Slováci čelia „tichej epidémii“, ktorá prichádza bez bolesti a príznakov. Ochorenie zabíja v najproduktívnejšom veku

  • Nebezpečné ochorenie zabíja mladých vo veku 25 – 45 rokov
  • Väčšina ľudí o ňom nevie, prejavuje sa až v pokročilom štádiu
Muž sa chytá za brucho, rakovina žalúdka
  • Nebezpečné ochorenie zabíja mladých vo veku 25 – 45 rokov
  • Väčšina ľudí o ňom nevie, prejavuje sa až v pokročilom štádiu
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Pečeň, ktorá každú minútu prefiltruje takmer 2 litre krvi, sa stáva terčom jednej z najzávažnejších civilizačných hrozieb súčasnosti. Viac ako 15 miliónov ľudí v USA, Veľkej Británii, Nemecku a Francúzsku žije s najagresívnejšou formou stukovatenia pečene, no netuší o tom.

Tento problém neobchádza ani Slovensko, práve naopak. Podľa informácií agentúry SITA patrí medzi najohrozenejšie krajiny v Európe.

5 miliónov nediagnostikovaných prípadov

Štúdia publikovaná v prestížnom časopise Lancet Gastroenterology & Hepatology upozorňuje, že pečeňové ochorenia predstavujú najčastejšiu príčinu úmrtí Slovákov vo vekovej skupine od 25 do 45 rokov.

Výskumníci z viacerých renomovaných inštitúcií skúmali prevalenciu a diagnostické stratégie nealkoholového stukovatenia pečene (NAFLD) aj v Spojených štátoch, Spojenom kráľovstve, Nemecku a Francúzsku. Ich závery sú alarmujúce. Viac než 15 miliónov ľudí má pokročilú formu NAFLD, no bez stanovenia diagnózy, a teda aj bez možnosti včasnej intervencie.

Profesor globálneho zdravia Jeffrey Lazarus, jeden z hlavných autorov štúdie, varuje pred ďalšími dôsledkami: „Nediagnostikovaná NAFLD nás oberá o miliardy eur v podobe strát na produktivite a zhoršenej kvalite života. Ak sa nám nepodarí aspoň zdvojnásobiť mieru diagnostiky, ako aj rozšíriť prístup k liečbe a dlhodobej starostlivosti, očakávame, že náklady na zdravotnú starostlivosť sa do dvoch dekád strojnásobia,“ cituje portál The Guardian.

Podobný názor zastáva aj profesor Emmanouil Tsochatzis z University College London, popredný hepatológ a klinický konzultant. „Bez razantného zrýchlenia diagnostiky a lepšieho prístupu k liečbe sa budeme musieť pripraviť na dramatický nárast nielen úmrtnosti, ale aj nákladov na zdravotnú a sociálnu starostlivosť.“

Čo ohrozuje našu pečeň a ako s tým bojovať

Alkohol ostáva notoricky známym nepriateľom pečene. Zvýšený príjem alkoholu vedie k ukladaniu tuku a následnému vzniku fibrózy, ktorá sa časom mení na rozsiahle zjazvenie – cirhózu. Pri tomto štádiu už pečeň nie je schopná plniť svoje funkcie. Nedokáže dostatočne detoxikovať organizmus ani produkovať látky potrebné pre prežitie.

Alkohol však nie je jediným faktorom, ktorý ohrozuje pečeň. Čoraz viac ľudí trpí takzvaným nealkoholovým stukovatením pečene – komplexným metabolickým ochorením, ktoré dnes odborníci označujú ako NAFLD. Vzniká v dôsledku inzulínovej rezistencie, obezity, sedavého životného štýlu a nevhodnej výživy, bohatej na jednoduché cukry a priemyselne spracované potraviny.

Odborne sa NAFLD rozdeľuje na dva základné typy. Prvý, známy ako NAFL (nealkoholové tukové ochorenie pečene), predstavuje menej závažné štádium, pri ktorom síce dochádza k akumulácii tuku v pečeňových bunkách, no bez prítomnosti zápalu alebo nekrózy. Aj napriek tomu nesie riziko progresie.

Druhá forma, označovaná ako NASH (nealkoholová steatohepatitída), už zahŕňa zápalové procesy a poškodenie hepatocytov. Pri tomto type sa výrazne zvyšuje riziko prechodu do fibrózy, cirhózy alebo hepatocelulárneho karcinómu.

Pečeň pritom zvyčajne nebolí a nevykazuje žiadne symptómy. Až v pokročilých štádiách sa objavuje chronická únava, tlak alebo bolesť v pravej hornej časti brucha, neúmyselné chudnutie, poruchy trávenia, nahromadenie tekutín v brušnej dutine, opuchy dolných končatín či zožltnutie pokožky a očných bielok.

Diagnostika NAFLD si vyžaduje kombináciu biochemických vyšetrení, najmä stanovenie hladín pečeňových enzýmov, spolu s ultrazvukovým vyšetrením pečene. V komplikovanejších prípadoch sa indikuje elastografia alebo biopsia, ktoré umožňujú presnejšie určiť rozsah zápalu a fibrózy.

Starostlivosť o pečeň by mala zahŕňať:

– postupnú a udržateľnú redukciu telesnej hmotnosti,
– výživu postavenú na rastlinnej báze a bohatú na vlákninu, antioxidanty aj bioaktívne zlúčeniny,
– obmedzenie živočíšnych tukov, priemyselne spracovaných potravín a pridaného cukru,
– pravidelný pohyb, minimálne 150 minút aeróbnej aktivity týždenne,
– kontrolu glykémie a lipidového profilu,
– elimináciu alkoholu a fajčenia.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: SITA, The Guardian, Lancet Gastroenterology & Hepatology

Najnovšie videá

Trendové videá