Slováci budú na prestížnej súťaži variť o zlato: Správne uchopená domáca gastronómia má čo ponúknuť, tvrdí kouč

  • Na prestížnej kuchárskej súťaži Global Chefs Challenge budú Slováci bojovať o zlato
  • Pre Startitup prezradili, ako súťaž prebiehala a na čo sa tešia
Slováci na prestížnej Global Chefs Challenge NTKS
  • Na prestížnej kuchárskej súťaži Global Chefs Challenge budú Slováci bojovať o zlato
  • Pre Startitup prezradili, ako súťaž prebiehala a na čo sa tešia

Slováci zažívajú mimoriadny úspech. Náš tím postúpil v prestížnej súťaži Global Chefs Challenge, kde budú bojovať o zlato. Pre Startitup poskytli exkluzívny rozhovor kouč národného tímu Jozef Hromják, súťažiaci Andrej Róth a Alexandra Krajčovičová a pomocný kuchár, študent Alex Beer.

Slovenský národný kulinársky tím nadväzuje na prácu a úspechy národného tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) s viac ako 30-ročnou tradíciou. 

Víziou Národného tímu kuchárov Slovenska je tvoriť „Novú kuchyňu Slovenska“ ako jasnú identitu slovenskej gastronómie, reprezentovať Slovensko na medzinárodných kulinárskych súťažiach pre zviditeľnenie slovenskej gastronómie na svetovej scéne a spájať, vzdelávať a rozvíjať kuchársky stav a mladé kulinárske talenty na Slovensku.

Úspechy Národného tímu kuchárov Slovenska

Národný tím kuchárov získal v roku 2024 dve bronzové medaily na kulinárskej olympiáde IKA Culinary Olympics v Stuttgarte, čím v konkurencii 24 krajín z rôznych kútov sveta vybojoval výnimočný úspech pre slovenskú gastronómiu na medzinárodnom poli.

Vo februári 2025 dosiahol Národný tím kuchárov Slovenska na Európskom Grand Prix a semifinále GLOBAL CHEFS CHALLENGE 2025 historický úspech pre Slovensko, ktorým je postup na svetové finále GLOBAL CHEFS CHALLENGE 2026 vo Walese, vo Veľkej Británii.

Popri účasti na svetovom finále Global Chefs Challenge sú ďalšou súťažnou výzvou pre Národný tím kuchárov Slovenska na rok 2026 novembrové majstrovstvá sveta – Svetový kulinársky pohár v Luxemburgu. 

Alexandra Krajčovičová zabojovala 16. februára 2025 v juniorskej kategórii, kde súperila s konkurentmi z 13 krajín vrátane Talianska, Francúzska, Česka či Nórska. Aktuálne pracuje v trojmišelinke v Antverpách v Belgicku v reštaurácii Zilta.

V tvrdej konkurencii získala diplom a obsadila druhé miesto v regióne Stredná Európa: „Bola to pre mňa veľká česť reprezentovať Slovensko na takom prestížnom podujatí.“ Jej súťažné jedlo bolo zložené z teľacieho karé, teľacej pečene, textúr hlivy ustricovej, jablka, petržlenu a citrónu. 

Súťažné jedlo NTKS Global Chefs Challenge
zdroj: Archív/NTKS

Ako prebieha príprava na súťaže? 

Andrej Róth je šéfkuchár Hotela Residence Donovaly. Aktuálnym úspechom šéfkuchára je zisk druhého miesta v regióne Stredná Európa na európskom semifinále Global Chefs Challenge, čím Slovensku zabezpečil prvýkrát v histórii postup na svetové finále tejto prestížnej súťaže.

Zhodnotil, aké to je, keď sa ako vôbec prvému Slovákovi podarí takýto úspech: „Mieša sa množstvo pocitov, tými nosnými sú však obrovská radosť a hrdosť.“

Kouč súťažného tímu Global Chefs Challenge Jozef Hromjak je šéfkuchár Villa Sandy Resort, ktorý sa kuchárskemu remeslu venuje od svojich sedemnástich rokov.

Prezradil, kto a ako rozhoduje o tom, kto bude reprezentovať Slovensko: „Národný tím kuchárov Slovenska nadväzuje na viac ako 30-ročnú tradíciu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) a prácu národných tímov, ktoré tu boli pred nami. Práve od materského SZKC máme mandát na to, aby sme ako Národný tím kuchárov reprezentovali Slovensko na medzinárodných súťažiach. O tom, kto z Národného tímu na súťaž nastúpi, rozhoduje viacero faktorov. Od kvality výkonu až po kapacity na súťažnú prípravu.“

Tiež popísal to, ako prebieha príprava na európske semifinále v Rimini. Príprava sama osebe prebieha niekoľko mesiacov, pričom sa začína teoretickou časťou. Zahŕňa štúdium súťažných pravidiel a kreovanie súťažného menu v súlade so súťažným zadaním. Potom sa prechádza na praktickú časť, ktorú tvorí séria tréningov. Tu ladia detaily prevedenia súťažných jedál a tvrdo trénujú na prípravu. 

