Slovák dokazuje, že aj v prírode sa dá uvariť prvotriedny obed. Na ohni ti pripraví burger aj halušky

  • Ľubomír Šmindák je známy pod prezývkou Chef from the woods
  • Na Instagrame uchvacuje ľudí svojimi jedlami, ktoré sú pripravené na ohni v lese či v horách
Chef from the woods
archív Chef from the woods
  • Ľubomír Šmindák je známy pod prezývkou Chef from the woods
  • Na Instagrame uchvacuje ľudí svojimi jedlami, ktoré sú pripravené na ohni v lese či v horách

Kuchyňa bola dlhé roky jeho druhým domovom. Prišlo však vyhorenie. Podnikanie na gastro scéne v roku 2017 zavesil na klinec a vybral sa vyčistiť si hlavu do Španielska. Jeho kroky viedli na svetoznámy trek Camino Santiago, kde za necelý mesiac prešiel peši 800 km.

Po návrate domov, zvyknutý na dlhé prechádzky, sa chodil prechádzať po našich slovenských lesoch a horách. Občas si tam niečo uvaril a jedného dňa sa rozhodol uverejniť príspevok s grilovaným mäsom a zeleninou na Instagram. 

„Príspevok na moje počudovanie zožal veľký úspech, tak som to skúsil s ďalším a ďalším receptom a nakoniec z toho vznikol lesný gastro fotoblog,“ hovorí Ľubomír Šmindák, ktorého mnohí poznajú pod prezývkou Chef from the woods.

Chef from the woods
zdroj: archív Chef from the woods

Z prvotriednych reštaurácií do lesa

Ľubomír sa vareniu venuje profesionálne, aj keď dnes už len na svadbách. Pracoval v špičkovo vybavených kuchyniach, ale aj v takých, pri ktorých si dovolí povedať, že boli slabšie.

Napriek tomu si ho získalo varenie v lese a horách. Uvádza, že aj keď tento typ varenia vyzerá komplikovanejšie, tak to tak nie je. Svojimi fotkami dokazuje, že aj s jednou panvičkou či malým hrncom sa v lese dá pripraviť plnohodnotný obed.

„Varenie v prírode, na rozdiel od varenia vo vybavenej kuchyni, je náročnejšie v tom, že keď niečo doma zabudneš, musíš improvizovať. Neraz som zabudol varechu, vidličku či dosku na krájanie, tak som si ich skrátka vyrobil z toho čo mi ponúkla príroda. Tiež to chce skúsenosti s varením na otvorenom ohni. Keď ti začne horieť pahreba, nedokážeš ju len tak vypnúť alebo znížiť plyn,“ objasňuje vášnivý kuchár, ktorého základným prvkom varenia v prírode je „živý” skutočný oheň.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @chef_from_thewoods

Burgre, steaky aj buchty na pare

Samozrejme, varenie na „živom“ ohni nie je možné všade a veľkú rolu v tom zohráva aj počasie. Kuchár z lesa najčastejšie varí v okolí svojho domova, a to v Levočských vrchoch či vo Vysokých Tatrách. Občas zavíta aj do národných parkov, kde na scénu prichádza plynový varič.

Chef from the woods v lese varí všetko od burgra, steakov, segedínu až po bryndzové halušky či buchty na pare. Inšpiráciu čerpá zo svojich predchádzajúcich pracovných skúsenosti v gastro sektore, ale aj z internetu. Tvrdí, že mu neraz tipy na rôzne jedlá poslali dokonca fanúšikovia. Vo svojej kuchyni veľmi rád experimentuje a najradšej pracuje s kvalitným mäsom.

Momentálne sú preňho najväčšou výzvou pravé talianske lasagne, s ktorými verí, že sa čoskoro vysporiada. Jeho veľkým snom je tiež variť na Islande. „Island ma veľmi fascinuje a variť niekde pri sopke musí byť neuveriteľný zážitok na celý život,“ hovorí.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @chef_from_thewoods

Dá sa v prírode uvariť všetko?

„Keby som povedal, že v prírode sa dá uvariť všetko, klamal by som. Dnešná moderná gastronómia si vyžaduje veľmi precízne postupy, váženie potravín, dodržiavanie teplôt a podobne. Keby sme ale tento štýl vynechali, tak dovolím si tvrdiť, že zo Slovenskej kuchyne sa dá uvariť v lese takmer všetko. Stačí k tomu troška odvahy, fantázie, zopár kúskov kvalitného náradia a dokážu sa diať divy,“ ozrejmuje.

Okrem oku lahodiacemu profilu na Instagrame, môžeme na YouTube sledovať videá, kde poukazuje na celý proces varenia rôznych jedál práve v prírode. Najsledovanejšie je video o príprave halušiek v Ždiari, ktoré spája tradičné slovenské jedlo, bryndzové halušky, a folklór. Ľudia si video dokonca posielali ako veľkonočné pozdravy a rozšírilo sa aj do zahraničia.

„Video zo Ždiaru vzniklo doslova na kolene o 5 minút 12. Jedno popoludnie vznikol nápad a ďalší deň s krojom a všetkým potravinami som kráčal po Ždiari. Na sociálnych sieťach sa to rozšírilo ako veľkonočný pozdrav do celého sveta, z čoho máme až dodnes veľkú radosť, lebo sme Slovákom žijúcim v zahraničí priniesli kúsok domova. Okrem toho stále je veľa ľudí, ktorí nedajú dopustiť na slovenskú kultúru, tradície a slovenské jedlo,“ ozrejmuje Kuchár z lesa.

Kuchár z lesa pôvodne varil v prírode len pre seba, prípadne pre rodinu či kamarátov. Koho by však rád pohostil? „Kamoš raz za mňa napísal pani prezidentke, ale tá mu dala iba videné. Takže jej sa to varenie v lese asi až tak nepáči, smeje sa.

Do budúcna plánuje z projektu Kuchár z lesa vytvoriť plnohodnotný biznis. „Momentálne som vo fáze posledných príprav a čoskoro sa moji fanúšikovia na sociálnych sieťach dozvedia, čo pre nich chystám,“ vyjadril sa pre Startitup.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK