Slovenka Lucia v Barcelone prerazila vďaka originálnym burgerom. Počas pandémie jej rozkvitol ďalší biznis (ROZHOVOR)

  • Lucia Kuráková je rodáčka zo Slovenska, konkrétne z Fiľakova
  • Práca ju spoločne s priateľom pred siedmimi rokmi priviedla do Španielska
  • Dnes tam majú dve vlastné reštaurácie a cukráreň
  • Za jej burgermi sa idú Španieli potrhať
Lucia Kuráková
archív Lucia Kuráková
  • Lucia Kuráková je rodáčka zo Slovenska, konkrétne z Fiľakova
  • Práca ju spoločne s priateľom pred siedmimi rokmi priviedla do Španielska
  • Dnes tam majú dve vlastné reštaurácie a cukráreň
  • Za jej burgermi sa idú Španieli potrhať

Lucia Kuráková je rodáčka z Fiľakova. Vyštudovala hotelovú školu v Lučenci a potom ekonómiu na univerzite v Banskej Bystrici. Počas vysokej školy trávila letné prázdniny v Španielsku, kde brigádovala ako čašníčka na pobreží Costa Brava.

„Môj plán bol mať okrem vysokej školy a ovládania anglického jazyka aj inú výhodu na pohovore po ukončení štúdia. V tom čase som si predstavovala a plánovala život na Slovensku a so španielčinou ako ďalším jazykom som sa chcela líšiť od iných uchádzačov,“ ozrejmuje Lucia, ktorá sa doposiaľ na slovenský pohovor nedostala. Jej kroky po škole hneď viedli do Španielska.

Pôvodne sa tam vybrala na pol roka, no dnes už je tam takmer sedem rokov. Spočiatku pôsobila v športovej agentúre a neskôr pracovala pre realitnú kanceláriu v Barcelone.

Odmalička túžila byť sama sebe pánom a vlastniť reštauráciu. Svoj sen si splnila pred štyrmi rokmi, kedy v Barcelone otvorila svoju prvú prevádzku. Prerazila s burgermi, ktoré patria medzi top 10 v meste. Počas pandémie jej pod značkou El Desván rozkvitol ďalší biznis, tentokrát tapas reštaurácia a cukráreň.

  • Prečo sa Slovenka rozhodla pre podnikanie s burgermi
  • Ako sa jej podarilo získať úver v Barcelone a koľko musela investovať
  • Čo je podľa nej základom perfektného burgera
  • Ktorý deň je v podnikoch najviac ľudí 
  • Aký biznis rozbehla počas pandémie

Ako vyzerá Španielsko aktuálne, počas pandémie?

Lockdown bol ako všade, všetci sme sedeli doma. Bolo chvíľkové uvoľnenie cez leto, no potom prišli najhoršie mesiace. Od novembra až do konca februára sme mali zatvorené. Teraz začalo jemné uvoľňovania v rámci gastra, mohli sme mať otvorené až do 15:00 a každé dva týždne pridávali po polhodine naviac.

Obdobie po lete až doteraz bolo najhoršie pre všetkých podnikateľov, pretože v prvej fáze COVID-u mali ešte nejaké úspory, z ktorých mohli prežiť. Ale keď sa znovu začalo zatvárať, malo to devastujúce účinky pre tých, ktorí už nemali viac úspor na znovuotvorenie svojich prevádzok. 

Cítiš sa v Barcelone ako doma?

Už teraz áno. Mám tu zázemie, prácu, ktorá ma baví, ale domov je stále domov a s prichádzajúcimi rokmi sa mi pri každej návšteve Slovenska odchádza ťažšie.

Ako by si porovnala Slovákov a domácich v Barcelone?

To je ťažká otázka. Ja si dobre rozumiem s Kataláncami. V mnohých aspektoch majú podobnú povahu ako my, Slováci. Ale tu v Barcelone je mix kultúr a žijú tu ľudia z celého sveta. Čo sa mi páči je to, že je jedno, kto si a odkiaľ pochádzaš. Ak chceš a vieš na sebe pracovať, môžeš zájsť veľmi ďaleko.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Cookies Factory by Lucia (@eldesvanbakery_by_lucia)

V Barcelone vlastníš reštauráciu, kde si prerazila s burgermi a pod menom El Desván si rozbehla ďalšiu prevádzku s tapas, k tomu ešte aj cukráreň. V hlavnom meste Katalánska je v gastro biznise obrovská konkurencia. Nebála si sa, že neprerazíš?

Báť sa, či nebáť sa. Všetci máme nejaké obavy a je len na nás, aké riziko sme schopní podstúpiť a čo pre to obetujeme. Ja som už od mlada mala jasno v tom, že by som chcela niečo dosiahnuť svojou vlastnou prácou.

Na otvorenie reštaurácie som využila moje znalosti z gastra a moju povahu v tom, že som chcela ponúknuť inú kvalitu burgrov. Pretože veľa z nás, najmä tu v Španielsku, má hamburger spojený s niečím nezdravým, lacným a nekvalitným. Chcela som teda ľuďom ukázať inú stránku. Máme mäso s certifikátom kvality, čerstvú zeleninu a každú omáčku či marmeládu si pripravujeme sami. Chcela som tomuto sektoru spraviť malú osvetu.

Koľko si musela investovať do svojej prvej prevádzky?

Nuž, bolo toho veľa, len licencia stála 50-tisíc eur. Prerábky zas vyšli na nejakých 25-tisíc.

Šla si teda do banky a požiadala o úver. Nebolo ťažké ho získať, keďže si cudzinka?

To bolo také obdobie, že sa spojilo viacero vecí naraz. Ja som v realitke zarábala celkom slušné peniaze, priateľ ako manažér tiež a navyše v tej dobe banky predávali a tlačili ľuďom pôžičky ako teplé rožky.

Keď mi teda jedného dňa píplo v mojom internet bankingu, že si môžem hocikedy vybrať 40-tisíc eur, tak som začala špekulovať, kde by sme mohli využiť a zúročiť tie peniaze.

Začala som hľadať priestory a po viacerých obhliadkach sme našli ten pravý, tak sme sa do toho pustili. Plus sme si zobrali príspevok na podnikanie, ale ten si môžeš zobrať len vtedy, ak ťa vyhodia z práce. Tak som jedného pekného dňa poprosila môjho šéfa, aby ma vyhodil (smiech).

Koľko stojí prenájom priestoru v Barcelone na mesiac?

Veľmi záleží od polohy. Sú miesta ako centrum, kde sa ceny pohybujú aj v tisíckach eur. Potom je zas širšie centrum, čo je lacnejšie, alebo rôzne mestské časti. Ale taký hrubý priemer za schopnú reštauráciu je medzi 1 000 až 1 800 eur na mesiac. Samozrejme, sú aj lacnejšie nájmy, ale aj omnoho drahšie. Vplýva na to veľa faktorov – vek reštaurácie, materiál, vybavenie a podobne.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa El DESVÁN 🎸💀 (@el_desvan_bcn)

Tvoje burgery sa dnes radia v rebríčkoch medzi top 10 v meste. Prečo si sa rozhodla predávať práve tie? 

Pretože sme chceli reštauráciu s rockovou tematikou a k takému štýlu sa hodia práve burgery. A keďže som bola v kuchyni, tak som musela veľa študovať a učiť sa o burgeroch, o ich kvalite a o tom, aký gril kúpiť.

Čo je podľa teba základom perfektného burgera?

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK