Slovákom priniesla (zá)kusok Francúzska. Obľúbený podnik Rebarbora sa vracia na scénu

  • Rebarbora sa po krátkej odmlke vrátila. Práve ona priniesla do Trnavy kúsok Francúzska
  • Trnavčania si prídu na svoje, v ponuke sú experimentálne, ale aj tradičné koláče
kavickari.sk/Ondrej Bobek
  • Rebarbora sa po krátkej odmlke vrátila. Práve ona priniesla do Trnavy kúsok Francúzska
  • Trnavčania si prídu na svoje, v ponuke sú experimentálne, ale aj tradičné koláče

Hoci fajnšmekrom a znalcom netreba miniatúrnu trnavskú kaviareň predstavovať, stále tu vzniká potenciál na jej objavenie. Po dlhšej zdravotnej prestávke majiteľky Barbory Martinusovej sa vracia Rebarbora s novým dychom. A to ambicióznejšie, než predtým. Ste zvedaví?

Rebarboru čitateľom pripomenuli Kávičkári.

Za takmer desať rokov písania a bádania nielen po slovenských gastronomických prevádzkach, sme si len málokedy odniesli ten výnimočný hrejivý pocit, aký nastáva azda len pri prvej láske.

A práve ten nám maličká Rebarbora už pred rokmi skutočne rozdávala. Je jasné, že za všetkým dobrým sa ukrývajú dobrí ľudia, a to konkrétne majiteľka a cukrárka Barbora Martinusová.

Kúsok z Francúzska na Slovensku

Francúzsky štýl a charizma krajiny ju inšpirovali natoľko, že sa ju rozhodla pretaviť do svojich dezertov. A koláčiky, jeden ctižiadostivejší, než druhý, sa drali cez vitrínu a mnohým pôžitkárom skutočne nedali spať.

Isté obdobie však mala mini cukráreň prestávku. Zdravie a rodina boli hlavné dôvody majiteľky, prečo sa rozhodla aj napriek veľkému záujmu verejnosti zatvoriť dvere na svojej výrobni.

Dnes sa však vracia s novými nápadmi, ktoré počas doby núteného oddychu čakali v jej kreatívnom šuplíku.

Jeseň na tanieri

Trnava rada raňajkuje. Naozaj stačí, keď sa po nej ráno prejdeš a ani nemáš pocit, že je pracovný deň. Na terasách to žije a o víkende ani nevravíme.

S predzvesťou možných prísnejších opatrení Barbora zaradila do ponuky aj čerstvé pečivo, ktoré si môžete spolu s kávou od Mlsna cava vziať so sebou.

zdroj: kavickari.sk/Ondrej Bobek

Ponúka taktiež voňavé francúzske pečivo – palmiers. Môže byť v tvare bravčového ucha alebo palmového srdca. Znie to trošku divoko, avšak vyzerá a chutí skvelo. Nesmú chýbať ani jablkové taštičky plné masla. Takto sa nám to páči, takto to má byť.

Rebarbora ukrýva cukrárske poklady

Vitrína nám ponúka aj ďalšie dobroty, napríklad hriešne červené jabĺčko, plné čokoládového mousse s karamelizovanými višňami. Pretože čokoláda, to je vášeň tejto pani cukrárky. Fascinuje ju a rada sa hrá s jej rôznymi podobami.

Ak by si rád skúsil koláč s karamelizovanými slivkami, Barbora ich povýšila na kráľovné. Aj ten klasický s mrveničkou však stojí za hriech.

Mierne ich skaramelizovala, pridala praliné krém z vlašských orechov a celé to vsadila do chrumkavej tartaletky. Avšak ani jej obľúbené exotickejšie chute neostali v pozadí.

zdroj: kavickari.sk/Ondrej Bobek

Predstav si karamelový bavorský krém zo zlatej čokolády Callebaut na chrumkavom keksíku. A v tom zakomponované opojné mango. S lesklou glazúrou, samozrejme.

V nugátovom dezerte nájdeš prepojenie orechov, čokolády a parížskeho krému. Tiež tu objavíš obrátený koláč sestier Tatinových (Tarte Tatin), tentokrát v kombinácii hrušiek v karameli a pečeného mandľového krému.

No, a absolútna klasika, to je kávový dezert Opera v bezgluténovej verzii.

Svadby so štýlom Parížanky

Niečo, čo nevznikne len tak. Každá cukrárka si hľadá svoj štýl a rada podsunie i niečo zo svojich chuťových preferencií. U Barbory to nie je inak. Samozrejme, že ak má niekto požiadavku alebo svoju predstavu, snaží sa mu ju do bodky splniť.

Rada však poradí, zaexperimentuje. Najnovšie sa v dielni hrá s rôznymi štruktúrami maslového krému, s ktorými doslova maľuje na korpusy tort.

Máš rád Moneta? Iste sa tak v tomto štýle nájdeš aj ty. Jednoduché, a pritom náročné, avšak stále so šarmom. So štýlom Parížanky.

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech