„Slovenské gastro neprežije, kroky vlády sú zúfalé.“ Posledný pokus o záchranu vkladajú podnikatelia do petície
- Gastro sektor to už pred krízou nemal jednoduché a v aktuálnej situácii je, žiaľ, jedným z najviac postihnutých odvetví
- Poslednou snahou o záchranu je masívna online petícia, ktorú za pár hodín podpísali tisíce Slovákov
- Gastro sektor to už pred krízou nemal jednoduché a v aktuálnej situácii je, žiaľ, jedným z najviac postihnutých odvetví
- Poslednou snahou o záchranu je masívna online petícia, ktorú za pár hodín podpísali tisíce Slovákov
Reštaurácie, bistrá či kaviarne po celom Slovensku momentálne prežívajú nesmierne náročné obdobie a doslova bojujú o svoju existenciu. Aj pri postupnom uvoľňovaní opatrení sa v blízkej budúcnosti nedá rátať s výraznejším ozdravením sektora a návratu k obratom, podobným z pred-krízového obdobia. Zhodujú sa na tom podnikatelia naprieč celým odvetvím.
Väčšina prevádzok je stále stratová, prípadne sa ešte pri aktuálnej situácii rozhodla prevádzky pre potenciálnu ne-rentabilitu nechať zatvorené a šetriť náklady.
Majitelia gastro prevádzok postupne strácajú nádej na zmenu, pred blížiacou sa devastáciou ich biznisov sa rozhodli obrátiť na ľudí. Vytvorili petíciu s jasnými bodmi, ktoré by im pomohli čo najefektívnejšie zvládnuť aktuálnu situáciu a zamedziť prepúšťaniu a zatváraniu prevádzok. Za pár hodín ju podporilo viac ako 7 000 ľudí.
Cieľom týchto opatrení je pomoc slovenskému gastrobiznisu, ktorý zažíva kolaps. „Aktuálne, po neustálom ignorovaní zo strany kompetentných a vlády, sú hlavným apelom ekonomické opatrenia, ktoré by pomohli prevádzkovateľom previesť podniky do post-krízovej éry, keďže mnoho z nás pod tiahou nájmov, úverov a iných fixných nákladov sa obáva, že už ani neotvorí,“ hovoria podnikatelia.
Žiadajú preto, aby sa vláda zaoberala danou situáciu urgentne a v spolupráci s gastro podnikateľmi. Zdôrazňujú, že ich sektor bude dlhodobo vykazovať extrémny prepad. Preto tiež po vzore Českej republiky apelujú na zníženie DPH na 5-10 %. Toto opatrenie by podľa nich extrémne pomohlo gastro-podnikateľom a uľahčilo reštart celého odvetvia.
„Zníženie DPH na služby verejného stravovania zo súčasných 20 % na 5-10 % by mohlo byť výrazným odľahčením finančnej záťaže pre gastro sektor. Takto by mohla vláda napraviť prvú pomoc, ktorá, žiaľ, z pohľadu väčšiny gastro podnikateľov výraznou mierou zlyhala,“ zdôrazňujú.

Uvítali by aj iné daňovo-odvodové úľavy, ktoré by pomohli gastro prevádzkam prežiť a pomohli by zachovať desaťtisíce pracovných miest, či už priamo v gastronómii alebo v súvisiacich dodávateľských odvetviach. Zdôrazňujú, že finančná vyčerpanosť gastro biznisu sa môže v budúcnosti veľmi negatívne odzrkadliť na všetkých úrovniach odvetvia.
„Pevne veríme, že nás v tom štát nenechá a v dohľadnom období, po vzore iných krajín EÚ, nastaví efektívnu sektorovú pomoc gastronómom Slovenska. Žiadame týmto o efektívne nastavenie možností čerpania pomoci zo stabilizačných fondov EÚ cielené na gastro, tak ako napríklad vo Fínsku či Dánsku,“ dodávajú.
Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroje: peticie.com, 10pregastro.sk