Pripomína, že súčasťou prípravy je aj organizácia samotného výjazdu na súťaž – príprava inventáru, surovín, technického zabezpečenia, dopravy a podobne, preto nie je súťažný tím nikdy na súťaži sám. Vždy je súčasťou širšieho organizačného tímu. 

Víťazné jedlo 

Tvrdá konkurencia medzi 18 európskymi krajinami zabezpečila to, že naši kuchári zabojovali s tým najlepším jedlom o miesto vo finále. Andrej spomína, že všetci mali rovnaké zadanie, či to boli reprezentanti krajín Talianska, Maďarska alebo Slovenska. Museli pripraviť jedlá s témami halibut a teľací chrbát i pečeň. 

Národný tím Slovensko
zdroj: Archív/NTKS

„Výsledkom boli dva súťažné pokrmy. Prvým bol teplý rybací chod – Halibut konfitovaný v masle a mousse z Mušle Sv. Jakuba, s omáčkou z mušlí, limetky i smotany a Jeruzalemský artičok v textúrach. Druhým chodom bol Teľací chrbát v crepinette s bylinami a paštétou z teľacej pečene, pyré z hrášku a ligurčeka, plnená šalotka, košíček z pohánkového cesta plnený ragú zo slaniny a Hlivy kráľovskej, so silným teľacím demi glace a feniklovým olejom,“ dodal. 

Za tento výkon dostali druhé miesto v regióne Stredná Európa, čím sa zaslúžili o to, že majú ako Slováci historický postup na svetové finále prestížnej Global Chefs Challenge. Uskutoční sa v roku 2026 vo Walese (Veľká Británia). 

Svoj rituál šťastia držia v tajnosti, aby aj naďalej fungoval. Jozef dodal, že najefektívnejším rituálom je tímová súdržnosť a poctivá príprava: „Naším cieľom je predstaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenských produktov a ukázať kreativitu, ktorá sa dá dosiahnuť kombináciou tradičných prvkov s modernými technikami. Fakt, že jedlá a výkony v súlade s Novou kuchyňou Slovenska nám zabezpečili nielen postup na svetové finále Global Chefs Challenge, ale napríklad aj 2 bronzové medaily na kulinárskej olympiáde IKA Culinary Olympics 2024, je dôkazom, že správne uchopená slovenská gastronómia má čo ponúknuť aj na medzinárodnom poli.“

Aké prekvapenia a chyby zažili počas súťaže? 

Počas súťaže ich prekvapilo viacero vecí. Andrej spomína na to, že si uvedomoval, aké kuchárske esá sú jeho konkurentmi. Preto do súťaže vstupoval s veľkou pokorou. „Pozitívne ma prekvapilo to, keď som sledoval svojich protivníkov v strese, pričom u mňa sa taká miera nervozity vôbec neprejavila, skôr som si to užíval,“ povedal. 

Na obrázku sú Roth, Beer, Hromják a Krajčovičová, NTKS 2025
zdroj: Archív/NTKS

Študenta Alexa prekvapila atmosféra medzi súťažiacimi a komisármi: „Napriek rivalite bola atmosféra veľmi priateľská a profesionálna. Negatívne ma prekvapila snáď len logistika – niekedy boli nejasnosti okolo časových harmonogramov pri podávaní predjedla a hlavného chodu.“

Pri takýchto súťažiach musí človek počítať aj s chybami. Kouč súťažného tímu Jozef prezradil, že sa im raz stalo, že jedna podstatná surovina zostala doma: „Práve v takýchto chvíľach sa ukáže súdržnosť tímu, ktorý dokáže problém vyriešiť.“

Podstatné je chcieť, odkazuje Jozef mladým kuchárom 

Hodnotenie súťaže vykonáva medzinárodná odborná porota zložená zo špičkových šéfkuchárov v pozícii komisárov. Hodnotia chuť jedál, ich vyváženosť, použité suroviny, spracovanie, prípravu, udržateľnosť, kreativitu, vizuálne spracovanie a čas. Preto je príprava na takúto súťaž mimoriadne dôležitá. 

V novembri 2026 sa Národný tím chystá do Luxemburgu na Svetový pohár kulinárov. Ešte predtým budú však variť o zlato. Andrej hovorí o veľkej zodpovednosti, pocite hrdosti a hlavne výzve, Alex spomína obrovskú česť a nátlak: „Zároveň cítim hrdosť, že môžem reprezentovať Slovensko na takejto kulinárskej úrovni,“ dodal. 

Jozef odporúča mladým talentom jedno: „Rozhodujúcim faktorom je chcieť. Talent je veľmi dôležitý, ale ešte dôležitejšia je pevná vôľa, disciplína a tvrdá práca na sebe samom. To je to, čo rozhoduje o úspechu každého kuchára.“ Ako príklad vyzdvihol Alexa, ktorý popri štúdiu na Hotelovej akadémii postúpil po boku Andreja Rótha na svetové finále Global Chefs Challenge. 

„Všetci mladí kuchári, ktorí majú vôľu byť skvelými, sú vítaní v Národnom tíme kuchárov Slovenska, kde sa im dokážu venovať skúsení bardi. Treba však počítať s tým, že to nasadenie nezvládne každý,“ uzavrel Jozef. 

Čítajte viac z kategórie: Inšpiratívni Slováci

Najnovšie videá

Trendové videá