Slovák postaví na Kube továreň na cukrovinky za desiatky miliónov eur. V krajine sa stane absolútnym monopolom

  • Pavol Kožík je úspešný slovenský podnikateľ, ktorý stojí na čele investičnej spoločnosti Proxenta
  • Teraz sa rozhodol zakotviť na Kube, kde vybuduje továreň na cukrovinky za 35 miliónov eur
praxx
  • Pavol Kožík je úspešný slovenský podnikateľ, ktorý stojí na čele investičnej spoločnosti Proxenta
  • Teraz sa rozhodol zakotviť na Kube, kde vybuduje továreň na cukrovinky za 35 miliónov eur

V rozhovore sa dozvieš
  • Aké je to vo veľkom podnikať v krajine, v ktorej nie je internet
  • Ako z tohto biznisu môžu ťažiť aj slovenskí študenti
  • Prečo je biznis na Kube bezpečnejší ako kdekoľvek na svete
  • Ako môže Slovák v oblasti cukrárenského priemyslu vytvoriť monopol na Kube

Máte za sebou mnoho odvážnych projektov v oblasti investícií, no teraz idete na hranu. Rozhodli ste sa podnikať na Kube. Prečo?  

Mnohí sa ma na to pýtajú a ja ich chápem. Dodnes túto ostrovnú krajinu vnímajú  len ako pamätník socializmu, kráľovstvo salsy, kubánskych cigár, bieleho rumu a povestných karibských pláží. No ja v nej vidím obrovský biznisový potenciál. Povedané rečou finančníka, taký výnosný projekt, aký chystáme na Kube, dnes v trhovej ekonomike už nenájdete. A aby som vám nedal na vašu otázku vyčerpávajúcu odpoveď, tak Kuba, samozrejme, aj preto, lebo je to Karibik.

zdroj: Proxenta

Dnes ste úspešný podnikateľ, ako však vyzerala vaša cesta až k otváraniu fabriky na Kube?

Už keď som na Kubu zavítal prvý raz, pocítil som zvláštnu príťažlivosť. Nedokázal som vysloviť nahlas, že chcem na Kube podnikať, ale vedel som, že sa sem určite vrátim a nebude to len môj turistický cieľ. Prvé pokusy som začal asi pred siedmimi rokmi. Target znel turizmus, bol som o tom presvedčený. Postupne, ako som na Kubu začal chodievať, otvárali sa mi nové možnosti a získal som osobnú skúsenosť, čo je na nezaplatenie. Bez toho si neviem predstaviť, že by som tam investoval väčšie peniaze.

zdroj: Proxenta

Po tom, ako kubánska vláda identifikovala potrebu investície do potravinárstva, neváhali sme a využili sme príležitosť investovať do modernizácie štátneho závodu na výrobu cukroviniek. Stali sme sa tak súčasťou strategického segmentu potravinárstva. Vďaka nášmu projektu, fabrika, v ktorej bude pracovať 250 zamestnancov, vyrobí ročne 17-tisíc ton oblátok, cukríkov či raňajkových cereálií. Rokovania trvali tri a pol roka až po podpis finálnej zmluvy. Skúsenosti iných majiteľov spoločných podnikov na Kube ma však presvedčili o tom, že na Kube sa podniká ťažko, ale dobre a že dohody vždy platia a podmienky sa dodržiavajú.

zdroj: Proxenta

Od bizarného nápadu investovať na Kube po reálny podpis zmluvy uplynulo sedem rokov. Prezraďte, čím ste zaujali Kubáncov natoľko, že vám umožnili majoritný podiel v spoločnom podniku so štátom?

To som si dal ako osobný cieľ. Jednoducho som trval na tom, že budem na Kube investovať iba pod podmienkou, keď budeme mať majoritu na akcionárskom poli a trojpätinovú väčšinu v predstavenstve. Myslím si, že veľkú úlohu pri rokovaniach zohral fakt, že som sa na nich zúčastňoval osobne, na rozdiel od iných investorov, ktorí namiesto seba vysielajú negociačné tímy.

zdroj: Proxenta

Kubánci oceňujú osobný kontakt, dokonca sa pri podpise memoranda vyjadrili, že sme sa práve ,zasnúbili‘, ale svadba nás ešte len čaká, poďme sa lepšie spoznať. Pred podpisom zmluvy si ma zas zavolal viceprezident spoločnosti Coralsa a uvítal ma v ,rodine´, vraj sa mám cítiť ako doma. Bolo to veľmi dojemné a úprimné.

A teraz buďme konkrétni. Váš biznis plán na Kube. Kde ste objavili čiernu dieru na tamojšom trhu?

