Slovák pracuje v jednom z najlepších podnikov sveta. Otvorene opísal najdrsnejšie zážitky z elitnej kuchyne

  • Adam Vasko je inšpiratívny mladý Slovák
  • Vďaka tvrdej práci a talentu prerazil aj vo svete, kde nazbieral skúsenosti, o akých mnohí len snívajú 
Adam Vasko
Adam Vasko
  • Adam Vasko je inšpiratívny mladý Slovák
  • Vďaka tvrdej práci a talentu prerazil aj vo svete, kde nazbieral skúsenosti, o akých mnohí len snívajú 

Adam Vasko sa narodil v dedinke Dolná Súča, len kúsok od Trenčína. Aktuálne už žije počas týždňa vo Viedni a cez víkendy sa vracia do Trenčína. Dôvodom je fakt, že pracuje ako profesionálny kuchár v reštaurácii Steirereck vo Viedni, ktorá má 2 hviezdy Michelin. Táto luxusnú reštauráciu patrí medzi 50 najlepších na svete.

Kde sa však začala formovať Adamova kariéra? Hovorí, že mal v tom čase len 19 rokov, čerstvo ukončenú maturitu z „kuchárčiny“ a pracoval v hoteli v Piešťanoch.

„Oslovil ma kamarát, ktorého známi chodia na zimné sezóny do Rakúska, že potrebujú ďalšieho kuchára do partie, tak či by som to nechcel skúsiť. Zbalil som si veci a vyrazil som na prvú zimnú sezónu. V tom čase som neovládal veľmi dobre reč, ale začal som sa učiť. Varili sme tradičnú kuchyňu, domáce knedle, divinové ragú, poctivé omáčky a polievky, samozrejme, Spätzle a Schnitzel nemohli chýbať.“

Po zimnej sezóne pri Salzburgu v Rakúsku vedel, že chce ďalej pracovať v zahraničí. Opisuje, že sa mu páčila iná kultúra a už ovládal aj reč.

„Našiel som ponuku práce a vycestoval na ostrov Amrum v severnom Nemecku, kde som strávil 4 letné sezóny. Mali sme počas sezóny špeciálne ponuky, pri ktorých som mohol byť kreatívny. Reštaurácia mala jednoduchý Á la Carte lístok, ku ktorému som mohol zostavovať s pomocou kolegu špeciál mesiaca, a to napríklad z hľuzoviek, špargle, morského jazyka mušlí a iných zaujímavých surovín.“

Už v tom čase ovládal základy varenia a varenie ho bavilo stále viac a viac. „Nebolo to pre mňa už len o dobrom finančnom ohodnotení. Práca letných sezón mi umožnila v zime brigádovať aj na Slovensku v rôznych hoteloch a reštauráciách, keďže som chcel zbierať skúsenosti.“

Následne sa vždy na 8 mesiacov presunul na ostrov. Po 4 dlhých sezónach v Nemecku sa rozhodol ísť znova do Rakúska na zimu, a to do Tirolu v regióne Ötztal.

Tentokrát vzal pozíciu zástupcu šéfkuchára v 4-hviezdičkovom hoteli, kde sa mohol podieľať na tvorbe jedálneho lístka. Taktiež mal zodpovednosť za vedenie tímu ôsmich ľudí, objednávanie tovaru, musel tiež zabezpečiť, aby fungovali procesy na všetkých sekciách v kuchyni.

V jeho rukách bolo aj delegovanie úloh a v neprítomnosti šéfkuchára aj všetky ostatné záležitosti. „Mal som vtedy 23 rokov, hotel mal kapacitu cca. 130 hostí, prívlastok Superior si získal za jedlo. Večer sme servírovali 5-chodové menu, raz do týždňa sa u nás konal takzvaný Bauernbuffet – Farmársky Buffet, kedy som pred hosťami tranžíroval špeciality z mäsa, bola to skvelá skúsenosť, pretože priamy kontakt s hosťom ma baví.“

Žiaľ, v  2020 prišla pandémia a hotel museli zatvoriť. Po krátkej pauze sa Adam presťahoval do Viedne, kde pracoval v zopár podnikoch, ale nebol naozaj šťastný.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá