Slovegán Nikoleta Kováč
Slovegán Nikoleta Kováč
IG/Surovadcerka

Slovákov učí, že vegánstvo nemusí byť drahé. K zmene ju doviedla náhoda, ktorá jej zmenila život (ROZHOVOR)

  • Chcel by si sa lepšie stravovať, upraviť svoj jedálniček, no bojíš sa, že to nie je pre teba?
  • Nikoleta Kováčová aka Surová Dcérka začala zo dňa na deň pred 7 rokmi v Indii a na vegánstvo nedá dopustiť
  • V tomto rozhovore ti poradí, ako pri zmene stravy postupovať
  • Chcel by si sa lepšie stravovať, upraviť svoj jedálniček, no bojíš sa, že to nie je pre teba?
  • Nikoleta Kováčová aka Surová Dcérka začala zo dňa na deň pred 7 rokmi v Indii a na vegánstvo nedá dopustiť
  • V tomto rozhovore ti poradí, ako pri zmene stravy postupovať

Neplánovala byť vegánkou, no stala sa ňou zo dňa na deň. Nikoleta Kováčová známa aj ako Surová Dcérka ti v tomto rozhovore poradí, ako začať a kde robia ľudia najčastejšie chyby.

Sama sa vydala cestou bezmäsitej stravy nečakane, no vďaka etickým a ekologickým benefitom sa toto stravovanie stalo súčasťou jej života aj po návrate na Slovensko. Či už veríš, že vegánske jedlo môže byť chutné a plnohodnotné, alebo patríš k skeptikom, veríme, že ťa nasledujúci rozhovor inšpiruje.

  • Prečo sa stala vegánkou
  • Aké boli reakcie jej rodiny
  • O jej knihe Slovegán, ktorá je plná tradičných receptov
  • Aké rady má pre začínajúcich vegánov

Vegánkou si sa stala v Indii, kde si vycestovala v rámci modelingu. Nebolo jednoduchšie iba vynechať mäso?

Bola som tam tri mesiace a nevedela som zohnať stravu, na ktorú som bola zvyknutá, ak som takú stravu našla, bola pridrahá, preto som hľadala alternatívy stravovania.

Navyše, v Indii je väčšina trhových a predajných miest s jedlom veľmi diskutabilná, mäso a rôzne suroviny poukladané na ulici, jednoducho sa mi to nepáčilo. Preto som sa rozhodla, že si budem kupovať iba potraviny, ktoré mi prídu bezpečné.

Samozrejme, vegetariánstvo je tam rozšírenejšie ako vegánstvo, spočiatku som to skúšala, kupovala som si paneer a podobne, ale najbezpečnejšie zo všetkého vyzerali strukoviny a zelenina, takže som začala kupovať len to.

Keď si sa z Indie vrátila, prečo si vo vegánstve pokračovala? 

Ja som z Indie šla rovno na ďalšie tri mesiace do Singapuru, čo je taktiež tropické mesto, a preto som v tom pokračovala aj tam, boli tam bohaté možnosti, chutné lokálne ovocie. Po návrate na Slovensko som už ale pokračovala vo vegánstve pre etickú stránku veci, pre zvieratá, čiže už to nebolo motivované iba tým, že som sa potrebovala najesť.

Keď si človek začne študovať vegánstvo, veľmi rýchlo sa dozvie, aké praktiky používame voči prírode, prečo hrozí kolaps ekosystému, v akých podmienkach žijú dané zvieratá.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nikoleta Kováč | Vegan recepty (@surovadcerka)

Ako na to reagovala tvoja rodina? Viem, že do vegánskych prvotín sa s tebou zapojila aj mama, čo zvyšok?

Áno, už v útlom detstve nám mama varila zdravo, používala na vtedajšiu dobu nevšedné suroviny, boli sme zvyknutí napríklad na pohánku, klíčky, pšeno, vždy sa snažila variť zdravo a rada experimentovala.

Keď som s vegánstvom začala, bola som s rodinou v kontakte, povedala som to mame, tá ma podporila a zapáčilo sa jej to natoľko, že sa rozhodla to skúsiť.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá