Slovákom dokazuje, že halušky nemusia byť len bryndzové. V Trnave si otvoril unikátny koncept

  • Ján Székely je mladý podnikateľ, ktorý si vyskúšal už niekoľko povolaní, no nakoniec skončil v gastro biznise
  • Do Trnavy priniesol vlastné bistro s príznačným názvom - Iná haluška
Iná haluška
  • Ján Székely je mladý podnikateľ, ktorý si vyskúšal už niekoľko povolaní, no nakoniec skončil v gastro biznise
  • Do Trnavy priniesol vlastné bistro s príznačným názvom - Iná haluška

Tak, ako už názov napovedá, pochutnať si tu môžeš na haluškách, ktoré sú iné ako tie, na ktoré je väčšina z nás zvyknutá. V novej trnavskej prevádzke na Halenárskej ulici si môžeš dať napríklad halušky poliate nivovou či hríbovou omáčkou, no obľúbená je aj tá zo sušených rajčín, so slaninou a parmezánom. 

zdroj: Iná haluška

Keď len pizza a kebab nestačí

Čo však Jána inšpirovalo k otvoreniu pomerne netradičnej haluškárne? „Od svojich desiatich rokov som v Trnave takmer každý deň a vždy, keď sme boli večer po pive, teda už starší samozrejme a chceli sme si niečo zajesť za dobrý peniaz, mali sme ako študenti na výber kebab, pizzu a podobne. Nieže by som proti tomu niečo mal, ale veľakrát som hovoril, že by som si dal možno aj také vajíčkové halušky. Tak som asi rok dozadu začal nad tým uvažovať intenzívnejšie a dnes si halušky s vajcom môže dať každý, kto k nám príde,” opisuje pre Startitup prvotný impulz na založenie bistra Ján.

Vstup do gastro biznisu však nie je vždy jednoduchý o to viac, ak človek v tomto odvetví nemá bohaté skúsenosti, presne ako Ján. Húževnatý podnikateľ však dokazuje, že radosť z práce a zanietenie je niekedy viac ako roky praxe v reštauračnom biznise. 

„Obchodník som bol dlho, predával som knihy, neskôr reklamné predmety. Na to som mal aj živnosť a pracoval som na seba. Bohužiaľ, alebo teraz už môžem povedať aj chvalabohu, mi to po čase nešlo a ja som ostal bez peňazí. Zamestnal som sa ako robotník v automobilke a tam som rýchlo pochopil, že bude lepšie, ak pôjdem preč a budem robiť niečo, čo ma baví a hlavne niečo, čo viem. A to je varenie,” hovorí Ján.

Pri rozbehu bistra Iná haluška Jánovi značne pomohol aj fakt, že do rúk dostal plne vybavenú prevádzku s kuchyňou. Tú mu bývaly majiteľ na Halenárskej ulici odstúpil. 

„Takže všetko, čo som potreboval k vareniu, tam už bolo. Horšie som to mal s vybavovaním s.r.o-čky. Pomáhala mi s tým firma, ktorá sa na to špecializuje, takže opäť pre mňa jednoduché, ale trvalo to niekoľko mesiacov a to bol ten najväčší problém. Mať dostatočnú časovú aj finančnú rezervu, kým som dostal všetky povolenia k otvoreniu,” hovorí Ján.

Dnes už má otvorenie bistra úspešne za sebou. A akú radu by dal všetkým mladým ľuďom, ktorí by sa chceli pustiť do podnikania v gastre, tak ako on?

„Žiadnu, lebo ľudia začnú chodiť k nim. Ale nie. Hlavne nech sú iní a poctiví. Nech varia z čerstvých surovín, čerstvé jedlo a nech vytvoria pre klienta atmosféru, v ktorej sa budú cítiť dobre. No a samozrejme trpezlivosť a odvahu. Nech sa neboja, žijeme len raz, treba robiť, čo nás robí šťastnými,” radí Ján.

zdroj: Iná haluška

Veľkým benefitom v bistre Iná haluške je aj to, že každý si tu vie navoliť a nakombinovať halušky podľa seba, napríklad zemiakové halušky s kapustou, slaninou a klobásou. Porciu sýtych strapačiek tu kúpiš za 4,90 eur. Špenátové s nivovou omáčkou a kuracím mäsom za 5,50 eur. Výdatne sa tu dokážeš najesť za v priemere 5 eur.

Čo sa týka dopytu o halušky z kuchyne Iná haluška, na ten sa nemožno stažovať. Ján so svojim tímom niekedy za deň predá aj vyše 100 porcií.

„Pondelok je napríklad slabý, lebo všetci majú ešte rezne z nedele, za to piatok je asi najsilnejší. Našim cieľom je predať toľko, koľko len môžeme a teraz sme kapacitne schopní vydať možno 120 porcií denne. Keď túto hranicu dosiahneme, budem rozmýšľať, ako ju znova posunúť,” vysvetľuje Ján.

zdroj: Iná haluška

Slováci sa neboja experimentovať

A aké sú absolútne bestsellery? „Prvé dva týždne boli klasiky, bryndzáky so slaninkou. Myslím, že kvôli tomu, že si nás ľudia chceli vyskúšať na niečom, čo poznajú, alebo že sme im pripomenuli, že to už dlho nejedli. No posledné týždne zákazníci stále viac a viac skúšajú kombinovať netradičné chute. Veľmi obľúbené sú už spomínané špenátové s nivovou omáčkou a mäskom, zemiakové s hubovou alebo špaldové s omáčkou zo sušených rajčín a parmezánom,” objasňuje zakladateľ bistra.

Zatiaľ, čo väčšina streetfoodov či nových konceptov reštaurácií sa vo veľkom hrnie skôr do Bratislavy, pre Jána a jeho Inú halušku, bola jasnou voľbou Trnava. Ako hodnotí Ján podnikanie v malom Ríme? 

„Myslím, že na to je ešte odpovedať skoro. Ale verím, že to bude super. Keď sa ma aj manželka alebo kamaráti pýtali, prečo Trnava, odpoveď bola jednoduchá. Po prvé, aj keď nie som priamo z Trnavy, od malička s týmto mestom žijem a po druhé, Trnaváci sú veľkí patrioti. Oni si vážia trnavské veci a ja som chcel byť trnavským bistrom. Keď sa povie Iná haluška, všetci budú vedieť, že to je trnavské, a keď sa toto dostane ľuďom do hlavy, určite sa bude v Trnave podnikať viac ako dobre,” hovorí Ján.

zdroj: Iná haluška

Inú halušku momentálne nájdeš len v Trnave, no už v lete sa jej zrejme dočkáš aj na hudobných festivaloch. „Budem však musieť vymyslieť celú logistiku, keďže varím jedlá rovno pred zákazníkmi. V najbližšej dobe to ale zatiaľ nebude. Chcem najprv zastabilizovať kamennú predajňu, vytvoriť kvalitný tím a až potom ísť ďalej z Trnavy,” hovorí mladý podnikateľ.

Ak človeku denne prejdu cez ruky kilá a kilá halušiek, mohlo by sa zdať, že Ján už musí mať tejto slovenskej cestoviny plné zuby. Nie je to však tento prípad.

Vôbec. Máme na výber toľko kombinácií, že na niektoré dochádzam po mesiaci otvorenia a na niektoré som ešte ani neprišiel. Baví ma hľadať nové chute a vymýšľať nové recepty. Mne ani nemôžu začať liezť hore krkom, to by už čo bolo. Možno o tri roky odpoviem inak, ale teraz mi stále chutia a stále sa na ne teším,” uzatvára Ján.

Najnovšie video