Slovenskí potravinári varujú pred novými podvodníkmi. Domáce melóny ešte nemali šancu dozrieť

  • Na Slovensku sa objavujú predajcovia melónov, ktorí ich vydávajú za slovenské
  • Plody však u nás ešte nemohli dorásť, môžu byť nebezpečné
zber melónov
Ilustračná fotografia TASR/Milan Drozd
  • Na Slovensku sa objavujú predajcovia melónov, ktorí ich vydávajú za slovenské
  • Plody však u nás ešte nemohli dorásť, môžu byť nebezpečné

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) varuje spotrebiteľov pred klamlivými označeniami „slovenských“ melónov predávaných v tomto období. V skutočnosti u nás melóny v polovici júna ešte len rastú na poliach južného Slovenska a prvé plody budú dostupné až o mesiac.

Podľa SPPK slovenskí pestovatelia potvrdzujú, že ich melóny sú v súčasnosti ešte len vo fáze kvitnutia alebo tvorby malých plodov. Prvé zberané melóny z polí sa očakávajú až v polovici júla, kým tie z fóliovníkov budú k dispozícii na začiatku júla.

Napriek tomu sa na trhoch a pri cestách objavujú melóny označované ako slovenské, čo je podľa SPPK vedomé zavádzanie spotrebiteľov. Pôvod týchto melónov často nie je známy a môže byť otázne, či sú bezpečné pre konzumáciu, keďže mimoeurópske pestovateľské podmienky môžu zahŕňať použitie väčšieho množstva chemických prípravkov než v EÚ.

SPPK apeluje na spotrebiteľov, aby sa pri nákupoch viac zameriavali na sezónne slovenské produkty a nenechali sa oklamať. Vzdelávanie spotrebiteľov o sezónnosti ovocia a zeleniny je kľúčové pre podporu domácej produkcie.

Spotrebitelia by mali byť informovaní o tom, kedy je možné kúpiť čerstvé slovenské ovocie a zeleninu a uvedomiť si, že aj slovenské melóny potrebujú čas na dozretie.

Všetkým sa neujde

Slovenská produkcia melónov je obmedzená. V roku 2022 sa melóny pestovali na ploche 83 hektárov s produkciou 3 573 ton červených melónov a 25 hektárov s produkciou 306 ton cukrových melónov. Ekonomické tlaky a konkurencia lacnejších zahraničných melónov, ktoré dozrievajú skôr, spôsobili, že mnohí poľnohospodári prestali s pestovaním melónov.

melóny a banány
zdroj: Unsplash/Frames For Your Heart

Štatistické údaje ukazujú, že dovoz melónov na Slovensko sa v poslednom desaťročí výrazne zvýšil. Kým v roku 2010 sa doviezli melóny v hodnote 10 miliónov eur, v roku 2020 to bolo takmer 18,7 milióna eur a v roku 2021 dokonca viac ako 35,5 milióna eur. Najviac melónov k nám prichádza zo Španielska, Maďarska a Grécka.

Konzumácia melónov v letných mesiacoch je populárna pre ich schopnosť dopĺňať dôležité tekutiny, minerály a vitamíny. Podporou slovenských melónov, ktoré budú dostupné až o mesiac, spotrebitelia nielenže získajú kvalitný produkt, ale aj prispejú k podpore domácej produkcie a ekonomiky.

Niektoré plodiny už dozreli

Na rozdiel od melónov, ktoré ešte len dozrievajú, je možné zakúpiť si iné druhy ovocia ako jahody či marhule, ktoré už dozreli. Informuje o tom agentúra SITA. Spotrebitelia tak môžu mať istotu, že plody naozaj pochádzajú zo Slovenska.

Tento rok je sezóna samozberov jahôd výnimočná, pretože začala o dva až tri týždne skôr vďaka skorému a teplému nástupu jari. Na Slovensku je možné zbierať jahody na viac ako 40 miestach, pričom cena za kilogram jahôd sa pohybuje od 3 do 4,50 eur. Jahody sa pestujú na ploche okolo 200 hektárov, s ročnou produkciou od 1 000 do 1 500 ton.

Marhule, ktoré patria medzi najcitlivejšie plodiny na jarné mrazy, tiež začínajú svoju sezónu. Úroda marhúľ je každoročne ovplyvnená miernym podnebím a neskorými jarnými mrazmi, čo môže drasticky znížiť produkciu.

Aj napriek niektorým škodám spôsobeným mrazmi sa očakáva, že sezóna samozberu marhúľ začne v polovici júna pre skoré odrody a v prvom júlovom týždni pre hlavné odrody.

Pestovanie marhúľ na Slovensku nie je jednoduché a ich produkcia je obmedzená. Väčší pestovatelia marhúľ sú vzácni a kvôli nepriaznivým rokom sa mnohí pestovatelia rozhodli prestať s ich pestovaním. Na Slovensku je sebestačnosť v produkcii marhúľ len na 10 až 26 %, pričom väčšina marhúľ na trhu pochádza zo zahraničia.

Zdroje: SPPK, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá