Slováci majú michelinské reštaurácie hneď „za rohom“. Naješ sa tu doslova za pár šupov

  • Najbližšia michelinská reštaurácia sa nachádza len niekoľko desiatok kilometrov od Slovenska
  • Reštaurácie svojich zákazníkov očaria nielen kvalitným jedlom
Michelinské reštaurácie, Loft Viedeň
Reštaurácia Loft Viedeň, dasloftwien.at
  • Najbližšia michelinská reštaurácia sa nachádza len niekoľko desiatok kilometrov od Slovenska
  • Reštaurácie svojich zákazníkov očaria nielen kvalitným jedlom

Slovenská kuchyňa, napriek svojej pomerne vysokej kvalite, zatiaľ nedosiahla michelinský štandard. Podnik, ktorý môže svoje meno ozdobiť michelinskou hviezdou, je nespochybniteľne miestom, kde sa podáva to najlepšie jedlo. Maximálny počet michelinských hviezd, ktoré môže reštaurácia získať, je tri.

Ako uviedol portál Profi kuchár, v prípade, že má podnik jednu, určite sa oplatí v ňom zastaviť. V prípade, že reštaurácia vlastní dve hviezdy, je hodné kvôli nej podniknúť aj mimoriadnu cestu. Ak má naopak podnik až tri hviezdy, je rozhodne opodstatnené kvôli nemu vycestovať.

Čo je to vlastne michelinská hviezda?

Michelinská hviezda je prestížne ocenenie, po ktorom túžia mnohé reštaurácie po celom svete. Je však iba hŕstka vyvolených, ktorým sa podarí získať aspoň jednu. Tento symbol kvality sa často spája s luxusom, drahými jedlami a malými porciami. Vedel si ale, že na samom počiatku to tak vôbec nebolo?

Pokazené koleso bicykla

Ako píše stránka Michelin guide, koncom 19. storočia bratia André a Éduard Michelin z Francúzska stretli istého cyklistu, ktorému sa pokazila pneumatika na kolese. Keďže viedli spoločnosť zdedenú po svojom starom otcovi, kde pracovali s kaučukovou gumou, pneumatiku sa rozhodli opraviť.

V tomto období to však znamenalo, že pneumatiku museli z ráfiku kolesa vyrezať a potom ju nanovo nalepiť, čo so samotným schnutím zabralo celý deň.

Bratov oprava pneumatiky natoľko zaujala, že začali pracovať na jej vylepšenej verzii a prišli s nápadom vyrábať pneumatiky, ktoré by nebolo treba lepiť na ráfik. V roku 1989 založili spoločnosť Michelin a o dva roky neskôr získali patent na odnímateľnú pneumatiku.

Príručka na cesty

Písal sa začiatok 20. storočia a na európskych cestách sa premávalo ešte stále veľmi málo áut. Ak však autá málo jazdia, je logické, že pneumatiky tak skoro neopotrebujú a biznis dvoch bratov by natoľko neprosperoval. Rozhodli sa preto vydávať príručku, vďaka ktorej by motorizmus spopularizovali.

Spočiatku červený bedeker, ako uvádza aj stránka Profikuchar, obsahoval prevažne zoznam autoservisov, mapy, čerpacie stanice a aj reštaurácie. Vydávaný bol iba pre Francúzsko.  

Traduje sa, že André Michelin raz navštívil autoservis a videl, že si ich príručkou majiteľ podopiera stolík. Začali sa tak riadiť heslom „Človek naozaj oceňuje len to, za čo zaplatí“ a bedeker sa rozhodli predávať za 7 frankov.

Práve reštaurácie neskôr zoradili do kategórií, vďaka čomu si ľudia mohli lepšie vybrať, ktorá by im viac vyhovovala a popularita  sprievodcu rástla práve kvôli tejto časti.

Bratia Michelinovci tak zamestnali sieť inšpektorov, ktorí navštevovali konkrétne reštaurácie a kontrolovali ich. Na základe toho začali neskôr reštauráciám za ich výborné služby udeľovať ocenenie v symbole hviezdy. Neskôr mohli reštaurácie získať až tri hviezdy – rovnako, ako je to dnes.

Ak máš chuť vycestovať za gastronomickým zážitkom, tvoja cesta nemusí byť vôbec dlhá. Michelinské reštaurácie sa totiž nachádzajú v blízkosti Slovenska a cesta za niektorými dokonca vôbec netrvá dlho. Vybrali sme 6 podnikov, z ktorých odídeš určite spokojný.

Das Loft, Viedeň

Azda najbližšia reštaurácia, ktorá bola pôvodne ocenená michelinskou hviezdou, sa nachádza v neďalekej Viedni. Podľa stránky podniku návštevníci tvrdia, že disponuje tým najúžasnejším výhľadom na mesto. Práve výhľady sú to, čo väčšina návštevníkov chváli na Trip Advisore. Niekoľko recenzií dokonca tvrdí, že návštevníci platia za výhľad, nie za jedlo.

Okrem tohto unikátneho výhľadu z 18. poschodia si však užiješ jedlo, po ktorom sa ti skrúti jazyk. Podnik ponúka modernú kuchyňu. 

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: profikuchar.sk, michelin.com, pneueshop.sk, dasloftwien.at, entree-restaurant.cz, tripadvisor.com, tripadvisor.com, costesdowntown.hu, tripadvisor.com, 1881.com, aromi.lacollezione.cz

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá