Slovenské „snacky“ dominovali vo svetovom rebríčku. Ikonická pochúťka obsadila prvú priečku

  • V rebríčku obľúbených snackov excelovali slovenské pochúťky
  • Takmer každá stará mama na ne mala unikátne recepty
  • Nejde o žiadne fitness jedlá
langos
reprofoto: Instagram/langos.bar
  • V rebríčku obľúbených snackov excelovali slovenské pochúťky
  • Takmer každá stará mama na ne mala unikátne recepty
  • Nejde o žiadne fitness jedlá

Poďme teda už na tie slovenské dobroty, ktoré dominovali špičke rebríčku. Každá krajina ma svoj vlastný charakteristický chlieb alebo placky. V tom našom prípade ide o lokše, ktoré sa umiestnili na krásnom 4. mieste. Niekto by to nazval možno aj slovenská tortilla, je tu však jeden základný rozdiel v porovnaní s bežnou tortillou – tú si nevieš len tak vychutnať na sladko.

Lokše
zdroj: grobskelokse.eu/obrazky/lokse

Maková, orechová, tvarohová, ale aj s pečienkou, cibuľou alebo trhaným mäsom. Samozrejme, kreativite sa medze nekladú a videl som už aj varianty, keď sa lokša použila ako základ buritta alebo quesadilly.

Zároveň portál uverejnil aj miesta, kde si môžeš vychutnať najlepšie lokše. Čo by to bolo za reštauráciu s lokšami, pokiaľ by sa nenachádzala v Slovenskom Grobe, epicentre husaciny a lokší. Špeciálne však vypichli reštauráciu Gurmánsky Grob, o ktorej si si aj ty mohol prečítať viac na našom webe

Zemiakové placky 

Nie je divu, že sa akurát dobrota našich starých mám dostala na úplné čelo rebríčku, teda 1. miesto. Nie nadarmo sa hovorí, že je tuk prenášačom chuti a v rebríčku dominujú jedlá plné tuku, a teda plné chuti.

Ako takmer pri každom jedle na Slovensku platí pravidlo, že každá rodina má svoj unikátny recept a každá stará mama má inú techniku. V zásade sa ale skladajú (prekvapivo) zo zemiakov, vajec a cesnaku. Následne si to každý dochucuje, ako uzná za vhodné. 

Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú podľa nej najlepšie snacky zo Slovenska: 

Treska: Toto je jednoduchý, ale obľúbený snack, ktorý sa často predáva v obchodoch alebo v bufetoch. Je to jednoduchá kombinácia tresky, majonézy a ďalších prísad, ktorá sa potom konzumuje s chlebom alebo rožkom.

Pagáč: Pagáč je tradičný slovenský slaný koláčik, ktorý sa často pripravuje na rôzne príležitosti. Môže obsahovať rôzne plnky ako slanina, cibuľa, syr alebo škvarky.

Tvarohové pagáče: Tvarohové pagáče sú variantom tradičných pagáčikov, kde sa na plnenie používa tvaroh.

Orechovník: Toto je sladká maškrta, ktorá sa skladá z vrstiev cesta a orechovej plnky. Je obľúbený najmä počas sviatkov a špeciálnych príležitostí.

Zdroje: Taste Atlas, AI, Taste Atlas/Lokše

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá