korún, a teda 280 tisíc eur bez pár korún.

zdroj: Letná sídlo sa nachádza v Zaječicích, doslova na zelenej lúke / Boys Place Nice Photography and Concept

Stavba je čerstvá. Každá časť domu slúži inému účelu a tak v ňom bezproblémovo dokážu kooperovať tri generácie bez toho, aby im chýbal vlastný priestor na život. Dom je hotový tak, ako ho vidíš. V prípade náhlej potreby ateliéru je pre jeho nedefinovateľný tvar možné realizovať sa.

Každá generácia ma svoje súkromie

Starí rodičia majú svoju útulnú časť s obytným kútom, spálňou a hygienickým zázemím. Rodičia majú zase k dispozícii priestrannú spálňu, kúpeľňu aj pracovňu, ktorá môže zároveň slúžiť aj ako hosťovská izba.

zdroj: Boys Play Nice Photography & Concept

Chlapci majú svoje kráľovstvo na druhom poschodí. Odtiaľ majú výborný prehľad o tom, čo sa deje navôkol.

Ústrednou časťou celého domu je kuchyňa. Tu sa totiž odohráva celý sociálny život rodiny. Okrem kuchynskej časti s priestrannou a minimalisticky vyzerajúcou pracovnou plochou je súčasťou priestoru aj svetlá jedáleň. Vďaka obrovským oknám, ktoré smerujú na terasu sa do centrálnej miestnosti dostáva nadpriemerné množstvo denného svetla.

Vstupné priestory s funkčným využitím

Kôlňa s dielňou ale aj krytá terasa, to všetko je súčasťou vstupných priestorov.

Na stavbu nadväzuje južná terasa a v jej rohu sa týči vysoký stĺp. Po ňom sa ťahá zeleň, ktorá zasahuje aj do rastlinami prerastenej pergoly. Tu sa nachádza záhradná sprcha, a na špičke sa točia vrtule malej veternej elektrárne.

zdroj: Boys Play Nice Photography & Concept

Celý dom obklopuje veľká záhrada. Tu rastú stromy, rodina tu pestuje ovocie, zeleninu ale aj bylinky do kuchyne.

Strechu pokrýva vlnitý plech, vonkajšia fasáda je biela, a dopĺňa ju drevená terasa.

Interiér je absolútne minimalistický, svetlý, prevláda svetlé drevo. Úložné priestory sú veľké a veľmi efektívne zapracované do interiérového konceptu.

Všade je drevo a čistá biela a sivá farba.

Za projektom stojí architektonické štúdio DDAANN, konkrétne architekti Daniel Rohan a Daniel Baudis.

Najnovšie video