Sladká pasca ktorá ti „zlomí“ srdce: Sladidlo v žuvačkách a zubných pastách môže zvyšovať riziko infarktu a mŕtvice

  • Skrytá hrozba v diétnych potravinách
  • Sladidlo erytritol spojili s vážnymi kardiovaskulárnymi problémami
sladilo, šálka
  • Skrytá hrozba v diétnych potravinách
  • Sladidlo erytritol spojili s vážnymi kardiovaskulárnymi problémami
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Máš rád sladké, no radšej si dopraješ dietnejšiu verziu svojich obľúbených sladkostí? Podľa nových zistení vedcov si až tak veľmi nepomáhaš. Erytritol, populárne umelé sladidlo známe pre nízky obsah kalórií a priaznivý účinok na hladinu cukru v krvi, nie je až taký bezpečný, ako sa doteraz zdalo. 

Erytritol nájdeme v nealkoholických nápojoch, žuvačkách, proteínových tyčinkách, ba dokonca aj v zubných pastách.

V posledných rokoch sme si na „diétne“ sladidlá zvykli. Mnohí ľudia ich vnímajú ako bezpečnú náhradu cukru. Nové výskumy však naznačujú, že erytritol môže skrývať zdravotné riziká, ktoré si donedávna široká verejnosť nevšimla. 

Riziko mozgovej príhody a srdcového infarktu

Výskum tímu z Cleveland Clinic, publikovaný v prestížnom časopise Nature Medicine, preukázal spojenie medzi zvýšenými hladinami erytritolu v krvi a zvýšeným rizikom závažných kardiovaskulárnych príhod. Medzi najčastejšie patria infarkt myokardu či mozgová príhoda.

V úvodnej štúdii vedci sledovali viac ako 1 000 pacientov počas troch rokov. Zistili, že ľudia s najvyššími koncentráciami erytritolu v krvi mali dvojnásobne vyššie riziko srdcovocievnych udalostí v porovnaní s tými s najnižšími hodnotami. Výsledky následne potvrdili aj v ďalších dvoch skupinách s takmer 3 000 účastníkmi v USA a Európe.

Vedci podľa časopisu Nature v inej štúdii navyše preukázali, že po konzumácii nápoja sladeného erytritolom sa jeho hladiny v krvi zvýšili tisícnásobne a ostali vysoké aj niekoľko dní. To je dostatočne dlho na to, aby ovplyvnili funkciu krvných doštičiek.

Erytritol totiž zvyšuje ich citlivosť na zrážanie, čím sa zrýchľuje tvorba krvných zrazenín, čo môže viesť k upchatiu ciev a vážnym následkom ako infarkt či mŕtvica.

Ako pôsobí erytritol na mozgové cievy?

Štúdia University of Colorado Boulder, na ktorú upozornil slovenský denník Pravda, sa zamerala na mikroskopickú úroveň. Vedci sa pozreli konkrétne na to, ako sladidlo pôsobí na bunky mozgových ciev.

Už trojhodinová expozícia erytritolu podľa výskumu spôsobuje u buniek stresovú reakciu a vedie k tvorbe voľných radikálov, teda molekúl, ktoré poškodzujú DNA, proteíny a bunkové membrány.

Ešte alarmujúcejšie je, že erytritol narúša tvorbu oxidu dusnatého, látky, ktorá je kľúčová pre rozšírenie ciev a správny prietok krvi. Výsledkom je, že cievy sa sťahujú a strácajú pružnosť, čo obmedzuje prúdenie krvi do mozgu a môže zvyšovať riziko mozgovej príhody.

Výskumníčka Auburn Berryová v rámci štúdie vysvetlila, že kombinácia zúžených ciev a zníženej schopnosti rozpúšťať krvné zrazeniny vytvára podmienky pre vážne kardiovaskulárne udalosti.

Prečo je to také znepokojujúce?

Jedným z dôvodov, prečo tieto výsledky vyvolali obavy, je fakt, že erytritol sa často nenachádza na etiketách produktov, hoci je široko používaný. Ako upozorňuje NIH (National Institutes of Health), sladidlá ako erytritol patria do kategórie tzv. cukrových alkoholov, ktoré nemusia byť osobitne uvedené na výživových štítkoch.

Mnohí konzumenti tak nemajú ani tušenie, že ho konzumujú. Niektorí aj pravidelne a vo veľkých množstvách. Čo však robiť so svojimi obľúbenými maškrtami po tomto zistení? V prvom rade nepanikáriť. 

Aj keď výskumníci nehovoria o okamžitom zákaze sladidla, žiadajú opatrnosť a rozsiahlejšie štúdie. „Sladidlá ako erytritol v posledných rokoch prudko narástli na popularite, ale potrebujeme viac dôkazov o ich dlhodobých účinkoch,“ uviedol Dr. Hazen.

„Srdcovo-cievne ochorenia sa vyvíjajú postupne a musíme sa uistiť, že to, čo jeme, nie je skrytým prispievateľom k ich vzniku,“ uzavrel. 

Čítaj viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: Cleveland Clinic, Nature, Pravda, National Institue of Health

Najnovšie videá

Trendové videá