Slovenka Lucka súťažila v MasterChef Česko: Cieľom bolo vydržať a dostala som sa ďalej, než som pôvodne očakávala
- Lucka Knihová sa zúčastnila českej verzie kulinárskej šou
- Prebojovala sa medzi TOP 6 amatérskych kuchárov

- Lucka Knihová sa zúčastnila českej verzie kulinárskej šou
- Prebojovala sa medzi TOP 6 amatérskych kuchárov
Varenie ju vždy bavilo, no netušila, kam ju táto vášeň môže zaviesť. Slovenka Lucka Knihová sa rozhodla vyskúšať svoje schopnosti v českej verzii kulinárskej súťaže MasterChef, kde sa spomedzi stoviek amatérskych kuchárov prebojovala až medzi šiestich najlepších. Počas súťaže sa musela vyrovnať s náročnými výzvami, prísnou porotou a silnou konkurenciou.
Účasť v súťaži MasterChef
V súčasnosti sa zameriava na tvorbu a zdieľanie jednoduchých, chutných a rýchlych receptov na sociálnych sieťach. Na Instagrame ju môžeš nájsť pod menom luckaa_luci. V tomto článku sa dozvieš viac o jej skúsenostiach v MasterChefovi, čo ju motivovalo prihlásiť sa do tejto súťaže a kde hľadá inšpiráciu na svoje recepty.
- Prečo sa do súťaže prihlásila a ako prebiehal výberový proces?
- Ako pociťovala priebeh súťaže a bola v strese?
- Čo ju najviac prekvapilo počas natáčania?
- Kam ju účasť v MasterChefovi posunula?
Čo vás motivovalo prihlásiť sa do MasterChef? Bol to impulzívny krok alebo vás niekto prihlásil?
Bola som práve v zahraničí, keď mi na Instagram prišla správa z oficiálneho profilu MasterChef Česko, či by som nemala záujem poslať prihlášku do súťaže. Nad prihláškou som dlho neuvažovala, jednoducho som si povedala, že vyplnením prihlášky nič nepokazím, a navyše som si pomyslela, že ma aj tak nevyberú na prvý kasting. Dovtedy mi ani nenapadlo prihlásiť sa do nejakej televíznej šou.
Pozvali ma na prvý kasting a ja som sa tak zľakla, že som dokonca prvý termín odložila s tým, že si to ešte musím premyslieť a ozvem sa im. Potom som si znova povedala, že vyskúšam aspoň prvý kasting a zistím, ako to funguje, a že do druhého kola sa aj tak nedostanem. A presne takto to pokračovalo, až kým sme nestáli oficiálne v kuchyni MasterChef Česko.
Ako prebiehal výberový proces? Čo bolo pre vás na kastingoch najťažšie?
Dokopy sme museli prejsť tromi výberovými kolami. Pre mňa je náročné variť pre cudzích ľudí, pretože neviem, či im trafím do chuti, a navyše to bol pre mňa extrémny krok von z mojej komfortnej zóny už len tým, že som prišla prezentovať svoje jedlo neznámym ľuďom a ešte k tomu pred kamerami.
Čo ste cítili, keď ste dostali zásteru a uvedomili si, že ste súčasťou súťaže?
Mne veľmi dlho trvalo, kým som si uvedomila, že naozaj budem stáť a variť pred kamerami a že to celé uvidia státisíce ľudí v Česku i na Slovensku. Veľmi som sa z toho tešila. Mojou prvou métou bolo nevypadnúť ako prvá, ale udržať sa aspoň v prvej desiatke.
Mojím cieľom bolo vydržať do ďalšieho kola, no zároveň som si uvedomovala, že som sa dostala ďalej, než som pôvodne očakávala. Najnáročnejšie boli chvíle, keď sme namiesto bielej dostali čiernu zásteru. Vtedy mozgové závity pracovali na plné obrátky.
Aká bola atmosféra na natáčaní? Pociťovali ste stres, alebo bola na natáčaní priateľská súťaživosť?
Ja som extrémny stresák, hlavne keď som pod časovým tlakom, vtedy sa mi veľmi zle pracuje a aj premýšľa. V domácom prostredí mi to nevadí, ale pred kamerami to bolo úplne o niečom inom. Režiséri si všimli každú chybičku, ktorú museli rozobrať, a nehovoriac o porotcoch, ktorí boli úplne iné kapacity ako my a neuniklo im absolútne nič.
View this post on Instagram
Čo vás najviac prekvapilo počas natáčania? Bolo niečo úplne inak, než ste očakávali?
Pre mňa bolo všetko úplne nové a vôbec som nevedela, čo mám od toho očakávať. Bola som však veľmi vďačná, že sme sa tam stretli ako veľmi dobrá partia, ktorá si počas varenia pomáhala. Nemali sme medzi sebou žiadne konflikty, aj napriek tomu, že sme boli úplne rozdielni a každý mal za sebou úplne iný príbeh.
Otvorili sa vám po MasterChefovi nové možnosti v kariére?
Určite som dúfala, že sa posuniem o niečo vpred, ale asi som mala zbytočné očakávania. Nechcem, aby to vyznelo zle, ale drvivú väčšinu toho, čo sa mi podarilo dosiahnuť, je najmä vďaka mojej práci a vytrvalosti pri tvorbe videoreceptov.
Ľudia na Slovensku nežili touto súťažou tak ako v Česku a navyše sa ani nevysielala v hlavnom vysielacom čase na žiadnom z obľúbených kanálov.
Odkiaľ čerpáte inšpiráciu na svoje recepty, ktoré pridávate na sociálne siete?
Niektoré nápady prídu samy od seba a niekedy, keď nemám kreatívnu náladu, zájdem na Pinterest alebo k zahraničným profilom. V hlave mám kopu nápadov, ktoré by som chcela zrealizovať, ale niekedy je pre mňa náročné sa k niečomu dokopať, a potom to o nejaký čas vidím u niekoho iného. Žiaľ, aj v tomto segmente nás je veľa a človek musí držať krok a neustále vymýšľať niečo nové a zaujímavé.
Máte nejaký konkrétny štýl varenia, ktorým sa riadite? Ktoré suroviny sú pre vás v kuchyni nevyhnutné?
Ja som si od roku 2020 prešla určitým vývojom. Začínala som najmä so zdravými receptami, no dnes som od toho celkom upustila. Mojou hlavnou víziou je pripravovať jednoduché a rýchle recepty, ktoré prácu v kuchyni uľahčia a spríjemnia.
Milujem pripravovať jedlá zo zvyškov alebo recepty z jedného hrnca a určite u mňa nesmú chýbať napríklad vajíčka, grécky jogurt, hladká múka či smotana na šľahanie.
View this post on Instagram
Plánujete sa ďalej venovať gastronómii? Uvažovali ste nad otvorením vlastnej reštaurácie, bistra alebo napísaním kuchárskej knihy?
Minulý rok som začala plánovať vlastnú kuchársku knihu. Napokon som však zistila , že kvôli škole a druhej práci nemám dostatok času ani financií. Verím, že po štátniciach sa k tomu opäť vrátim.
Druhou alternatívou je aj e-kniha, ktorú som plánovala robiť na Vianoce. Viete si ale predstaviť, že celé leto budem robiť vianočné koláče? Práve v čase, keď človek nemá možno taký apetít a stráži si, čo zje, tak ja budem piecť čajové pečivo. Ešte si to premyslím, zvážim plusy a mínusy, no tá kuchárska kniha určite jedného dňa vyjde. A verím, že nie jedna.
Tiež sa niekedy pohrávam s myšlienkou mať vlastnú kaviareň s domácimi koláčikmi. To si však vyžaduje veľa času, peňazí a odhodlania. Na to momentálne ešte nie som pripravená, ale ak to raz bude reálne, tak to bude útulné miesto, s výbornou kávou, chutnými koláčmi a príjemnou atmosférou, aby sa tam ľudia radi vracali.
Zvažujete návrat do televízie alebo účasť na podobnom projekte?
Určite by som si rada opäť niečo vyskúšala, ale nie všetko je pre mňa. Veľmi sa mi páči Survivor, no neviem, či by som tam dokázala vydržať. Tiež sa mi páči šou Pečie celé Slovensko. Avšak obávam sa, že by si diváci mohli myslieť, že vďaka svojmu Instagramu mám protekciu.
Zatiaľ ostávam najmä na obrazovkách telefónov a možno sa ešte niekedy niečo pre mňa naskytne. Neodmietla by som ani ponuku mať vlastný kulinársky program, to by bolo úžasné.
Čo by ste odporučili niekomu, kto by sa chcel prihlásiť do nejakej šou, ale nemá odvahu?
Mne veľmi pomáha, keď si poviem, že „za skúšku nič nedáš“ alebo „pokiaľ nevyskúšaš, tak nevieš“. Týmto sa riadim veľmi často a bez toho by som možno teraz netvorila recepty na Instagrame, nebola v televíznej súťaži alebo nerobila športovú trénerku.
Človek musí niekedy vykročiť zo svojej komfortnej zóny, aby zistil, že ho tam čaká niečo lepšie, a ak aj nie, tak minimálne mu do života pribudne ďalšia skúsenosť, z ktorej sa bude vedieť poučiť.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroj: Instagram