Možno to bude znieť neuveriteľne, ale kubánske pulty so sladkosťami zívajú prázdnotou. Preto tam chceme otvoriť fabriku na výrobu oblátok, sušienok, cukríkov, raňajkových cereálií a neskôr aj lízaniek. 

Chcete povedať, že Kubánci nejedia sladkosti? 

Práve naopak. Milujú sladkosti, ale nemajú možnosť si ich kúpiť. Preto, keď chcú utíšiť túžbu po sladkom, pijú veľmi presladený nápoj z melasy (tmavý sirup, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru, pozn. autora) a ešte si doň lejú sladené kondenzované mlieko. Takže náš biznis plán je zásah do čierneho. Kubánci sa už nevedia dočkať našich výrobkov. 

zdroj: Proxenta

A kedy si ich budú môcť kúpiť? 

Výroba v prvej hale by mala byť spustená v štvrtom kvartáli budúceho roka.  Práve tá je určená na produkciu oblátok a sušienok. O šesť mesiacov neskôr chceme spustiť aj druhú halu, kde sa budú vyrábať cukríky a raňajkové cereálie. Postupne budeme nabiehať na dvoj a trojzmennú prevádzku, pričom v roku 2022 by už mala byť kapacita závodu naplno vyťažená.  

V akej fáze sa momentálne projekt nachádza?

Koncom júna sme podpísali zmluvu a založili spoločný podnik. Trvalo mesiac, kým nám založili účet. Na Kube všetko dlho trvá, na to si, žiaľ,  musíte zvyknúť. Teraz čakáme na schválenie investičného plánu a až potom môžeme začať s nákupom a investovaním. Momentálne rokujeme s projektantskou a stavebnou firmou o rekonštrukcii výrobných hál. Verím, že v dohľadnom čase sa začne s búracími prácami. Potom bude nasledovať renovácia fabriky a prvú technológiu by sme chceli navážať v druhom kvartáli budúceho roka. 

zdroj: Proxenta

Kde presne bude situovaná vaša továreň na cukrovinky? 

Sídlo závodu je v meste Caibarien v provincii Villa Clara, kedysi tam bola priemyselná zóna. Nachádza sa uprostred ostrova, čo je strategická poloha z dôvodu logistiky. Vedie tam 50 kilometrov dlhá cesta vybudovaná priamo v mori. Tá asfaltka má zaujímavý príbeh, ktorý málokto pozná. Miestni obyvatelia tvrdia, že vozovku stavali veľmi dlho, navozili tam tony kameňov a sypali ich do  mora, no výsledok nie a nie sa dostaviť. A tak sa robotníci vzbúrili a odmietli pracovať. Keď sa o tom dopočul bývalý kubánsky prezident Fidel Castro, nechal tam postaviť bigboard so svojou podobizňou, ktorý dopĺňal slogan približne v tomto duchu: „Nešpekuluj a syp kamene!“ A Kubánci sypali. Až nakoniec cestu dokončili. A Caibarien je prvé mesto, kam z tejto cesty odbočíte. 

zdroj: Proxenta

Máte už podpísané zmluvy, zaistené výrobné haly a vybudované dobré partnerské vzťahy. No k tomu, aby ste mohli spustiť výrobu, vám chýbajú moderné technológie. A tie na Kube nezoženiete. 

Máte pravdu. Logistika technológie je u nás veľká téma. Budeme ich dovážať z Európy a už dnes sa pripravujeme na to, aby sme si zaškolili miestnych ľudí, schopných tieto technológie obsluhovať. Chceme osloviť aj slovenské a kubánske vysoké školy technického a ekonomického zamerania s myšlienkou vytvoriť výmenný program pre študentov. Po ukončení štúdia by u nás určite našli uplatnenie. 

Koľko Kubáncov nájde vo vašej fabrike prácu?

Zamestnáme až 250 ľudí v trojzmennej prevádzke, čím sa klasifikujeme medzi významných zamestnávateľov provincie. Podobné podniky sa nachádzajú iba v Havane a blízkom okolí. 

zdroj: Proxenta

Aká je vstupná investícia Proxenty do tohto biznisu? 

Objem obchodu je 35 miliónov eur a vstupná investícia z našej strany je 25 miliónov eur. 

Túto karibskú ostrovnú krajinu postupne spoznávate už siedmy rok. Čo vás na Kube najviac prekvapilo? A teraz nemyslím z biznisového, ale z ľudského hľadiska. 

Mentalita Kubáncov. Hoci mnohí denne bojujú o prežite, žijú v katastrofálnych podmienkach, vždy sú usmiati, otvorení, radi tancujú a bavia sa. Síce majú školstvo a zdravotníctvo zadarmo, ale potraviny majú na prídel a platy mizerné. A čo ma ešte zaujalo, je ich komunikatívnosť. Tá je daná tým, že na Kube nie je internet, a preto ľudia hovoria tvárou v tvár, čo je v dnešnej dobe mobilných telefónov a technických vymožeností úplná rarita. 

zdroj: Proxenta

Spomínali ste, že Kubánci majú veľmi nízke platy, ako aj to, že fabrikou chcete uspokojiť ich túžbu po sladkom. Neobávate sa malej kúpnej sily? Na koľko trhov chce vaša firma distribuovať sladkosti?

Dovolím si tvrdiť práve opak, na Kube je biznis bezpečnejší ako kdekoľvek na svete. Všetko je vopred naplánované a všetko centrálne schvaľuje vláda, mnohé veci sa riešia direktívne. Vďaka tomu, že Proxenta je v spoločnom podniku so štátom, Kubánci dostanú doslova príkazom, čo majú kupovať. A zároveň bude mať naša spoločnosť Proxcor v tejto oblasti na Kube monopol. Nikto iný už nedostane licenciu na produkciu výrobkov, aké bude vyrábať naša fabrika, čo je ďalšia veľká výhoda a záruka bezpečnej investície.

Dá sa vôbec podnikať v krajine bez internetu? 

Dá, ale je to zložité. Na Kube ste vlastne ako na inej planéte. Musíte sa v mysli vrátiť o pár desiatok rokov dozadu a rozmýšľať ako kedysi. Na stretnutia musíte chodiť pripravení, všetky materiály si vytlačiť na papier. Zabudnite na to, že si operatívne zavoláte, že si niečo stiahnete z internetu, že prepošlete dokument mailom. Takéto situácie vás naučia zodpovednosti, ale aj čaru improvizácie. A keď na niečo predsa len zabudnete, nezostáva vám iné, len nastúpiť do lietadla a vrátiť sa desaťtisíc kilometrov domov, aby ste svoju chybu napravili. Také „služobky“ sú najdrahšie. 

zdroj: Proxenta

Dá sa povedať, že vás Kuba naučila väčšej trpezlivosti?

Stopercentne. A tiež pokore. Keď si niekto myslí, že sa mu Kubánci hodia okolo krku len preto, že má peniaze a chce ich tam investovať, veľmi sa mýli. Oni si potrpia na vzťahoch, musíte im sadnúť ľudsky, až potom vás začnú akceptovať. Kubánci sú zocelení šesťdesiatročným embargom, tí nebudú skákať podľa toho, ako im nejaký zahraničný investor píska.  Oni vedia, že keď vydržali ťažké časy v minulosti, tak už vydržia všetko. Veľmi rýchlo prekuknú špekulantov a to je aj jeden z dôvodov, prečo je dnes na Kube tak málo investícií. 

Keď majú ľudia radi adrenalín, športujú. Vy sa púšťate do riskantných výziev. Čo vás k tomu vedie?

Vďaka tomu dýcham a žijem. Keby som sa mal zaradiť do davu, tak ma to obrazne povedané zabije. Byť iný, vytŕčať z radu, plávať v neprebádaných vodách, to je to, čo ma drží pri živote. Mám rád výzvy a čím sú náročnejšie, tým viac ma lákajú.

zdroj: Proxenta

Podnikanie však nie je len o úspechoch. Zažili ste aj vy v biznise nejaké zlé obdobie, kedy ste strácali motiváciu? Ak áno, ako ste sa s tým vyrovnali?

Áno, samozrejme, zažil. Asi ako každý, kto podniká. V ťažkých chvíľach si opakujem cieľ, dôvod, prečo to celé robím, prečo má zmysel tvoriť hodnoty, že chcem byť pre spoločnosť prínosom a niečo hmatateľné po sebe zanechať. A, samozrejme, nerád prehrávam.

Pri takomto pracovnom tempe si vás vaša rodina – manželka a štyri deti –  veľmi neužijú… 

V tomto smere sa ešte mám, čo učiť. Mrzí ma, keď to s pracovnými povinnosťami preženiem a skončím o šiestej popoludní. Vždy sa teším na víkend, ktorý trávim s rodinou a vtedy zásadne nepracujem. Som schopný na celé dva dni vypnúť telefón a venovať sa deťom telom aj dušou. Moja manželka je obdivuhodná žena a vôbec nechápem, ako to zvláda. Bez nej by som nebol tam, kde som. 

Ako vnímate súčasnú podnikateľské prostredie na Slovensku? Aké rady by ste dali všetkým mladým Slovákom, ktorí by radi rozbehli vlastný biznis?

Základ je nebáť sa a byť vytrvalý. Treba si veriť a vedieť si veci dobre zrátať. Obklopte sa ľuďmi, ktorí sú zapálení pre prácu, robte, čo vás baví a vedzte, že na začiatku treba tvrdo, tvrdo makať.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech