Slovákom rastie v záhrade nutričná superpotravina. Vedci ospevujú jej účinky na pečeň a zápaly

  • Obsahuje rekordné množstvo omega-3 kyselín
  • Dokáže zlepšiť zdravie pečene už za 8 týždňov
  • Nečakaný liek skrytý v nenápadnej burine
čaj, portulaka
  • Obsahuje rekordné množstvo omega-3 kyselín
  • Dokáže zlepšiť zdravie pečene už za 8 týždňov
  • Nečakaný liek skrytý v nenápadnej burine
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Nízka rastlina so šťavnatými listami rastie takmer všade. Nájdeš ju medzi paradajkami, na chodníkoch či v záhradných záhonoch. Väčšina záhradníkov ju považuje za nepríjemnú burinu a bez váhania vytrhne. Pritom práve portulaka zeleninová (Portulaca oleracea) patrí medzi najcennejšie jedlé rastliny.

Vedci jej venujú čoraz väčšiu pozornosť. Dôvod? Obsahuje mimoriadne množstvo vzácnych živín a aktívnych látok. Klinické štúdie potvrdzujú jej výrazné účinky na zdravie pečene, reguláciu cukru v krvi aj potlačenie zápalových procesov.

Informujú o tom web Pravda a štúdia uverejnená na portáli National Library of Medicine.

Nutričná bomba pod tvojimi nohami

Portulaka prekonáva mnohé „superpotraviny“. Jej listy a stonky obsahujú rekordné množstvo omega-3 mastných kyselín, konkrétne kyseliny alfa-linolénovej. Žiadna iná listová zelenina sa jej v tomto parametre nevyrovná.

Rastlina ďalej dodáva vysoké dávky vitamínu A a C, horčíka, draslíka a celé spektrum antioxidantov. Polyfenolov a betalainových pigmentov má viac ako mnohá exotická zelenina, ktorú nakupuješ za vysoké ceny.

Čo robí portulaku výnimočnou? Kombinuje dve zdanlivo protichodné vlastnosti. Rastie ako burina a rýchlo sa rozmnožuje, no zároveň koncentruje vzácne živiny v množstvách, ktoré súťažia s najdrahšími doplnkami výživy.

Zázrak pre chorú pečeň

Najprekvapivejšie výsledky prinášajú štúdie zamerané na zdravie pečene. Nealkoholická stukovatená pečeň (NAFLD) dnes trápi milióny ľudí. Vzniká kvôli modernej strave plnej spracovaných potravín a nedostatku pohybu.

Randomizovaná klinická štúdia z roku 2024 ukázala výrazné zlepšenie už po ôsmich týždňoch. Pacienti, ktorí užívali portulaku, zaznamenali lepšie ukazovatele stukovatenia aj fibrózy pečene v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Za týmito účinkami stoja antioxidanty a protizápalové látky. Pomáhajú pečeni lepšie zvládať metabolickú záťaž a regenerovať poškodené bunky. Portulaka nie je zázračný liek, ale môže výrazne podporiť zdravie tohto kľúčového orgánu.

Vedci predpokladajú, že omega-3 mastné kyseliny zlepšujú metabolizmus tukov v pečeni. Betalainové pigmenty zase chránia hepatocyty pred oxidačným stresom. Výsledok? Pečeň funguje efektívnejšie a lepšie sa bráni poškodeniu.

Prirodzený regulátor cukru v krvi

Meta-analýza randomizovaných štúdií z roku 2023 potvrdila ďalší významný účinok. Portulaka dokáže zlepšovať parametre glykémie u pacientov s cukrovkou druhého typu.

Klinické skúšania zaznamenali nižšiu hladinu cukru nalačno a lepšie hodnoty lipidového profilu. Pacientom sa zlepšila citlivosť buniek na inzulín, čo je kľúčové pre efektívnu reguláciu cukru.

Mechanizmus účinku je komplexný. Vysoký obsah vlákniny spomaľuje vstrebávanie sacharidov zo stravy. Polyfenolov aktivujú enzýmy zodpovedné za metabolizmus glukózy. Omega-3 mastné kyseliny zlepšujú funkciu inzulínových receptorov.

Vedci však upozorňujú na rozdiely medzi štúdiami. Spôsob užívania (semená, listy, extrakty) ešte nie je jednotný. Potrebné sú väčšie a dlhodobejšie výskumy pre definitívne závery.

Zbrane proti zápalom a bolesti

Protizápalový potenciál portulaky testovali aj pri reumatoidnej artritíde. Štúdia z roku 2024 priniesla povzbudivé výsledky. Pacienti užívajúci portulaku zaznamenali ústup niektorých symptómov a zlepšenie ukazovateľov zápalu.

Antioxidačná rovnováha sa u týchto ľudí výrazne zlepšila. Hladiny zápalových markerov poklesli. Bolesti kĺbov sa zmierili. Portulaka nenahradí protizápalové lieky, ale môže byť užitočným doplnkom komplexnej liečby.

Najnovšie prehľady poukazujú na širšie účinky rastliny. Zlepšuje komponenty metabolického syndrómu – váhu, obvod pása, hladiny krvných tukov. Biologicky logické mechanizmy vďaka omega-3 mastným kyselinám a antioxidantom vysvetľujú tieto účinky.

Vedci zostávajú opatrní, ale optimistickí. Portulaka ukazuje veľký potenciál. Potrebné je však štandardizovať formy a dávkovanie, overiť výsledky vo veľkých kvalitných štúdiách.

Ako portulaku bezpečne využiť

Najlepší prístup? Začni jedlom, potom uvažuj o doplnkoch. V mnohých kuchyniach sveta používajú portulaku po stáročia. Stredomorská a blízkovýchodná kuchyňa ju pozná ako bežnú zeleninu.

Chuť je mierne kyslastá, pripomína citrón s jemnou slanosťou. Hodí sa do šalátov, sendvičov alebo sa dá pripraviť ako špenát. Takto konzumovaná je bezpečná a prirodzene obohacuje jedálniček o vzácne živiny.

Doplnky výživy môžu mať zmysel, ak cieliš na konkrétny účinok. Ich kvalita sa však líši a dávkovanie ešte nie je ustálené. Radšej zvoľ čerstvú rastlinu alebo overené produkty od renomovaných výrobcov. Portulaka je doplnok, nie náhrada. Nenahradí liečbu, pestrú stravu, pohyb ani lieky. Najlepšie funguje ako podporný prvok v rámci zdravého životného štýlu.

Určité obmedzenia existujú. Podobne ako špenát obsahuje oxaláty, čo môže vadiť ľuďom so sklonom k tvorbe obličkových kameňov. Tepelná úprava a kombinácia s potravinami bohatými na vápnik môže vstrebávanie oxalátov znížiť. Rastliny pri cestách alebo na znečistených miestach môžu obsahovať škodliviny. Ak ju chceš jesť, radšej si ju vypestuj alebo kúp z overeného zdroja.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Pravda, National Library of Medicine

Najnovšie videá

Trendové videá