Slovák vlastní 3 Michelin reštaurácie: „Nikdy to nebolo cieľom, my si tu len tak varíme, snažíme sa zarobiť peniažky“
- Rado Mitro je šéfkuchár, ktorý pochádza z dedinky pri Košiciach
- Jeho príbeh ukazuje, že aj bez formálneho vzdelania v odbore sa dá vypracovať na špičku, ak človek nešetrí úsilím
- Rado Mitro je šéfkuchár, ktorý pochádza z dedinky pri Košiciach
- Jeho príbeh ukazuje, že aj bez formálneho vzdelania v odbore sa dá vypracovať na špičku, ak človek nešetrí úsilím
Radoslav Mitro, slovenský šéfkuchár a reštauratér žijúci v Estónsku, sa do tejto pobaltskej krajiny dostal takmer náhodou.
„Bolo to len náhodou, stretol som dievča z Estónska a prišli sme na návštevu na víkend. To bolo pred desiatimi rokmi,“ spomína s úsmevom.
Tallinn, hlavné mesto Estónska, si ho okamžite získal svojou pokojnou atmosférou a krásnou prírodou. „Nejako som sa tu cítil doma. Na hlavné mesto je Tallinn dostatočne pokojný, s veľmi peknou prírodou. Proste mi to tu zo začiatku veľmi vyhovovalo.“
Estónsko je známe svojím priaznivým podnikateľským prostredím, ktoré podporilo aj vznik svetoznámych startupov ako Skype, Vibe, Wise či Bolt. Mitro však poznamenáva, že v poslednej dobe sa situácia trochu zmenila.
„Teraz sa to trochu spomalilo s rôznymi startupmi, veľa IT-čkárov sa ocitlo bez práce,“ hovorí. Napriek tomu dodáva: „Čo sa týka podnikania pre reštaurácie, keď makáte, tak sú podmienky priaznivé.“
Mimoriadny úspech v gastronomickom svete
Mitro, ktorý vyštudoval umelecké rezbárstvo v Košiciach, sa v Estónsku vypracoval na uznávaného šéfkuchára. Tri zo štyroch jeho reštaurácií sa môžu pochváliť ocenením Michelin.
Zaujímavé je, že toto prestížne ocenenie nikdy nebolo jeho cieľom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Nikdy to nebolo cieľom, my si tu len tak kľudne varíme, snažíme sa zarobiť nejaké tie peniažky, a keď to príde, tak to príde,“ vysvetľuje skromne. „Hlavne, aby tá reštaurácia fungovala a aby ľuďom chutilo.“
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako sa vypracoval na uznávaného šéfkuchára?
- Prečo ocenenie Michelin nebolo jeho cieľom?
- Čo si myslí Mitro o podnikateľskom prostredí v Estónsku?
- Ako zvládal podceňovanie na začiatku kariéry?
- Aké netradičné ingrediencie používa vo svojej kuchyni?
- Koľko eur stoja jedlá v jeho podnikoch?
- Prečo sa rozhodol spomaliť po kolapse v Londýne?
- Čo si myslí o absencii Michelinu na Slovensku?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom