Slovenka ručne vyrába mydlo z kozieho mlieka, ktoré zreje niekoľko mesiacov

  • Zuzke Roziakovej sa podarilo pretaviť kúsky slovenskej prírody do jedinečnej kozmetiky, ktorú si už stihlo obľúbiť množstvo Slovákov. Aký je príbeh jej značky Mydlo z Farmy?
collage_mydlo
facebook.com/mydlozfarmy
  • Zuzke Roziakovej sa podarilo pretaviť kúsky slovenskej prírody do jedinečnej kozmetiky, ktorú si už stihlo obľúbiť množstvo Slovákov. Aký je príbeh jej značky Mydlo z Farmy?

Príbeh Mydla z Farmy  je príbehom o dievčatku, ktoré vyrastalo na farme. Uprostred hôr, na lúkach, pri potoku a pri tradičných prácach. Mydlá začala vyrábať už v roku 2010.

Túžila po kvalitnom a tradičnom mydle, ktorého zloženie by pre ňu nebolo len španielskou dedinou. Presne takýto produkt jej na Slovensku chýbal. Preto sa rozhodla, že si ho skúsi odliať sama.

Dlhý čas zbierania informácií po nociach, vystriedalo skúšanie. Experimentovanie, nočné tvorenie. Mydlová alchýmia sa jej stala oddychom, biznisom, vášňou. Kombinácia bylín, farieb a vôní sa striedali a vznikali stále nové variácie.

Ľudia sa Zuzky často pýtajú, ako sa dá vyrobiť mydlo z kozieho mlieka.  Pravdou je, že z kozieho mlieka sa mydlo vyrobiť nedá. Vyrába sa z tukov, v tomto prípade z prírodných rastlinných olejov.

„Kozie mlieko pridávame k olejom ako luxusnú prísadu. Samotné kozie mlieko má nízky obsah tukov a svojím zložením je najviac podobné ľudskému mlieku. Mnohí sme sa však už stretli s kozími produktami, ktoré mali „svojský pach“ a nezanechali v nás príjemné spomienky.Aj preto mnohých našich zákazníkov prekvapuje, že mlieko a produkty z našej Farmy majú príjemnú vôňu a skôr sladkú chuť,“ vysvetľuje zakladateľka značky Mydlo z Farmy na svojej stránke.

Aký má však táto neobvyklá ingrediencia význam? Kyseliny, ktoré sa nachádzajú v kozom mlieku majú skvelú schopnosť odstraňovať staré povrchové bunky na pokožke. Zároveň umožňujú vstrebávaniu množstvu antioxidantov, minerálov a vitamínov, ktoré kozie mlieko obsahuje.

Takto kozie mlieko pomáha spomaľovať starnutie, obnovovať pleť, udržovať vhodnú vlhkosť pokožky, a dodáva jej potrebnú pružnosť.


K zmydleniu olejov sa používa hydroxid sodný. Na etikete preto nájdeš označenie NaOH. Samotný hydroxid sodný je veľmi silná zásada. Avšak práve spojením s olejom vzniká tretí výsledný produkt, ktorým je mydlo.

Do mydlovej hmoty sa v poslednej fáze pridávajú rôzne bylinky, esenciálne oleje, maceráty, čerstvé šťavy, káva, koreniny, či íl. Takáto prevoňaná a obohatená mydlová hmota sa leje do drevených alebo silikónových foriem a necháva sa vytvrdnúť 24 – 48 hodín. Následne sa mydlo ručne krája, ukladá do drevených políc, kde zreje ďalšie 2 – 4 mesiace, aby získalo svoju jemnosť a kvalitu.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech