Slovenské gastro prevádzky sú absolútne na dne, predávajú majetok, aby prežili zimu

  • Gastronómia na Slovensku bojuje o prežitie
  • Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že veľká časť gastro prevádzok na štátnu podporu absolútne nedosiahla
gastro, restauracia
TASR/AP, Martin Meissner, Jaroslav Novák
  • Gastronómia na Slovensku bojuje o prežitie
  • Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že veľká časť gastro prevádzok na štátnu podporu absolútne nedosiahla

Situácia v sektore gastro služieb je každým dňom kritickejšia. Mnohé prevádzky sú v zúfalej situácii, ktorú nevedia bez pomoci štátu riešiť. Tvrdia, že potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu.

Iniciatíva Stále máme chuť upozorňuje, že pravidlá pre sektor gastro služieb sú likvidačné a neúmerné oproti ostatným znovuotvoreným odvetviam. Prijaté opatrenia a obmedzenia, ktorým čelia od začiatku pandémie, majú podľa nich výrazne horší dopad ako na priemysel či obchod. 

Slovenský mäsiar sa pustil do biznisu s farebnými burgrami: Zaskočilo ma množstvo hejtu okamžite po otvorení

„Ak chceli prežiť, predávali vlastný majetok a vynakladali vlastné zdroje a úspory na záchranu svojho podnikania a udržania svojich zamestnancov. V tejto situácii aktuálne reštrikcie podnikania spôsobujú veľkej časti podnikov existenčné problémy,“ objasňujú členovia iniciatívy.

Tržby sektora už teraz klesli o viac ako 75 %. Je pritom dôležité si uvedomiť, že spoločne so súvisiacimi odvetviami dáva prácu pre viac ako 94 000 ľuďom, za ktorými stojí viac ako 12 000 drobných podnikateľov.

zdroj: Ohnisko Fire Dining & Brew Bar

„Dve tretiny gastro prevádzok ohlasujú zatváranie, ak budú počas jesene, zimy a jari odkázané len na využívanie svojich letných terás a predaj balených jedál.“

Pomoc do hrobu

Mnoho podnikateľov zápasí s nedostatočnou štátnou podporou a ak už aj na nejakú majú nárok, jej vyplácanie je žalostne pomalé. Svoje by o tom vedeli povedať zamestnávatelia, ktorým sú ešte len v týchto dňoch preplácané októbrové mzdy po viac ako troch mesiacoch.

Korona mu zničila podnikanie, no nevzdal sa a začal nový biznis. Mišo chce polovicu Slovenska naučiť jesť pravé ananásy

„ Ak ste podnikateľ v gastre alebo v cestovnom ruchu, na pomoc sa načakáte. Na spracovanie žiadosti majú na Ministerstvo dopravy a výstavby SR tridsať pracovných dní a na výplatu ďalších tridsať. V prípade problémov sa toto navyše natiahne na 95 pracovných dní, prípadne až na 120 pracovných dní,“ upozorňuje Iniciatíva slovenských maloobchodníkov.

V praxi tak podnikatelia môžu čakať na podporu aj pol roka. Ministerstvo sa dokonca chváli tým, že v prieskume im až 84 % žiadateľov povedalo, že vyplnenie žiadosti nie je vôbec náročné a zaberie menej ako hodinu ich času.

Bistronomy
zdroj: Bistronomy

Podľa ISKM, jedna gastro prevádzka v Rakúsku už teraz dostala vyššiu podporu ako dvadsať prevádzok na Slovensku.

„Slovensko je súčasťou jednotného trhu EÚ a slovenskí podnikatelia v gastre musia obstáť minimálne v konkurencii s krajinami V4, ktoré sú porovnateľnou destináciou v cestovnom ruchu. Preto je teraz veľmi potrebné, aby aj oni dostali od svojej vlády pomoc a ich podniky neboli počítané medzi obete pandémie COVID-19,“ konštatuje iniciatíva.

zdroj: Sympl

 Za nevyhnutné považujú, aby obmedzenia prevádzky podnikov zo strany štátu išli ruka v ruke s nástrojmi okamžitej a efektívnej pomoci.

„Celý život robím gastro, okrem toho, že tomu najlepšie rozumiem, je to taká srdcovka, ťažko sa mi toho vzdáva. Preto som nechal celý personál využiť chabú štátnu podporu, ktorá, dúfam teda, že niekedy príde, lebo zatiaľ nič,“ objasnil pre Startitup majiteľ bratislavského baru Spin – Michal Trizuliak, ktorý počas pandémie urobil zo svojich zamestnancov robotníkov.

Chýba ti posedenie v podnikoch a baroch?

Podľa skúseného podnikateľa sa toho po pandémii veľmi veľa zmení, a to nie len v prípade barov a reštaurácií. Iný bude aj samotný prístup ľudí, a teda ich vnímanie prevádzok. Veľa zákazníkov podľa jeho slov prestane na dlhý čas riešiť detaily podniku, sústredia sa skôr na atmosféru samotnú. Definitívny zlom očakáva už na jar.

„Už nebude dôležité či je pohár krištáľový alebo len vyzerá ako krištáľ, ale skôr to, či mu chutí a či sa personál usmieva a zabáva. To bolo trochu vidieť aj medzi dvoma vlnami korony v lete. Každému bolo jedno, ľudia sedeli aj na okne, len aby sa socializovali. Tak dúfam, že to dáme a znova otvoríme a bude pre koho, lebo táto otázka sa začne lámať v apríli,“ dodal Michal. 

V tomto období podľa barmana a podnikateľa začnú dôsledky krízy postupovať ďalej aj v ekonomike.

Zdroje: ISKM, Stále máme chuť

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech